dragica 17.09.09, 11:21 Fotelik wiklinowy i stroj ludowy,serbski...nie lubie tesciow,jestem nieobiektywna gadzina,ale po kiego jej stroj ludowy???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:25 a może tu jest jakiś ukryty symbol? a strój ludowy - no, żeby krzewić tradycję Odpowiedz Link
dragica Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:26 No,zeby miala w czym wyjsc za maz-bo tesc wyznal,ze jego matrzeniem jest,aby Mloda wyszla za maz w wieku 16 lat. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:28 dragica napisała: > No,zeby miala w czym wyjsc za maz-bo tesc wyznal,ze jego matrzeniem jest,aby > Mloda wyszla za maz w wieku 16 lat. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! o matko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale ten strój dla roczniaka, czy dla starszej? przez 15lat to wypłowieje i mole go zjedzą (wiesz, co robić) Odpowiedz Link
tyssia Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 18.09.09, 07:24 > No,zeby miala w czym wyjsc za maz-bo tesc wyznal,ze jego matrzeniem jest,aby > Mloda wyszla za maz w wieku 16 lat. Aaaaaaaa Odpowiedz Link
moofka Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:25 a rozmiar jaki? Odpowiedz Link
dragica Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:26 Mniej wiecej dla dziecka rocznego. Odpowiedz Link
ajike Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:25 Nie, no genialny prezent i wyjątkowo oryginalny, nie ma co. Ale może to jakaś rodzinna tradycja? Odpowiedz Link
bernimy Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:25 A teściowie są stąd czy stamtąd? Odpowiedz Link
hellious Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:28 oryginalne, nie ma co Lepszego chyba nikt jeszcze nie pokazal Odpowiedz Link
madameblanka Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 13:44 ten strój to pewnie delikatna aluzja że wolelibyśmy mieć synową z "stamtąd" Odpowiedz Link
dragica Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:29 Zeby nie bylo-nie oczekiwalismy niczego od nich.Od urodzenia Mlodej nigdy jej nic nie dali,OK,wisi mi to.Fotelik wiklinowy jest wspanialym miejscem dla wylegu prusakow,z ktorymi wlacze namietnie,stroju ludowego serbskiego takze jej nie zaloze,bo Mloda,jakby nie patrzec,jest mieszanka dwoch kultur-polskiego mazurka czy innego krakowiaka i serbskiej,prawoslawnej zgrzebnosci. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:31 dragica napisała: > stroju ludowego serbskiego takze jej > nie zaloze,bo Mloda,jakby nie patrzec,jest mieszanka dwoch kultur- polskiego > mazurka czy innego krakowiaka i serbskiej,prawoslawnej zgrzebnosci. to co? to jeszcze poproś rodziców o strój krakowianki eh poprawiłaś mi humor z południa Odpowiedz Link
dragica Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:32 Nie,nie,nieStanowcze nie dla folkloru!!! Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:33 dragica napisała: > Nie,nie,nieStanowcze nie dla folkloru!!! moja mamuśka ma odruch wymiotny jak słyszy muzykę folklorystyczną albo góralską Odpowiedz Link
dragica Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:34 A to dostalismy w styczniu od tesciow z okazji ich wizyty u nas/BTW,po 4 latach malzenstwa odiwezdili ans wtedy pierwsyz i na razie jednyny raz/: Prosiak 20-30kg. Odpowiedz Link
dragica Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:37 No jak to co???Prosiak pieczony na ruszcie!!! Odpowiedz Link
bernimy Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:39 Postanowiałaś nas dziś porozbawiać??? Prosiak jako GIFT na rocznicę??? Odpowiedz Link
dragica Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:40 Nie byla to rocznica,tylko kurtuazyjna wizyta.POkonali AZ 150 km aby do nas dojechac. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:40 bernimy napisała: > Omajgot a cóż to??????????????? świniaczek pieczony mniam, szczególnie z sosem tatarskim tudzież czosnkowym draga, a Twoi teściowie mam wrażenie to tacy ludzie z 'ludu', prawda? mam przyjaciółkę w Serbii i jak jakieś 2 lata temu napisała w mailu (studiuje w Belgradzie, więc ma dostęp do netu),że podłączyli w jej wiosce telefon to byłabym w głębokim szoku. Mam wrażenie, że dla nich, jak u nas 'za komuny' inne są priorytety Odpowiedz Link
dragica Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:42 Srodowisko wiejskie jest takie,mniej wiecej.W Serbii najbardziej rowzinietym regionem jest Wojwodina i okolice Belgrada,ima dalej na poludnie,tym wieksze zacofanie.BiH natomiast jest podobna do skansenow w Polsce.W BiH sa 2 wieksze miasta-Sarajewo i banjaluka i tutaj jest OK,pozostale miasta to wioski. Odpowiedz Link
bernimy Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:45 Dragica, to weź troszkę zrozum ich, tzn. że prosci ludzie, że może nia mają dostępu do fajnych zabawek, że może się nie znają itd. Co do prosiaka, ok, przyjechali z własnym prowiantem bo nie chcieli Was obciążać. Odpowiedz Link
dragica Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:49 Zrwocilam im wtedy glowe prosiaka,co by sobie zjedli w domuTaki symbol jak z "Ojca chrzestnego" Nie sa az tak prosci.Tesc ma za zadanie wqrwiac mnie,to jego cel yzciowy od kiedy odebralam im syna. Odpowiedz Link
hellious Re: prawidlowy link 17.09.09, 11:51 hehehe ja pierdziu, niezli jestescie Wszyscy I oni z tym prosiakiem i ty z ta glowa Odpowiedz Link
dragica Hellious 17.09.09, 11:53 A co,ja mam,nie wiedziec skad,poludniowy temperament;=)Jak walka,to na calego Odpowiedz Link
hellious Re: Hellious 17.09.09, 11:54 hehehe Rozbawil mnie ten watek strasznie nie moge przestac sie smiac a na zakupy musze wyjsc. Wyobrazilam to sobie jak im pakujesz w papier ta swinska glowe, na droge Odpowiedz Link
turzyca Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 15:18 stroju ludowego serbskiego takze jej > nie zaloze,bo Mloda,jakby nie patrzec,jest mieszanka dwoch kultur-polskiego > mazurka czy innego krakowiaka i serbskiej,prawoslawnej zgrzebnosci. Ty, ja rozumiem niechec do tesciow, ale tu sobie sama przeczysz. Ona jest mieszanka dwoch kultur, wiec ma prawo do dwoch kultur, do dwoch tradycji. Ma takie samo prawo do stroju serbskiego jak i do polskiego. Odcinajac ja od kawalka jej dziedzictwa, w jakis sposob robisz jej krzywde. Zaloz jej ten stroj, nacykaj zdjec, a na drugie urodziny zadbaj o stroj krakowianki. Odpowiedz Link
dragica Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 15:21 Nie,nie przecze,bo nie che aby moje dziecko przejelo cokolwiek z histerycznego,pseduofaszytstowskiego prawoslawia jakie wyznaje tesc ani z zasciankowego elementu polskiej kultury.Zeby nie bylo-jestem sama prowoslawna,ale nie w sposob w jaki sa tesciowie.I takze swietuje podowjne swieta-wg julianskiego i gregorianskiego kalendarza. Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 19:21 dragica napisała: > Zeby nie bylo-nie oczekiwalismy niczego od nich. Widać oczekiwałaś, bo wiklinę i serbski strój przezywasz jak babcia okupację... Odpowiedz Link
dragica marta_i_koty 17.09.09, 21:46 Tak,przezywam jak babcia okupacje,bo wikliny i ludowszczyzny nie lubie.Ponadto,tak,jestem swinia i gnida i tesciow tez nie lubie-bo mam ku temu powody. Odpowiedz Link
tabakierka2 ale jedno musisz im oddać 17.09.09, 11:30 niespodziankę potrafią zrobić i prezent niepowtarzalny i oryginalny Odpowiedz Link
dragica Re: ale jedno musisz im oddać 17.09.09, 11:31 Corka malyonkowego brata na 3 urodziny dostala taki sam fotelik i swojego prosiaka w oborze.Prosiak jest teraz macioraDziewczynka ta mieszka w Szwajcarii Odpowiedz Link
bernimy Re: ale jedno musisz im oddać 17.09.09, 11:36 Skoro stamtąd, to troszkę rozumiem, chyba chcieli podkreślić tradycję. Fotelika bym nie skreślała, u nas akurat się sprawdził Z drugiej strony roczniakowie nie wysilając się zbytnio, można tyle fajnych prezentów znaleźć. Średnio wczuwają się w odczucia i potrzeby dziecka Odpowiedz Link
najeeli dragica 17.09.09, 11:38 jaki piękny strój szkoda, ze rozmiar taki mały po z pocalowaniem ręki bym wzieła Odpowiedz Link
dragica Re: dragica 17.09.09, 11:39 Takie stroje nosza np te babki z choru Bregovicia-tyle,ze one maja na sobie bulgarskie i "srbijanske" stroje ludowe. Odpowiedz Link
agik82 Re: dragica 17.09.09, 11:44 znaczy zaszleli ale o ile strój mi nie pasi zupełnie, to fotelika bym jednak tak do końca nie skreślała, choć rozumiem, że nie jest to szczyt marzeń, jeśli chodzi o prezent dla roczniaka Odpowiedz Link
dragica Re: dragica 17.09.09, 11:46 Problem w tym,ze nasze mieszkanie/niektorzy by powiedzieli zem patologia/ ma 32 metry i fotelik jest raczej za duzy. Odpowiedz Link
dragica A jeszcze jeden prezent 17.09.09, 11:44 Moj tesc na 29 urodziny dal mi 200gr kawy mielonej i rajstopy Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: A jeszcze jeden prezent 17.09.09, 11:45 dragica napisała: > Moj tesc na 29 urodziny dal mi 200gr kawy mielonej i rajstopy ok, ja już rozumiem. Oni mają inną mentalność. U nas, w Polsce, gdybyś taki prezent dostała jakieś 25 lat temu, też by umarła z radości. Oni chyba na takim etapie są. Odpowiedz Link
dragica Nie,nie sa 17.09.09, 11:47 Maja to co my-telewizory,komputery,komorki i inne cuda.Globalizacja na calego. Odpowiedz Link
bernimy Re: Nie,nie sa 17.09.09, 11:53 No globalizacja, ale mentalność mogła zatrzymać się 20 lat temu No chyba że dla siebie potrafią iść "z duchem czasu" to wtedy takie prezenty rajstopowe dla Ciebie to już nie jest fajne... Odpowiedz Link
dragica Re: Nie,nie sa 17.09.09, 11:54 Otoz to,tylko dla mnie wlaczasie im mentalnosc od sprzed 30 lat. Odpowiedz Link
bernimy Re: Nie,nie sa 17.09.09, 11:55 A jak mąż komentuje? A tak zupełnie obok, ja bym się cieszyła z kontaktów (zwłaszcza z takimi teściami) raz na 4 lata. SERIO!!! Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Nie,nie sa 17.09.09, 11:54 dragica napisała: > Maja to co my-telewizory,komputery,komorki i inne cuda.Globalizacja na calego. ale mentalnie w czarnej d*pie przepraszam za obrazowość To nie stan finansowy tylko stan umysłu widzisz, ja od szwagierki dostaję na każdą imprezę zestaw kosmetyków zawalają mi szafę nie mam co z nimi zrobić. Lubię kupowac sobie kosmetyki SAMA - ale widać ona ma taki stan umysłu powiedzieć jej, że cholera mnie strzela na kolejny balsam do ciała/żel do kąpieli/perfum? Odpowiedz Link
igooska Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:51 Wychodzi na to ze czy to Polska czy inny kraj to problemy z teściami te same Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:56 igooska napisała: > Wychodzi na to ze czy to Polska czy inny kraj to problemy z teściami te same bo to jak z Antygoną - dramat wszechczasów lat tyle minęło, a dylematy ludzkie wciąż te same. Odpowiedz Link
hellious Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 11:56 Ale, gdzie tam te same? Tu sa nieco bardziej oryginalne Nie slyszalam o polskiej tesciowej co z pieczona swinai w gosci przyjezdza Odpowiedz Link
igooska Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 12:02 No bo u nas to raczej z kurakiem pieczonym szybciej bym sie spodziewała! Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 12:02 hellious napisała: > Nie slyszalam o > polskiej tesciowej co z pieczona swinai w gosci przyjezdza bo nasze nie są aż tak pomocne Odpowiedz Link
hellious Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 12:03 no, moja to mi kiedys dala salami 4 miechy po terminie Odpowiedz Link
bernimy Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 12:07 O to podobnie jak moja Wszystko przeterminowane ale ja już się nie cykam i zwracam Odpowiedz Link
hellious Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 12:09 Ja juz nie biore, chocby to chuj wie co bylo. I mezowi tez zabronilam, chyba ze sam bedzie jadl Odpowiedz Link
marsupilami25 Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 12:16 Nie obraz sie, bo podzielam wiekszosc Twoich postow, ale ten komplet jest calkiem nienajgorszy (zobaczysz jak mala troche podrosnie) - postaw na balkonie, albo gdzies w ogrodku, ostatecznie sprzedaj/oddaj jakiemus innemu dziecku. Na obrone stroju ludowego mam tylko tyle ze Tesciowie przynajmniej pamietali, moze nie znaja sie na zabawkach dla dzieci, moze wazna jest dla nich tradycja. Ubierz mala w to ubranko, cyknij jej zdjecie i daj Tesciom na pamiatke - bedzie radochy co nie miara, a pozniej schowaj to na dno szafy. Nastepnym razem wspomnij Tesciom o jakims bardziej praktycznym prezencie. Pisze tak dlatego, ze moim Tesciowie olali 1 urodziny mojego syna, kwitujac: "on i tak nic z tego nie rozumie". Nie wysilili sie nawet na kartke z zyczeniami za 2,50 . Odpowiedz Link
lubie.garfielda Mentalność 17.09.09, 12:24 cóż... moja teściowa jest Polką a nie zdziwiłabym się gdyby nas uraczyła takimi prezentami. Mieszka daleko i co jakiś czas przysyła małej zabawki z tak kruchego plastiku że sama się boje wziąć to do ręki. Już i tak ten strój ludowy jest lepszy od żywego prosiaka. Chociaż trochę przebija przez ten prezent żal, że twój mąż nie wziął sobie jakiejś porządnej dziewczyny z sąsiedztwa tylko Bóg wie skąd i dlatego jest to dla ciebie tak paląca sprawa. Ale nie przejmuj się! Nie mieszkasz z nimi. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Mentalność 17.09.09, 12:28 lubie.garfielda napisała: > > Już i tak ten strój ludowy jest lepszy od żywego prosiaka. Chociaż trochę > przebija przez ten prezent żal, że twój mąż nie wziął sobie jakiejś porządnej > dziewczyny z sąsiedztwa tylko Bóg wie skąd i dlatego jest to dla ciebie tak > paląca sprawa. nie sądzę raczej pragnienie, żeby wnuczka kultywowała także ich tradycję. Bywają teściowie nie akceptujący synowych - w każdym chyba kraju Odpowiedz Link
lubie.garfielda Re: Mentalność 17.09.09, 12:46 autorka coś pisała o tym że "ukradła teściowi syna" więc sądzę że masz racje bo jako synowa jest "winna kradzieży" i tego że nie jest tą wybraną przez teściów a na dodatek tego że jest Polką Odpowiedz Link
marysienka44 Re: Mentalność 17.09.09, 12:57 sprzedaj mi te wiklinowe cuda, będę miała jak znalazł na taras latem Powiedz jaka cena, ty bedziesz zadowolona bo bedziesz miec kase, a ja z zakupu Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: Mentalność 17.09.09, 13:05 u nas młody dostał kartke urodzinowa i zdjecie z dziadkami ,które se zrobili z młodym jak bylismy na gwiazdke.pytam sie tesciów a gdzie ramka bo im podpowiedziała ,zeby kupili ramke ,wsadzili zdjecie i bedzie ok(wiem ,ze nie maja kasy i nie chciałam zeby sie wykosztowali)ramke mamy my dokupic bo sie bali ,ze sie stłucze w przesyłce (mozna zabezpieczyc i sie nie stłucze ,ech) Odpowiedz Link
papiki Re: Mentalność 17.09.09, 13:23 Bałkany...Ci ludzie tacy właśnie są - strój ludowy i pieczony prosiak jako prezent wcale mnie nie zadziwiły. Tak jak w którymś poście wyżej, ubrałabym małą w ten strój i napstrykała jej zdjęc. Po laaataaach to będzie wspaniała pamiątka, i dla dziadków, i dla małej. A co do prosiaka, to na pewno był pyszny, tam potrafią dobrze przyrządzic takie zwierza. Wracając do tematu prezentów od teściów. Na mikołaja dostaję rajstopy, albo za małe/ za duże, albo w super-hiper wzory (te to się akurat nadają na zimę pod spodnie). Kiedyś teściowa w ramach przeprosin kupiła mi majtki. Raz, że za małe, a dwa - wysokie aż po pępek. Ale majtki??? Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Mentalność 17.09.09, 13:26 papiki napisała: > Kiedyś teściowa w ramach > przeprosin kupiła mi majtki. Raz, że za małe, a dwa - wysokie aż po > pępek. Ale majtki??? papiki, bo teściowia napewno zauważyła, że Ty chodzisz w tych 'sznurkach, co to cała d*pa na wierzchu' ona to z dobrego serca zrobiła Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Mentalność 17.09.09, 13:36 a moja teściowa kiedyś wiedząc że chcę sobie kupić szlafrok zakupiła mi go w lumpeksie - nie pytając oczywiście wcześniej czy wogóle chcę - i musiałam jej za niego zapłacić. Był "cudownie" czarny w jakieś obciachowe kwiatki. Odpowiedz Link
dragica Papiki 17.09.09, 14:55 Mentalnosc narodow Balkanu-po 7 latach bytnosci tutaj ,w tym 5 bez przerwy,ksiazki moge o tutejszym mentalitecie pisac...Jakkoliwiek mentalnosc balkanska nie tlumaczy wielu zachowan tesciow-m.ni tego,ze w miesiac po smierci mojego Syna,a swojego wnuka,namawialam meza na rozwod i imprezowal z muyka na calego.Burakiem jest sie czasem bez wzgledu na mentalne i kulturowe roznice. Odpowiedz Link
lubie.garfielda Re: Papiki 17.09.09, 16:25 znam podobną sytuację sprzed ponad 30 lat w PL > Burakiem jest sie czasem bez wzgledu na mentalne i kulturowe roznice. o tak! Odpowiedz Link
lineczkaa Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 15:44 Ej, no co Ty, strój ludowy to fajny prezent. Mi się podoba. Odpowiedz Link
ga_lapagos gafy obcokrajowcow 17.09.09, 16:02 Moim zdaniem tesciowie chca by twoja corka od malej miala kontakt ze swoimi korzeniami. Moze robia w to sposob, ktory wydaje ci sie nieudolny, ale chyba sie staraja. Bedac obcokrajowcem popelnia sie wiele gaf wiem bo sama pochodze z mieszanej rodziny. Moj tata mieszka w Polsce juz ponad 10 lat a nieraz tez zrobi cos co w jego kulturze jest normalne a komus sie wydaje super smieszne i nieudolne. Na przyklad kiedys zaprosil dwoch kolegow do domu na piwo i na poczestunek poukladal im na talerzyku plasterki zoltego sera, tylko to. Koledzy nie wiedzili co z tym z robic czy jesc z chlebem czy jak...Moze to byc dla kogos smieszne,a dla kogos innego normalne. Poza tym dzieci w takich strojach sa piekne. Odpowiedz Link
hellious Re: gafy obcokrajowcow 17.09.09, 16:05 Ja tam lubie do piwa zolty ser Najlepiej z pieprzem i maggi Odpowiedz Link
ga_lapagos Re: gafy obcokrajowcow 17.09.09, 16:16 hellious napisała: > Ja tam lubie do piwa zolty ser Najlepiej z pieprzem i maggi Czyli moglabys sie z moim ojcem piwa napic . A koledzy siedzieli mecz ogladali i nie tkneli niczego. Ja wchodze do pokoju, widze co sie dzieje i pytam: -Zjecie panowie tego sera? a oni: - a co my mamy sobie kanapki zrobic? Odpowiedz Link
hellious Re: gafy obcokrajowcow 17.09.09, 16:23 ga_lapagos napisała: > Czyli moglabys sie z moim ojcem piwa napic . > A koledzy siedzieli mecz ogladali i nie tkneli niczego. Ja wchodze do pokoju, w > idze co sie dzieje i pytam: > -Zjecie panowie tego sera? > a oni: > - a co my mamy sobie kanapki zrobic? > > > hehe, to brzmi jak dowcip Odpowiedz Link
ga_lapagos Re: gafy obcokrajowcow 17.09.09, 16:08 i jeszcze jedno Moja przyjaciolka-Polka szla na slub w Hiszpanii i zakupila kwiaty, jak w Polsce dla Mlodych. Przyszla na slub jako jedyna z kwiatami, wszyscy sie jej pytali czy to dlatego je ma, moze chce ladnie wygladac ( jak Panna Mloda, tez z bukietem)? Ona w koncu dala te kwiaty Mlodym, a Panna Mloda z grzecznosci przyjela a w koncu poprosila, zeby ktos je od niej wzial bo co ona ma z tym zrobic . Do dzis w paczce nasi znajomi-Hiszpanie opowiadaja sobie kwiatowa gafe i przyjaciolka dostala ksywke kwiat- Flor Odpowiedz Link
ga_lapagos Re: ALe jest roznica 17.09.09, 16:17 dragica napisała: > pomiedzy grzecznoscia,gafa a chamstwem. Z calym szacunkiem, bo nie znam twojej historii z tesciami, ale roznica jest czesto jedynie w interpretacji. Odpowiedz Link
dragica Re: ALe jest roznica 17.09.09, 16:20 Moi tesciowie nie sa,niestety,rubasznymi staruszkami co to lubia kawaly i dzieci tudziez drobne zwierzeta. Odpowiedz Link
lubie.garfielda Re: ALe jest roznica 17.09.09, 16:36 ga_lapagos napisała: > roznica jest czesto jedynie w interpretacji. interpretacja hmmmm... piękna rzecz! To jak byście zinterpretowały to że razem z rzeczami dla dzieci teściowa mi podaje osobiście przez siebie marynowane różności w słoikach? mogłabym pomyśleć, że ma mnie za złą kucharkę co to nie dba o zielone na talerzu, ale ja wolę myśleć, że po prostu tak ze szczerego serca dba byśmy mieli frykasy (jakby mogła to by nam ciasto przysłała ale mieszka za daleko) Odpowiedz Link
liwilla1 hehe dragica 17.09.09, 17:19 ja kiedys dostalam piekny recznie szyty i haftowany stroj kaszubski, z serdakiem, fartuszkiem i calym osprzetem nawet piekne korale z bursztynu dostalam to jedna z najcenniejszych pamiatek, po mojej niezyjacej babci Odpowiedz Link
liwilla1 i wiesz co 17.09.09, 17:22 gdybym byla swinia, to bym zaproponowala odkupienie tego serbskiego stroju. ale mysle, ze kiedys dla Twojej corki bedzie wiele znaczyl... Odpowiedz Link
dragica Re: hehe dragica 17.09.09, 18:26 Byloby swietnie,gdyby tesciowie byli dziadkami-interesowali sie Mloda,odwiedzali ja.Ale tego nie robia i sa dla niej jakby obcy. Odpowiedz Link
karra-mia Re: prezent od tesciow dla Mlodej na 1 urodziny 17.09.09, 19:16 ka cię kręce twoi przebijają nawet moich teściów wystaw strój na allegro, na pewno pójdzie zresztą ten fotelik tez, a mlodej za ta kasę kup jakies cudo Odpowiedz Link
mathiola Jak dla mnie bardzo fajny preznt 17.09.09, 22:05 Ale rozumiem, że dla niektórych fajniejsza jest nowa Barbie ze srebrnymi włosami, czy tam kiecką. SYMBOLICZNY i PRAKTYCZNY za jednym zamachem. Ja bym była zachwycona. Odpowiedz Link
dragica Re: Jak dla mnie bardzo fajny preznt 17.09.09, 22:35 Akurat dla mnie,Mathiola,barbie i ciuszek to nie sa idealne prezetny dla roczniaka.Wolalabym ,aby sie zainteresowali wnuczka,odwiedzali ja...Zeby jej,metaforycznie mowiac,podarowali siebie jako dziadkow.A poniewaz oni sa dziadkami formalnie,dlatego mnie ich idea bawi-oni mojego dziecka w sumie nie znaja. Na podstawie czego wywnioskowalas,ze chcialabym aby moja Mloda dostala "nowa Barbie ze srebrnymi > włosami, czy tam kiecke"?Czy tez mowiac "Niektorzy" mialas na mysli kogos innego? Odpowiedz Link
mathiola Re: Jak dla mnie bardzo fajny preznt 17.09.09, 23:03 Mówiąc "niektórzy" miałam na myśli niektórych Nie znam twoich relacji z teściami. Być może zawodzą na linii dziadkowie - wnuczka. Ale prezent jak dla mnie byłby bombowy - gdybym miała teściów, którzy wnuczkami się interesują (innych nie znam) i była w takiej samej sytuacji kulturowo-melanżowej Odpowiedz Link
chloe30 Re: Jak dla mnie bardzo fajny preznt 18.09.09, 00:11 Dragica ponieważ nielubienie teściów jest moim ulubionym sportem to zrób tak: niezaleznie od tego jak bardzo nie lubisz folkowych klimatów, kup strój krakowianki, natrzaskaj zdjęć i wyślij teściom. Niektore panie proponowały to samo tylko w stroju serbskim, a ja nie uważam, żeby im za wszelka cenę należało sprawic przyjemność - strój krakowianki i kij wam w d... Odpowiedz Link