migotka-2 08.05.10, 07:29 Napisałam na pijalni, weźcie zerknijcie i poradźcie. Można na pocztę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migotka-2 Re: zus 08.05.10, 08:16 Sprawa służbowa dotycząca wypłaty zasiłku pogrzebowego. Organizatorem pochówku był dziadek, dziecko dwudniowe. Dziadek ubezpieczony dziecię z mocy ustawy też. Wymagana dokumentacja złożona do zus. I odmowa wypłaty świadczenia. Powód podany przez kobietę przyjmującą papiery wyartykułowany do rodziny: takiego małego dziecka to się nie ubiera tylko tak wkłada ( zakwestionowała słuszność faktury na ubranko). Drugi powód to rezygnacja z usługi pogrzebowej świadczonej przez nasz zakład. Rodzina zaniosła dziecko na rękach. Reasumując wyszło na to, że ja mam układy. Bzdura totalna!!! I zastanawiam się, czy się kobiecie zabrać za dupę w ramach braku etyki i nieznajomości przepisów. Ustawa mówi: wymagane dokumenty to: akty potwierdzające powinowactwo lub pokrewieństwo, dwie faktury z zakładu pogrzebowego (na trumnę i np: na ubranie, kwiaty, obuwie, usługę) Nerwa mam takiego, że migreny wczoraj dostałam. To my się staramy delikatnie bez wyciągania kasy w tych i tak trudnych sytuacjach. Monitoring non stop, żeby nie myło, że kantujemy. A tu taka sytuacja. No szlak mnie trafił! Odpowiedz Link
attiya Re: zus 08.05.10, 08:52 o matko - staram się nie kląć ale w tym wypadku trudno sprawa jest prosta, choć mundra pani z zus gmatwa ją Sprawa jest prosta, na każdej stronie nie tylko w necie - także ZUS podane są szczegółowe info - jak sama pewnie wiesz - co do przeprowadzonej ceremonii, kosztów pogrzebu, faktur, za co, kto, od kogo itd itd Wymagane dokumenty to: • wniosek o wypłatę zasiłku pogrzebowego (Druk ZUS Z-12), • skrócony odpis aktu zgonu (w przypadku dziecka, które urodziło się martwe - skrócony akt urodzenia z adnotacją o martwych narodzinach), • oryginały rachunków poniesionych kosztów pogrzebu, • dokumenty potwierdzające pokrewieństwo (skrócone odpisy aktów stanu cywilnego). A ponieważ mąż w pokrewnej branży pracuje, to właśnie mi mówi, że to co rodzina sobie zażyczy to obejmuje tak szeroki wachlarz zachowań, że naprawdę długo można o tym pisać. Jeśli rodzina życzyła sobie dziecię osobiście nieść do miejsca pochówku, to mogą sobie iść przez całe miasto, cmentarz i gdzie tam jeszcze życzą. Firma pogrzebowa - jak wiesz - dopasowuje się, idzie na rękę rodzinie w takim momencie. Trumna wieziona jest samochodem, albo niesie ją rodzina. Albo przewożona jest malexem, albo innym pojazdem. No a z tymi układami też mną zatrzęsło. Ja wiem, że pani to wisi, że ktoś umarł, ale naprawdę nie miej wyrzutów narobienia jej koło pióra. Poza tym co ta pani pierd.....- nagie dziecko do trumny włożyć? Dorosłego może też, bo po co mu w trumnie ubranie, buty? Jeśli ZUS uważa inaczej, niech zmieni przepisy, dopóty są takie a nie inne, pieniądze mają być zwrócone. Jak coś to mogę na priv ale mąż na pewno powie wszystko Ci to co sama już wiesz. Odpowiedz Link
migotka-2 Re: zus 08.05.10, 09:01 Ja to wszystko wiem!!!! I taka sytuacja nie powinna mieć miejsca!!! Ale zaistniała niestety. Ja nie jestem stroną w sprawie i niestety formalnie g... mogę. Wymyśliłam, ze umówię się na rozmowę z przełożonymi tej kobiety. Odpowiedz Link
magiczna_marta Re: zus 08.05.10, 12:27 Oj, mam nadzieje ze zalatwisz sprawe z przelozonym tak ze panienka bedzie latala jak kot na wysokosci lamperii. Odpowiedz Link
attiya Re: zus 08.05.10, 12:30 i słusznie trzymam kciuki i to mocno aha - jak coś to cały czas żądaj przepisów i paragrafów, które nie pozwalają na odliczenie faktur itd Odpowiedz Link
doral2 Re: zus 10.05.10, 19:00 niech paniusia na piśmie da odmowę i się potem odwołać. jak nie będzie chciała dać na piśmie, to i tak się odwołać, z podaniem nazwiska paniusi i jej debilnego uzasadnienia. sprawa może się ciagnąć długo, ale warta skórka wyprawki. Odpowiedz Link