Dodaj do ulubionych

Założyłybyście córce taką oto sukienkę komunijną?

08.11.09, 13:08
n/t
https://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/797/58/67/797586766
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:10
      moda ślubna dla nieletnich i niskorosłych?
    • mama_cyryla Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:12
      takie suknie i też z welonami widziałam 20 lat temu na komunii kuzyna w Sosnowcu. cały kościół małych panien młodych smile i strasznie im zazdrościłam, że na Śląsku taka moda, a ja bidula musiałam sukienkę do kolan założyć i bez welonu wink
    • lysa.spiewaczka Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:13
      Zaden klopot - tylko w czym ta dziewczynka pojdzie do slubu?
      • lysa.spiewaczka Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:19
        Jak w Sosnowcu to nie na Śląsku ( co mi tu w czułą nutę uderzacie?smile) -
        Sosnowiec to Zagłębie.
        Poza tym właśnie u nas w Sosnowcu...
        Jestem świeżo po awanturze na zebraniu "rodziców komunijnych".
        Ustalona zasada: Wszyscy mają jednolite stroje. Teraz tylko kwestia
        zastanowienia się i przedyskutowania jak stroje te mają wyglądać.
        Front rodziców dziewczynek podzielił się miedzy dwa modele. Skromny i
        "księżniczkowaty" - linia frontu przebiegała dokładnie miedzy IIA a II B. W
        efekcie: zwolnicy księżniczek wyszli wzburzeni. Zatem będzie bardzo skromnie.I
        dobrze.
    • ma-gusia Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:13
      jest śliczna ale raczej na ślub, nie na komunię, nie lubie małych dziewczynek w
      długich sukniach/spódnicach
      • pyzunia2007 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:19
        Ja bym nie założyła, jest zbyt strojna moim zdaniem,na chrzest i
        komunię preferuje raczej skromny strój
    • esofik Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:17
      jestem zwolenniczką alb
    • 18_lipcowa1 o fuj tragedia 08.11.09, 13:20
      epistilbit napisała:

> n/t
      > http://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/797/58/67/797586766
      • mamamira Re: o fuj tragedia 08.11.09, 13:38
        Nie,sukienka nie jest w moim stylu
    • agamama123 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:38
      Gdybym miała córkę to taka kieckę, o ile by chciała, mogłaby sobie założyć do
      ślubu. Do komuni absolutnie nie.
      Na szczęście mam synówsmile Mniejszy problem z wyborem stroju do komunismile
      • attiya Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:48
        jestem zwolenniczka zlikwidowania komunii
      • sylki Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 13:51
        Sukienka sama w sobie ładna.
        Do komuni się nie nadaje, ewentualnie na bal księżniczek smile
        Może gdyby ją skrócić i wywalić ten diadem oraz welon, nadawałaby
        się do komunii
        Jestem jednak zwolenniczką alb, bądź jednolitych i skromnych
        sukienek.
    • przeciwcialo Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 14:04
      Nie, dla mnie to kompletna pomyłka.
      • dzidaa Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 14:10
        a pamiętacie swoje stroje ze studniówki ???? teraz to suknie jak na sylwestra .
      • tedesca1 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 14:12
        w życiu Warszawy!
        • sisterofnight79 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 14:28
          o matko !!
          strasznie wygląda, taka stara maleńka.
          • corkaswejmamy Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:02
            równie dobrze mozna po takiej ceremonii w takiej sukni dziecko rozdziewiczyć.
            Koszmarne!!!! Długie suknie komunijne tak, ale do licha nie slubne!!!!
          • asiaiwona_1 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:03
            o kurcze.to moja ślubna była 100 razy skromniejsza niż ta komunijna
    • ajhejciu Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:14
      Wszystko zależy od mody i tradycji w danym kraju/w danym czasie. Bo są kraje
      gdzie do chrztu wkłada się dzieciom takie długie suknie, wszystko bardzo bogato
      zdobione. I właściwie tak się zastanawiam dlaczego nie? Bo niby dziecko to od
      razu ma być w worku skromnym?
      Ta tutaj jest faktycznie bardzo ślubna i ten tren i welon. No i w sumie mojej
      córce bym takiej nie założyła bo po prostu mi się nie podoba ale jakaś inna
      ładna suknia to czemu nie. Jestem przeciwna albom! Każdy ma prawo z okazji
      ważnej uroczystości i sakramentu wyglądać pięknie i strojnie, nie tylko dorosły.
      A cała reszta to rzecz gustu. Mi się nie podobają na przykład te wielkie koki z
      toną lakieru i makijaż (tak tak, widziałam na komunii pomalowane dziewczynki). A
      welon? Pewnie taka moda, nam się kojarzy ze ślubem bo u nas są wianuszki.
      Wszyscy wiecznie pieprzą o tym, że komunia to sakrament, żeby ubierać dzieci
      skromnie, najlepiej w takie same alby i inne bla bla bla po czym kupują im z tej
      okazji laptopy, quady i inne konsole.
      • sylki Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:40
        Alba ma służyć przedewszystki ujednoliceniu zamożności rodziców.
        Bo niby dlaczego jedno dziecko ma iść jak księżniczka, a drugie jak
        żebrak?
        • ajhejciu Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:59
          Nie można ujednolicać zamożności rodziców bo prawda jest taka, że jedni są
          bogaci a inni biedni. Takie jest życie. Dziecko o tym musi wiedzieć.
          Tak w ogóle to ta suknia mi się nie podoba ale jestem przeciwna albom (dla
          dziewczynek), są brzydkie! Za to widziałam piękne, skromne sukieneczki
          komunijne, szyte specjalnie dla dalej klasy przez krawcową, delikatne ozdoby
          były i dziewczynki mogły z radością świętować swoją uroczystość. Nie można
          przesadzać w żadną stronę.
          • sylki Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 16:37
            a ja widziałam piękne alby.
            Skromność w stroju nie oznacza od razu jego brzydoty.
            Dzieci mają wyglądać ładnie, a nie przesadnie, niestety mamusie
            którym pozwoli się na inwencje twórczą zapominają, że ich dzieci
            mają po 8 lat i dlatego jestem za albami.
            • doral2 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 16:59
              sukienka jest śliczna, a komunię powinno się zlikwidować, jak już wyżej
              napisano. a właściwie powinno się zlikwidować tę całą pompę, prezenty, obiady,
              przyjęcia jak na ślub.
              komunię (ślub zresztą też) już dawno odarto z duchowości, stały się imprezami
              komercyjnymi, nie mającymi w sumie nic wspólnego z wiarą i sakramentem. i
              dlatego jestem przeciw komuniom.
              • mme_marsupilami Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 17:36
                Sukienka w stylu stara malenka wiec zdecydowanie na nie. Nie jestem za zlikwidowaniem Komunii jako takiej, ale dla 8 latkow to zdecydowanie za wczesnie - ped do ksiezniczkowatych kiecek, licytowanie sie na prezenty a mamuski na wystawnosc obiadu.
              • mathiola Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 17:45
                > a właściwie powinno się zlikwidować tę całą pompę, prezenty, obiady,
                przyjęcia jak na ślub.

Zgadzam się w całej rozciągłości i już gryzę palce na myśl o tym, że za dwa lata
                stanę przed koniecznością wytłumaczenia mojemu dziecku o co w tym wszystkim
                chodzi i dlaczego będzie musiało pogodzić się ze skromnym poczęstunkiem dla
                najbliższej rodziny i jak przez to wypadnie na tle klasy, która będzie się
                chwaliła wypasionymi komputerami, rowerami, czy co tam się teraz dostaje (może
                już samochody, nie w temacie jestem).... ufff..... Nieskładnie ale emocjonalnie wink
              • amoreska Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 18:38
                Cytatkomunię (ślub zresztą też) już dawno odarto z duchowości, stały się imprezami
                > komercyjnymi, nie mającymi w sumie nic wspólnego z wiarą i sakramentem.

Na ile Pierwsza Komunia Święta jest odarta z duchowości, to zależy przede wszystkim od podejścia dziecka. A podejście dziecka zależy od podejścia rodziców. Jeżeli dziecku i rodzicom zależy bardziej na sakramencie i duchowej płaszczyźnie - uskutecznią to, jeśli na pokazowości, splendorze i pompie - będą do tego dążyli, właśnie poprzez quady, fundowane wycieczki do Izraela i wystawne przyjęcia w eleganckich lokalach.
      • mamc-ia33 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:41
        nigdy w życiu ,moja córka do I komunii św. przystępowała skromnie w
        albie ale oczywiście było kilka mamuś które poprzebierały dzieci w
        takie podobne szmatki, masakra.
    • agik82 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:41
      do kościoła na pewno nie, jest zbyt strojna i ten welon i diadem to wg mnie raczej na ślub

jeśli chodzi o komunie, to mogłabym ubrać młodej po uroczystościach w kościele, na przyjęcie z rodziną, ale tu pewnie pojawiłaby się kwestia ceny kiecki( na tanią nie wygląda) i wygody

na bal księżniczek- czemu nie
    • triss_merigold6 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:42
      Jeszcze tylko mocniejszy makijaż, brzuch i wypisz wymaluj cygańska
      panna młoda.
    • mathiola Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 15:48
      Nie. Nie lubię robienia z dziecka przebierańca.
    • karra-mia Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 18:10
      nieuncertain
      sukienka może i ładna, ale jak panienka będzie druhną na ślbie
      cioteczkiwink
    • mearuless tak 08.11.09, 19:03

zreszta moja corka miala podobna i inni rodzice mowili mi, ze naprawde pieknie
      wygladala. mieszkam w warszawie i szczerze powiem, ze wszystkie dziewczynki
      mialy bardzo zdobne suknie.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ch/sc/7b12/NVyEBaL2lmTlsgn9QB.jpg
      • mathiola Re: tak 09.11.09, 10:21
        > mieszkam w warszawie i

aaaaaaaaaahhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaa suspicious
    • gacusia1 Sukienka b.ladna ale do slubu! n/t 08.11.09, 19:07

• kitka20061 Tak, ale na ślub. 08.11.09, 23:14
      Komunia to święto dla kilkudziesięciu dzieci i ja jestem za albami, bo wtedy dzieci nie skupiają się na tym które ma najbardziej wystrzałową kreację.
    • semida Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 08.11.09, 23:18
      Ni chuja!
    • figrut Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 09.11.09, 01:41
      Nie. Sukienka bardzo ładna, ale dla dorosłej kobiety. Jestem zwolenniczką alb i
      skromnego wyglądu w takich uroczystościach. Córa miała albę jak wszyscy i
      rozpuszczone włosy bez ingerencji wałków, lokówek, papilotów, warkoczyków na
      mokro itp.
      Nie kupiłabym też dziecku prześlicznych szpileczek, seksownego body i wielu
      innych rzeczy dla dorosłych.
    • ciociacesia za moich czasów 09.11.09, 07:41
      wszystkie miałysmy podobne.
    • dragica Nie,nigdy 09.11.09, 09:56
      Obrzydliwe.Poza tym moja corka raczej do komunii nie przystapismile
    • zuzanka79 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 09.11.09, 10:54
      Nie. W głowach się ludziom (rodzicom) poprzewracało od tego
      dobrobytu. Takie działanie jest wypaczeniem idei
      pierwszokomunijnej, która powinna kierować dziecko do przeżyć i
      pożytków duchowych tego dnia, do treści religijnych sakramentu
      Eucharystii. Oczywiście, na dzień pierwszej Komunii trzeba ubrać
      dziecko odświętnie, ale bez zbędnego przepychu, aby nie odróżniało
      się ono ubiorem od innych, uboższych dzieci. Ja jestem zwolenniczką
      strojów jednolitych i na szczęście co raz więcej roczników w mojej
      parafi takowe stroje ma.
    • bluemadlen-1 attiya 09.11.09, 10:59
      a kto każe ci posłać dziecko do komuniiiii????zwolenniczka się znalazła, na
      szczęście mamy demokracje która w tym przypadku daje swobode działania.

Co do sukienki paskudna nie komunijna koszmarnie wygląda dziewczynka w niej.
    • jowita771 Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 09.11.09, 17:42
      O rany, stara maleńka. Nie założyłabym, bo dziecko przerobione na starą babę
      wygląda obleśnie.
      Pamiętam zdjęcia komunijne pokolenia wcześniejszego niż moje - ładne białe
      sukienki do kolan. W tym dziewczynka wyglądała dziewczęco i normalnie, jak na
      swój wiek, a nie jak przebrana za dorosłą babę.
    • demonii.larua Re: Założyłybyście córce taką oto sukienkę komuni 09.11.09, 18:01
      A w życiu, ale podejrzewam że sukienka znajdzie amatorki, bo baby lubią stroić
      swoje córki jak lalki big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka