Dodaj do ulubionych

Okres wypowiedzenia - pytanie

27.02.10, 12:00
Czy umowy o pracę się kumulują?
Pierwsza była zawarta na czas określony - 2 lata.
Druga na czas nieokreślony, właśnie zbliża się koniec trzeciego roku.
I moje pytanie.
Czy jest 1 miesiąc wypowiedzenia, bo nie minęły 3 lata od um. na
czas nieokreślony, czy 3 miesiące, bo hurtem leci, ciągłość
zachowana.
Dziękismile
Obserwuj wątek
    • kotka.zielonooka Re: Okres wypowiedzenia - pytanie 27.02.10, 12:14
      A to ja sie podepne pod pytanie , zeby nie zakladac nowego wątku smile
      1-wsza umowa na 3 miesiace (okres probny)
      2- ga umowa na 3 miesiace (na czas okreslony)z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia.

I jak teraz powinno wygladac swiadectwo pracy - a dokladniej wypisany okres zatrudnienia : ciagiem te 6 miesiecy , czy dwa swiadectwa pracy jedno na okres probny , druga na ten czas okreslony?

Co z okresem wypowiedzenia - tzn. co z zapisem na swiadectwie pracy ?
      De facto go nie ma - kolezance konczy sie umowa 28 lutego , poinformowala 2 tyg temu pracodawce ze zamienia prace i nowej umowy od marca nie podpisze. Pracodawca sie zgodzil - nie robi problemow
      czy w swiadectwie powinien byc zapis ze umowa [b]"zakonczyła sie wraz z okresem na jaki została zawarta"[/b], co jest prawda czy tez : "z dniem 28 lutego wraz(właczajac?) z 2 tyg okresem wypowiedzenia" , co tez jest prawda ?

kolezanka musi sobie sama wypisac swiadectwo pracy - nie jest kardową tylko handlowcem smile- po prostu w tej firmie nie ma osoby zajmujacej sie tymi sprawami i szef kazal jej samej napisac - a ona nie wie sad
      • ez-aw Kotka 27.02.10, 12:37
        Ponieważ umowa na czas próbny została przedłużona umową na czas określony, wystarczy jedno świadectwo pracy obejmujące te 6 miesięcy.
        Okres wypowiedzenia byłby, gdyby dziewczyna chciała wcześniej zakończyć umowę. Miło z jej strony, że powiedziała o tym wcześniej pracodawcy, ale nie zmienia to faktu. Skoro nie przedłuża umowy, to w świadectwie niech napisze: umowa zakończona wraz z czasem na jaki została zawarta.
        • kotka.zielonooka Re: Kotka 27.02.10, 19:28
          dziękuje, przekaże ! smile
    • ez-aw Arallia 27.02.10, 12:33
      Rozwiązanie umowy na czas nieokreślony, zależy od łącznego czasu pacy u danego
      pracodawcy.
      Zatrudnienie u tego pracodawcy, to suma wszystkich okresów wykonywania pracy u
      tego pracodawcy na podstawie stosunku pracy, bez względu na jakiekolwiek przerwy
      w zatrudnieniu.

Masz 3 miesiące wypowiedzenia.
      • arallia Re: Arallia 27.02.10, 12:36
        Dziękuję, Ezsmile
        • d_dora a ja mam pytanie o 27.02.10, 13:00
          umowe o dzieło. miałam taką w mojej byłej firmie na 2 miesiące a potem dostałam
          tam etat.na świadectwie pracy napisali tylko ten okres przepracowany na etacie.
          wczesniej myślałam że może to nie jest takie ważne żeby do nich łazić ale czy na
          świadectwie powinni zawrzeć tą umowe o dzieło czy nie ?

czy mogę sobie w życiorysie wpisać że pracowałam w tej firmie od lipca|(zaczęłam
          wtedy umowę o dzieło) czy od września(umowa na etat)?bo umowy też nie
          mam(zapodziałam gdzieś)więc oficjalnie nie mogę przedstawić na to papieru
          • ez-aw d_dora 27.02.10, 13:34
            Wypisali prawidłowo.
            Po umowach cywilno-prawnych (um. o dzieło, um. zlecenie), nie daje się świadectw pracy. Po to masz umowę o dzieło, a następnie jej rozliczenie. Świadectwo zawiera okres tylko umowy o pracę.

Jeśli oficjalnie nie możesz przedstawić papieru, ze była taka umowa, to w CV nie wpisujesz tego okresu (tych 2 miesięcy). Ale możesz zgłosić się do poprzedniego pracodawcy o wystawienie duplikatu tamtej umowy o dzieło. I wtedy będziesz mogła ją wpisać w CV.
    • arallia Ez-aw 27.02.10, 13:22
      Czy Ty jesteś specjalistką w tych sprawach?
      Jeśli tak, to pozwolę sobie zawrócić Ci jeszcze dupkę wieczorem u
      Loli, ok? smile
      • kotka.zielonooka Re: Ez-aw 27.02.10, 19:56
        O to mam jeszcze jedno pytanie - podobne jak wyzej - ale dotyczace juz mnie osobiscie
        W obecnej firmie pracuje ok 5 lat ale pierwsze pól roku - nie miałam etatu - byla umowa o dzielo. Potem mialam 3 letni etat , potem kontrakt odnawialny co rok.

W swoim CV pisze ze pracuje 5 lat - jak rozumiem jesli mam tę umowe o dzielo na ten pierwszy okres okres polroczny, swiadectwo pracy za te 3 lata (i jakis papier kontraktowy ) to jak najbardziej moge pisac w Cv z:
        zatrudnienie od 2004- obecnie , firma Fiubdziu ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka