Dodaj do ulubionych

Ciasto z pianą z białek na wierzchu

24.05.10, 16:24
Mam przepis na całkiem dobre ciasto aleee tam jest, żeby pianę dawać od razu.
Tylko ono nie wychodzi tak jak na tym zdjęciu suspicious. Piana owszem jest ale zanim
ciasto wystygnie to nie jest beza na wierzchu tylko coś brązowego i bardzo
płaskiego tongue_out. Robicie takie ciasta? Od początku dajecie pianę? A może jej
wystarczy, no nie wiem, z 15-20 minut w piekarniku (czyli najpierw podpiec
ciacho a pod koniec pianę)? Poratujcie koleżankę suspicious.
Obserwuj wątek
    • mamolka1 Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 24.05.10, 16:46
      Ja daję na samym początku - pianie pomaga jak do niej sypniesz trochę mąki ziemniaczanej. Znaczy jak już piana z cukrem ubita na sztywno dodaję mąkę ziemniaczaną.
      Nie pytaj ile bo sypię na oko - parę razy ( nie zawsze ) wyszła fajna nieoklapująca po upieczeniu piana
    • pulcino3 Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 24.05.10, 16:52
      "podobno" bo sama nie próbowałam, jak robimy bezę to ciasto po upieczeniu
      zostawiamy aż do wystygnięcia w piekarniku i ona dalej się suszy aż do
      "kruchego". Bo po wyjęciu gorącego ciasta para gwałtownie ucieka w otoczenie i
      beza osiada i paruje, zamieniając się w broązowe płaskie cośtamcostam.
      • pszczolaasia Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 18:03
        i dokladnie tak trzeba zrobic. Boze bron wyjmowac przed ostynieciem.
        • aniuta75 Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 18:15
          No ale wtedy cała reszta ciasta nie uschnie na wiór? Bo przyznam się, że
          trzymałam ale zaczęło pachnieć mocno i wyciągnęłam, bo bałam się, że się spali.
          I oczywiście suche wyszło straszliwie.
          • pszczolaasia Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 18:28
            ie pieczesz? ja wylaczam szybciej piekarnik.
            • aniuta75 Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 20:26
              No w przepisie jest 50 minut smile.
    • nini6 Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 10:27
      Moja babcia do piany ubijanej w celu wyłożenia od razu na placek dodaje kisiel -
      suchy oczywiscie. Nadaje pianie lekki kolorek, smak i nie pozwala opadać.
      • mona_mayfair Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 10:48
        wersje z budyniem jeszcze znam. Ale mi te kislowo-budyniowe nie smakuja, wole
        zwykla beze. bo one takie gumowe sie robia z tym kislem/budyniem.
    • zuzia36 Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 10:48
      daj przepis na to ciasto. W niektórych pianę daje sie razem z innymi warstwami i
      wtedy to jest taka ala beza, a w niektórych przepisach piane nakłada sie na 10
      min przed końcem pieczenia i wtedy powstaje tzw. rosa. Do niby bezy można dodać
      jak dziewczyny wyżej pisały kisiel lub 2 łyżki maki ziemniaczanej. Może masz za
      mocno grzejący od góry piekarnik. Jak zauważysz ze beza sie rumieni to daj
      grzanie tylko na dół (o ile masz taka możliwość)
      • aniuta75 Zuzia 25.05.10, 13:20
        forum.gazeta.pl/forum/w,88104,96913215,96923387,Przepis.html
        Już wszystkie konfiguracje sprawdziłam i ta beza wychodzi taka gąbczasta,
        klejąca. No nie beza, no. Mąki czy kiślu/budyniu więc dodawać nie będę skoro
        wychodzi gąbczasta jeszcze bardziej. Nie wiem co robię nie tak sad.
        • zuzia36 Re: Zuzia 25.05.10, 13:33
          nigdy nie robiłam takiego ciasta z rabarbarem, wiec moze to wina rabarbaru.
          Spróbuj np. z jabłkami.
          • aniuta75 Re: Zuzia 25.05.10, 14:23
            Wczoraj piekłam z brzoskwiniami - to samo. Zresztą owoce są w środku, piany nie
            dotykają smile.
            • mamolka1 Re: Zuzia 25.05.10, 15:36
              Wiesz co tak dumam nad tą bezą i wydumałam...
              Chrupiąca beza nie wyjdzie za bata.
              Klasyczne bezy się suszy raczej a nie piecze - niska temperatura i duuużo czasu.
              Ciasto, tym bardziej kruche potrzebuje w miarę krótkiego czasu i wysokiej temperatury.
              Możesz próbować najpierw podpiec ciasto, potem położyć pianę i w niższej temperaturze dopiekać.
              Ale wg mnie i tak nie będzie chrupiąca bo to ciasto będzie z siebie wilgoć wydzielać i beza będzie klejąca.
        • pszczolaasia Re: Zuzia 25.05.10, 18:02
          u nas w pomorskiem na to ciasto sie wola plesniakwink i caly sek w tym zeby tego
          cukru pudru dac duzo i wlozyc ciacho do MOCNO nagrzanego piekarnika zeby sie
          scielo to bialko.
          czasem sie udaje. zalezy to chyba od nastroju robiacejwink jak zrobie lewa rasia
          to wyjdzie jak sie nastaram to za chiny ludowe nie wyjdzie.
    • pszczolaasia Re: Ciasto z pianą z białek na wierzchu 25.05.10, 17:53
      dodaje od razu. ino do ubicia dodaje cukru pudru i wtedy tak nie opada. czasemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka