d_dora 08.06.10, 17:28 tak mnie dziś zaciekawiło bo córka ma kolegę Jasia w przedszkolu.i sie zastanawiałam czy to zdrobnienie jakiegoś imienia czy to już nawet dorosły będzie Jaś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona_mayfair Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 17:30 Dora, ty zartujesz? Powiedz, ze zartujesz.... Odpowiedz Link
alajna2 Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 17:40 dora serio nie wiedziałaś, ze Jaś, Janek, Jasio to mały Jan ? zresztą mocno popularne imię ostatnio. Odpowiedz Link
d_dora Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 17:53 no myślałam o tym ale byłam jednak przekonana że Jan to Janek i nie byłam pewna czy Jaś też do nich pasuje Odpowiedz Link
serei Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 19:14 Janusz to Janusz a Jaś to Jan, Janek. Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 19:43 serei - Janusza też sie zdrabnia Jaś, Jasiu. Ale obecnie zdecydowanie częściej Jaś to jednak Jan - podobno najpopularniejsze imię męskie w Warszawie w obecnych rocznikach żłobkowo- przedszkolnych Odpowiedz Link
misiabela20 Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 21:12 wypowiem się jako mama Jana teraz jest dla mnie Jasiem, Jasieńkiem, później będzie Jankiem, a dorosły facet to Jan. Odpowiedz Link
cura_domestica Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 08.06.10, 21:55 "Czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał " aż mi się wierzyć nie chce , że nie wiedziałaś Odpowiedz Link
lubie.garfielda Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 10.06.10, 23:10 znam dorosłego faceta (po 50) który w rodzinie zwany jest Jaśkiem Odpowiedz Link
aniazm Re: imię Jaś ma jakąś inną formę? 09.06.10, 09:02 Ja mojego Jana zdrabniam na Janio, Jań, Jaś, a podoba mi się Ian, z angielska (wiem, że niby John, ale mamy w towarzystwie okołodziecięcym Iana-Jana, półamerykanina). A i tak najczęściej jest Janem. Janek - to mi nie przechodzi przez gardło i jak ktoś do niego tak mówi, to nie wiem, o kogo chodzi Odpowiedz Link
cura_domestica aniazm 09.06.10, 16:42 aniazm, a ja właśnie do mojego mówię najczęściej Jaśko i Janek ,mi się z pancernymi kojarzy i może dlatego Odpowiedz Link