Dodaj do ulubionych

Oczyszczacz powietrza czy warto?

18.03.10, 12:53
coś takiego kupić?
nikt z rodziny nie jest alergikiem,ale chciałabym podnieść jakość powietrza
chociaż w domu (skoro na dworze nie mogę:/)
ale! czy takim oczyszczaniem nie zrobię więcej szkody niż pożytku?
czy te oczyszczacze to nie ściema?
i wreszcie czy możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • mariolka55 a może jonizator lepszy????? n/t 18.03.10, 13:20

• slimakpokazrogi Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 18.03.10, 14:50
      ja wychodzę z założenia, że jesli nikt nie jest alerikiem, to przez
      cos takiego może zostać.... a nawet jesli nie, to i tak bez sensu -
      teraz pogoda taka, ze za chwilę okna będa non stop otwarte - co Ci
      da poprawienie powietrza w środku?
      • mariolka55 Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 18.03.10, 17:41
        no właśnie nie jestem za sterylnością,żyję w zgodzie z bakteriami smile
        ale mam straszne schizy jeżeli chodzi o zanieczyszczone powietrze różnego
        rodzaju syfami które mamy w powietrzu na dworze
        i tak sobie kombinuję,ze może jakbym w domu np. nocą oczyszczała......
    • moonshana Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 18.03.10, 17:59
      moja jakże cenna opinia brzmi: Mariolka, Skarbuńciu daj sobie
      spokójsmile lepsze jest wrogiem dobrego. tak sobie pooczyszczasz w domu
      powietrze, przyzwyczaisz nozdrza do luksusu, wyjdziesz na zewnątrz i
      nie wiadomo co będziesmile coś w rodzaju: mam zdrową wątrobę ale sobie
      połykam tablety coby była zdrowa foreversmile
    • stillgrey Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 18.03.10, 21:37
      a ja Ci powiem, ze tez o tym mysle i jesli sie zdecyduje to mam juz nawet
      wybrany modelbig_grin

allegro.pl/item960889682_oczyszczacz_powietrza_daikin_mc_707_vms_hit.html
      mysle, ze ponizej oczyszczaczy tej klasy nie warto schodzic, bo to tylko
      marnowanie praduwink poczytaj sobie fora dla alergikow, tam jest duzo na temat
      oczyszczaczy.
      • dlania Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 18.03.10, 21:41
        Mariolka, ty masz może kasy za duzo? wink Będziesz powietrze w domu oczyszczac
        zamiast wietrzyc mieszkanie?wink
        • mariolka55 Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 19.03.10, 10:10
          nie no ja chciałam taki za 200 zł smile

chciałam wietrzyć i oczyszczać
          oczyszczać np. nocą...
        • me_meggy Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 23.04.10, 10:23
          Jak ktoś jest alergikiem na pyłki i kurz - jak JA, wietrzenie mieszkania tylko
          pogarsza sprawę. Cos takiego może powiedzieć tylko osoba, która nie ma pojęcia o
          takich dolegliwościach. W powietrzu za oknem, szczególnie w mieście jest
          strasznie dużo zanieczyszczeń i alergicy cierpią.. na wsi z kolei jest więcej
          pyłków..odkurzanie co 2 dni też nie zdaje egzaminu (pomimo,że nie mamy w domu
          ani jednego dywanu). Ja jeszcze dodatkowo jestem teraz w ciąży i nie mogę brać
          żadnych leków a oczyszczacz sprawia,ze przynajmniej w domu mogę na wiosnę
          normalnie funkcjonować. Kupiliśmy niedawno oczyszczacz powietrza Daikin (ten z
          nawilżaczem) i czuję ogromną ulgę.. nie był tani ale juz wiem,że było warto.
          • ktosia.0 Me_meggy 23.04.10, 11:02
            Łączę się z Tobą w bólu, jestem alergiczką i do tego mam astmę, starsza córce
            pojawił się już katar alergiczny, a u młodszej to pewnie niestety kwestia czasu
            uncertain Przymierzam się już od jakiegoś czasu do zakupu oczyszczacza, z tym że
            właśnie z funkcją nawilżania no i nie mogę się zdecydować, jest niesamowita
            rozpiętość cenowa, jak i różnorodność i każdy ponoć najlepszyuncertain Czy ten
            oczyszczacz Daikin można spokojnie przenosić z pokoju do pokoju ? Czy jest wtedy
            wydajny ? Cały czas zastanawiam się czy kupić tańsze a do każdego pokoju, żeby
            chodziły cały czas, czy droższy i go nosić, między innymi po schodach uncertain
            • me_meggy Re: Me_meggy 07.05.10, 20:09
              Ten nasz Daikin oczyszcza powietrze teoretycznie z powierzchni około 40m2 (albo
              więcej, musisz poczytać dokładnie w instrukcji na stronie daikin'a) u nas stoi
              zazwyczaj na noc w sypialni a w ciągu dnia jak siedzę w pokoju obok to tam go
              przenoszę. Ale zauważyłam,że jak są pootwierane drzwi i jestem w pokoju obok to
              też nie kicham (czyli działa). On ma też funkcję oczyszczania powietrza z
              zapachów, jak tylko coś się gotuje to zapala się pomarańczowa, albo nawet
              czerwona lampka i wchodzi w większe obroty, to samo dzieje się jak nałożę
              nabłyszczacz na panele, od razu wykrywa zapach i zaczyna robić swoje.
    • osa551 Re: Oczyszczacz powietrza czy warto? 10.05.10, 14:28
      Ja mam oczyszczasz-nawilżacz Venta i włączam go tylko w zimie, głowni jak jest
      sucho i dzieci są przeziębione. czasem dorzucam do niego parę kropli Olbas.

Uważam, że to świetny wynalazek. Na wiosnę i w lecie raczej go nie używam.

Naprawdę dobre urządzeni jest niestety dość drogie, Venta kosztuje ponad 1000 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka