dlania 03.12.09, 12:31 Wiem, że przeżywam jak mrówka okres, że sie rozczulam, ale napierdziela mnie to ucho jak nie wiem, życ mi nie daje;-( Ile trzeba czekac na efekty antybiotyku? Wczoraj o 6 zjadłam pierwsza dawke, dzis rano drugą - a dalej boli. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlania I czy moge ten Ketonal 03.12.09, 12:32 jesc częściej niz raz na 12 godzin, bo jego działanie utrzymuje sie maks 7-8 godzin, a potem boooooli. Odpowiedz Link
hellious Re: I czy moge ten Ketonal 03.12.09, 12:38 Maz na zęba lykal ketonal czesciej i zyje, wiec ty chyba tez przezyjesz, jak wezmiesz czesciej. Jak masz zdychac to co ci szkodzi.. Odpowiedz Link
lidia341 Re: I czy moge ten Ketonal 04.12.09, 19:38 mój syn ma ro samo, ale jego już nie boli a wziął tylko na razie jedną dawkę antybiotyku i dostał kropelki Odpowiedz Link
majmajka Re: Ucho cd. 03.12.09, 12:41 Nie rozumiem. Antybiotyk brac wg dawkowania Zalezy jaki P. bolowe tez wg wskazan. Po 2-3 dawkach powinno ulzyc, jesli nie ... nie wiem, moze antybiotyk nie trafiony? A moze tak silny stan zapalny, ze trzeba wiekszej dawki? Lekarz na pewno bedzie wiedzial. Odpowiedz Link
dlania Re: Ucho cd. 03.12.09, 12:51 Kurwa, w ciągu ostatnich 3 dni byłam u 3 lekarzy, dziewczyny nie osłabiajcie mnie, po jaki chuj mam szukać czwartego?! Do laryngologa jestem umówiona na poniedziałek, ewent. na jutro po południu, jak sie miejsce zwolni. Teraz pytam tylko o to, czy jest szansa że mnie pod wieczór (czyli jak zadziała w pełni druga dawka antybiotyku) przestanie rypać, czy powinno mnie niepokoić, że do tej pory nie ma efektu. Ketonal brany wg zaleceń (co 12 godzin) sprawia, że jesy ulga na 6-7 godzin, a potem kilka godzin męki w oczekiwaniu na pore nastepnej tabletki. Odpowiedz Link
prigi Re: Ucho cd. 03.12.09, 13:37 dlania, nie chcę cię dołować, ale ja zapalenie ucha miałam takie,że na samą myśl o tym przechodzą mnie ciary. jedna laryngoog zbabrała sprawę i zbagetelizowała moje ucho i dała mi antybiotyk na 3 dni- azitrolek. byłam na ketanolach forte non stop, przemiennie z innymi przeciwbólowymi, brałam go co 6-7 godzin i ani grama poprawy. ryczałam z bólu, antybiotyk nie działał aż poszłam do innej babki prywatnie i okazało się że mam jakieś nacieki na uchu-skończyło się na 14 zastrzykach w dupę.bolały jak cholera, ale już po pierwszym poprawa znaczna. i zminiła mi ketonal na aulin (ketonal zrypał mi żołądek już po 2 dniach). ale ja miałam faktycznie sytuację masakryczną, bo mi zaatakowało już węzły chłonne i nie mogłam otworzyć ust, aby wziąć tabletkę na ból oczywiście ci tego nie życzę, ale dobry lekarz LARYNGOLOG to skarb. ps. śmieszne jest to, że ta wspaniała kobieta kosztowała aż 30zł a za byle jaką pomoc w prywatnej przychodni zapłaciłam 100zł i problem powrócił jak bumerang po roku. ps2. leczenie po zastrzykach trwało jeszcze przez tydzień antybiotykami powodzenia i łączę sie w bólu. ja naprawdę wolałam rodzić niż przeżywac te katusze Odpowiedz Link
dlania Re: Ucho cd. 03.12.09, 13:54 Dzieki prigi za nakreslenie ewentualnych niebezpieczeństw, choc mam nadzieje, że się obejdzie bez tak drastycznego przebiegu sprawy. na razie skapitulowałam i wziełam kolejny ketonal. Dzis wieczorem zjem 3 dawke antybiotyku i jesli rano nadal bedzie kiepsko jade do szpitala na oddział laryngologiczny. jesli chodzi o laryngologów: 2 mają bardzo kiepska opinie, do trzeciego termin wolny jest na poniedzialek, jak pisałam. Odpowiedz Link
prigi Re: Ucho cd. 03.12.09, 17:05 jak cię wystraszyłam to sorki, nie taki był plan. wylały sie ze mnie fatalne wspomnienia ;/ ja byłam w domu lekarki, może u ciebie też ktoś tak przyjmuje. zadzwoniłam o 20 godz i telefonicznie opisałam problem. lekarka kazała mi przyjechać, skoro tak boli. Odpowiedz Link
majmajka Re: Ucho cd. 03.12.09, 13:55 Nareszcie kogos wkurwilam, bo tak to wszyscy mnie od rana wkurwiaja. A nie mozesz brac cos pomiedzy tym ketonalem? Antybiotyk po 2-3 dawkach, jesli trafiony powinien pomoc. Odpowiedz Link
majmajka Re: Ucho cd. 03.12.09, 13:57 Aha, a z ucha Ci cos wyplywa? Bo czasem dopiero przechodzi, jak sie bebenek natnie(nie samemu oczywiscie, ale do lekarzu juz Ci boje sie wspomniec) Odpowiedz Link
dlania Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:01 majmajka napisała: > Aha, a z ucha Ci cos wyplywa? Bo czasem dopiero przechodzi, jak sie bebenek nat > nie(nie samemu oczywiscie, ale do lekarzu juz Ci boje sie wspomniec) !!!!! Nic nie cieknie, a do żadnego konowała juz nie ide, jutro ewentualnie na oddział do szpitala! Odpowiedz Link
majmajka Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:10 No i pewnie dlatego tak boli. Moze Ci peknie samo. Odpowiedz Link
dlania Re: Ucho cd. 03.12.09, 13:59 A żebys wiedziała, majmajka Jak ci odpisałam to poszlam zjeśc ten cholerny ketonal, spakowałam paczki mikołajowe i odkurzyłam chalupe, żeby czas oczekiwania na dzialanie leku szybciej minął Odpowiedz Link
dlania Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:00 Nie, setka. JUz go zjadłam i jest cool Teraz lepiej rozumiem postac dra House'a Odpowiedz Link
dragica Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:03 Mozna do 300mg na dobe.Ja przy migrenach biore podobny lek i tez jest cool. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:38 Miałam ostatnio zapalenie prawego ucha. Miałam nakaz inhalacji z soli 3 x dziennie, theraflu extragrip i spanie z uchem do góry. Wystarczyło. Antybiotyk może wcale nie zadziałac jesli to spraw wirusowa czy alergiczna. No i na przyszłość sprawdx co masz w nosie, zrób posiew. Odpowiedz Link
dlania Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:47 Nigdy niee miała alergii czy objawów alergicznych, kataaru tez chyba od jakiegos roku. W ogóle chpruje raz na ruski rok. Ale mam w domu nebulizator i sól - to może pomóc? I dlaczego z uchem do gory? Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Ucho cd. 03.12.09, 17:03 Ten theraflu extragrip zawiera środek zwezający naczynia i p/alergiczny zmniejszający obrzęk więc summa summarum w połaczeniu z inhalacją udrazniały "kanały" miedzy uszami a gardłem. Jak leżałam uchem do góry to wydzielina spływała do gardła- miłe to nie było ale poprawiało samopoczucie uszne. Odpowiedz Link
totorotot Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:52 Dlania, a jakies przeciwbolowce cpałaś już? Poza tym olejek kamforowy na waciku i se wetknij w odpowidni otwor. I do tego czekolada, duuzo czekolady (ale to juz oczywiscie w inny otwor). A jak wroci mąż, to... )) Odpowiedz Link
dragica Re: Ucho cd. 03.12.09, 14:59 Przy qrewskim bolu ucha raczej o seksie sie nie mysli...Chyba,ze Totorot ma na mysli wyslanie meza do kuchni w celu zrobienia obiadu. Odpowiedz Link
majmajka Re: Ucho cd. 03.12.09, 15:16 W celu zrobienia obiadu i wlozenia go w odpowiedni otwor oczywiscie. Tylko oby sie nie pomylil Odpowiedz Link
totorotot Re: Ucho cd. 03.12.09, 16:59 >>Chyba,ze Totorot ma na > mysli wyslanie meza do kuchni w celu zrobienia obiadu. hehe jasne, a co Ty myslalas? ) Odpowiedz Link
dlania Re: jak ucho?? 04.12.09, 12:01 Lepiej, aczkolwiek do stanu znosnego jeszcze troche mi brakuje. Dzis zrobilam scenę w przychodni jak sie dowiedziałam, że mnie lekarka nie przyjmie (chciałam cos osłonowego do tego ketonalu lub inny przeciwbólowy, bo mnie brzuch boli), że mam wrócic po 11. Rozryczalam sie i.... zostałam poproszona w 5 minut - wiem, wiem, infantylne i glupie, ale po pierwsze ja nad tym nie panuje (nad poczuciem rozczulenia sie nad sobą), po drugie - skuteczne I czuje, że mi coś po ścianie gardła spływa, to chyba dobrze. Odpowiedz Link
koralik12 Re: jak ucho?? 04.12.09, 16:57 e tam infantylne, wazne ze działa , ja jak poszłam na oddział laryngologiczny z wsciekłym bólem zatok nosowych jak byłam w ciąży i nie mogłam sie ratować ibupromem zatoki, to tez mnie przyjęli dopiero jak się rozpłakałam, wczesniej było to absolutnie niemozliwe . Odpowiedz Link
tysia77 Re: jak ucho?? 04.12.09, 17:12 Ja po zabiegu brałam ketonal co cztery godziny,jak mnie napierdzielało do w między czasie brałam jeszcze Solpadeinę.Miałm wycinaną nie wyrżniętą ósemkę i przy okazji uszkodzono siódemkę,ból był powalający i inaczej nie dałabym rady przetrwać. Odpowiedz Link
bernimy ja odnośnie czwartego lekarza 04.12.09, 19:46 tak miałam przy anginie ropnej: 1 jakby zbagatelizował, 2 jakby sie wystraszył (bo karmiłam), dla 3 na ostrym dyżurze byłam "zagwostką". Oczywiscie każdy mi dał inny antybioty i żaden nie zadziała, a ja od 4 dni jadłam poduszkę z bólu (nic innego wtedy nie jadłam )! Dopiero teść wywiózł mnie z W-wy do Pipidówy do jakiegoś tam kolegi lekarza, dał mi antybiotyk dożylnie, potem kontynuacja tabletami i już drugiegoi dnia była poprawa!!! Tak więc jeśli dalej brak poprawy - ZMIENIAJ LEKARZA!!! Odpowiedz Link
tysia77 Re: ja odnośnie czwartego lekarza 04.12.09, 21:37 Mój mąż często choruje na ucho,powiedział,że antybiotyk pomaga mu po ok.3 dniach. Odpowiedz Link
dlania Re: ja odnośnie czwartego lekarza 05.12.09, 17:08 Tyssia, a tez go boli nie do wytrzymania? Jestem po wizycie w szpitalu, niestety, nie ma dzis na dyzurze laryngologa, mam sie zjawic juyro rano. Boli jak chuj - nie jem, nie spie, nic nie slysze, rodze, umieram, posadzcie orchidee na mym grobie. Niech mi jutro przetna to ucho, bo sobie je sama przedłuje jakims roznem. Odpowiedz Link
dlania Re: JAK AKTUALNY STAN UCHA? 08.12.09, 19:02 Wraca do formy)) Po 3 dniach antybiotyk wreszczie zaczął dzialac, byłam tez w szpitalu na plukaniu ucha (brrrr! okropne), które wyleczylo mnie częsciowo z gluchoty. No i dostałam przyzwolenie na zżeranie ketonalu co 5 godzin. Po 5 dniach nie czułam smaku, nie miałam apetytu, zyc mi sie nie chciało. Aktualnie cierpię na kolejna chorobe wieku dziecięcego - rozrósł mi sie nadmiernie migdałek... Odpowiedz Link