esofik 05.12.09, 19:01 mam chęć na pieczonego kurczaka, takiego w całości dajcie jakiś łatwy i niezawodny przepis aha... jeśli ma to jakieś znaczenie, mam dostęp tylko do kuraków marketowych Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gku25 Re: kurcze pieczone 05.12.09, 19:21 Przyprawa do kurczaka, szklana butelka z wodą coby stał. Dwie godziny w piekarniku 180-200 stopni i już. Tak robi mój mąż. Ja kiedyś bawiłam się we własnoręczne przyprawianie, ale teraz już mi się nie chce Odpowiedz Link
mamaivcia Re: kurcze pieczone 05.12.09, 19:46 nadziej go gruszkami, jabłkami i brzoskwiniami, wrzuć trochę goździków do środka wysmaruj przyprawą staropolską do drobiu pod koniec pieczenia pomaluj miodem po wierzchu ja piekę 1,5 h max na początku 200 potem 180 st. ale to chyba zależy od piekarnika, u mnie po 2h byłaby skwarka Odpowiedz Link
esofik Re: kurcze pieczone 05.12.09, 23:10 ale co z tymi owocami? pokroić w kostkę? jeśli nie kupię staropolskiej (nie mieszkam w Pl) to jakich przypraw użyć? Odpowiedz Link
mamaivcia Re: kurcze pieczone 06.12.09, 00:38 po prostu przypraw do drobiu a owoce w taką dużą kostkę Odpowiedz Link
madameblanka Re: kurcze pieczone 05.12.09, 19:47 > aha... jeśli ma to jakieś znaczenie, mam dostęp tylko do kuraków > marketowych hehe, a właśnie miałam ci polecić Tesco. Mi nigdy nie wychodzi tak pyszny jak z rożna sklepowego, bo może w tym szkopuł ze kurczak winien sie kręcić a nie leżeć w sosie własnym, że tak powiem Odpowiedz Link
esofik Re: kurcze pieczone 05.12.09, 23:06 miałam na myśli świeże/surowe kurczaki jakoś nie mam przekonania do tych sklepowych,marketowych gotowców typu: bigos, pizza, smażone skrzydełka itd.. tym bardziej, że sama kiedyś pracowałam w spożywczaku Odpowiedz Link
mandziola Re:Zrób kurczaka na butelce. 06.12.09, 00:46 Któras z dziewczyn wyzej o nim pisała. Jest naprawdę prosty w ykonaniu i bardzo dobry. soczysty i ma chrupiaca skórkę. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: kurcze pieczone 06.12.09, 14:29 A co wy na tych śtucnych przyprawach? Majeranek, czosnek, słodka papryka i sól i jest kurczak mniam mniam, żadna filozofia. A ja wolę piec kawałki jednak - dupy zwłaszcza bo cycki suche są obrzygliwie. Odpowiedz Link
opium74 Re: kurcze pieczone 07.12.09, 11:22 zamiast na butelce mozna go postawić na puszce piwa. Ważne żeby tego piwa tak 1/3 upić bo bedzie kipiało Odpowiedz Link
opium74 Re: mozecie mi powiedziec... 07.12.09, 17:36 wtykasz to kurczakowi w dupkę tak aby na tym stał a nie lezal- kurcze pieczone wychodzi jak z rożna Odpowiedz Link