asiaiwona_1 27.07.10, 20:25 Może zróbmy tu miejsce ns wasze przepisy na przetwory, które robicie. Będą w jednym miejscu, a kogoś na pewno zainspirują Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 ogóry po meksykańsku by zales 27.07.10, 20:25 2,5 kg ogórków-niedużych 4 łyżki stołowe soli zalewa: 0,5 kg cukru 1,5 główki czosnku-pokroićw talarki 1,5 szkl. octu 6-8 łyżek oleju 1 łyżeczka chili umyte ogórki pokroić w 8 posolić 4 łyżkami soli wymieszać-zostawić na 6 h co jakiś czas mieszając,odsączyć; zalać odsączone ogórki przygotowaną zalewą-zostawić na 12 h mozna przemieszać; wkładać do dowolnych słoików,jak zostanie zalewy to uzupełnić słoiczki z ogórkami, zakręcić,nie gotować!!! WSZYSTKO Odpowiedz Link
agusia79-dwa asiowa 27.07.10, 21:00 jak to nie gotować? Jak włożysz do słoików zimne, to ci się nie zawekują. Ja gotuję je 4 minuty od zagotowania. Właśnie jedna porcja czeka na odlanie wody z solą i zalanie zalewą. I są przepyszne Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: asiowa 27.07.10, 21:08 to przepis zales - ona tak napisała. Mi też się wydaje, że trzeba to zagotować... Odpowiedz Link
zales239 Re: asiowa 27.07.10, 21:39 ale wy niedowiarki jesteście! ja nie gotuję i jeszcze żaden słoik się nie zepsuł-ogórki po meksykańskudla ścisłości. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: asiowa 27.07.10, 22:45 zales239 napisała: > grrrrrr....................... No co? W przepisie tak mam Odpowiedz Link
annabetka Re: Przetwory - przepisy 27.07.10, 21:16 Włala,podzielę się mojej mamusi przepisami-wszystkie sprawdzone osobiście przeze mnie,smaczne i rewelacyjne.Niestety nie robiłam tego od kilku lat bo tu gdzie mieszkam brakuje mi wielu składników.Polecam swoje przepisy. (w oddzielnych postach będę pisała.) Odpowiedz Link
annabetka Sałatka z ogórków 27.07.10, 21:23 4kg ogórków gruntowych 40 dkg marchwi 40 dkg cebuli 1 szklanka oliwy/oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki Ogórki obrane ,pokroić w plasterki,cebulę w piórka,dość mocno posolić wymieszać i odstawić. Marchew zetrzeć na tarce i zagotować z oliwą cukrem i octem. Do gotującej marchwi dodać odcedzone! z soku ogórki i cebulę. Wszystko zagotować,krótko-gorące nakładać do słoików,mocno zakręcić i ustawić słoiki do góry dnem.Zostawić do ostygnięcia. Odpowiedz Link
annabetka Re: Sałatka z kapusty i papryki 27.07.10, 21:30 1 kg kapusty(poszatkować) 1 kg cebuli(pokroić w kostkę) 1 kg ogórków (pokroić w cienkie plasterki) 0,5kg marchwi(zetrzeć na grubej tarce) 0,5kg papryki(pokroić w kostkę) natka zielonej pietruszki Wszystkie składniki wymieszać z 3 łyżkami soli i zostawić w lodówce(chłodnym miejscu) na 12 godz. Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka octu Zalewę zagotować,zalać nią warzywa,wymieszać i razem dusić ok 10-12 min. Nakładać do słoików i pasteryzować ok.8-10 min. Odpowiedz Link
annabetka Sałatka z buraków i papryki 27.07.10, 21:38 3 kg buraków(ugotować na półmiękko,obrać) 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 szkl cukru 3/4 szkl octu 10% 1 szkl oleju Ugotowane buraki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę ,pokroić w kostkę ,posolić 3 łyżeczkami soli i odstawić.Ocet,olej,cukier-zagotować -do tej zalewy dodać buraki,cebulę i paprykę.Dusić ok 5-10 min. Gorącą sałatkę nakładać do słoików ,mocno zakręcić i pasteryzować ok 10 min. Odpowiedz Link
annabetka Sos słodko-kwaśny 27.07.10, 21:46 0.5 kg jabłek(obrane pokroić w plasterki) 0.5 kg cebuli(pokroić w ćwiartki albo mniejsze części) 1,5 kg pomidorów(sparzyć,obrać ze skóry,pokroić w kawałki) 0,25 dkg rodzynek łyżeczka cynamonu łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżka stołowa zmielonej gorczycy 1,5 szklanki octu ok 1,5 szklanki cukru ok 1,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki do garnka,gotować na małym ogniu ok 1 godz,często mieszając. Gorący sos nakładać do słoików,mocno zakręcić i słoiki ustawić do góry dnem do zawekowania.Nie pasteryzować. Odpowiedz Link
zuzanka79 Ogórki z curry i selerem 27.07.10, 22:19 2,5-3 kg ogórków 4-5 cebul 8 gałązek selera pęczek zielonego kopru Zalewa: zagotować litr wody, 1,5 szkl. octu, 1,5 szkl.cukru, 2łyżki soli, 1 łyżkę wegety, 3 łyżki curry Ogórki nieobrane pokroić w plastry, cebulę w kostkę, dodać podzielone na części gałazki selera, zalać zalewą, odstwić na noc. Do słoiczków na dno włożyć gałązki kopru, przełożyc ogórki razem z gałązkami selera, uzupełnić zalewą. Pasteryzwoać 10 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Ogórki z musztardą 27.07.10, 22:23 3 kg obranych ogórków pokroić w plastry lub słupki ( ja na tę sałatke przeznaczam zawsze te ogórki przerośnięte lub z końcowego zbioru, wydrażam gniazda nasienne, a resztę kroję) zalać zalewą przygotowaną z : 1 szl. octu, 1,3 szkl. cukru, 2 łyżek sobi, małego słoiczka musztardy stołowej ( lub 5 łyżek )4 rozkruszonych liści laurowych, 7 małych ziaren ziela ang. Odstawić na noc, przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 minut. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Ogórki z musztardą 28.07.10, 08:53 co to są 2 łyżki sobi???????????????? I czy ocet to ocet winny czy coś innego? I pasteryzowac to znaczy na wrzątek wstawić na 10 mim do góry dnem?????????? Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Ogórki z musztardą 28.07.10, 09:30 Soli -miało być, ocet zwykły spirytusowy. Dla mnie ocet to ocet, a jak jest w przepisach inaczej piszę np. ocet winny. Pasteryzować to znaczy ogrzewanić przetwory od temperatury 60 °C do 100 °C . Wypełnione przetworami i szczelnie zakręcone słoiki wykładam do dużego garnka, na spodzie którego rozkładam mały ręczniczek ( mam taki specjalnych o tych celów, może też byc złozona ścierka kuchenna). To chroni przetwory przed przegrzaniem, a słoiki przed pękaniem. Ważne jest także aby słoiki w garnku nie stykały się ze sobą bo moga sie zbić. Garnek ze słoikami napełniam wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Ważne jest by słoiki były mniej więcej jednakowej wysokościi pojemności. Jeżeli przetwory w słoikach są zimne, wtedy do garnka wlewamy zimną wodę, a jeżeli przetwory są ciepłe, to garnek ze słoikami zapełniamy ciepłą wodą. Tak powinno być A w praktyce robię tak, że nalewam od razu ciepłej wody bo się szybciej podgrzewa, a potem nawet zimne przetwory wkładam do wody prawie gorącej, bo gotuję np 3 czy 4 partie jedna po drugiej. Nie mam czasu na pierdoły Gdy woda między słoikami zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i mierzyć czas pasteryzacji. Po pasteryzacji słoiki należny trzymać w garnku aż ostygną. Ewentualnie można wyciągać letnie słoiki. Wyciąganie gorących słoików tuż po pasteryzacji jest ryzykowne, bo słoiki mogą pękać. Tak powinno być A w praktyce ja wyciągam gorące słoiki z garnak i układam na złożonym ręczniku do góry dnem, czekam aż ostygną i wynoszę do piwnicy. asiaiwona_1 napisała: > pasteryzowac to znaczy na wrzątek wstawić na 10 mim do góry > dnem?????????? Asiowa a jak ty chcesz pasteryzwoać te słoiki w garnku do góry dnem? Wiesz, może ty lepiej nic nie rób Tak będie bezpieczniej. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Ogórki z musztardą 28.07.10, 10:31 zuzanka - ale te słoiki z przetworami mają być do góry dnem czy nie? No co ty myślałaś, że ja garnek z wodą chcę do gory dnem na ogniu stawiać? A poza tym to jeśli już będę robić to na pewno wg przepisu, czyli zimne do zimnej wog, gorące do gorącej. Bo obstawiam że jakbym robiła jak ty to na mur-beton by mi słoiki popękały. No i skąd ja wezmę taki wysoki garnek, żeby słoiki całe pomieścił i żby go przykryć?????????? Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Ogórki z musztardą 28.07.10, 10:51 Asiowa, już ci tłumaczę : słoiki w garnku ustawiasz zakrętką do góry - do góry zakrętkami - rozumiesz? A ja je z garnka gorące wyciągasz to ustawiasz na ręczniku go dóry dnem- do góry dnem - rozumiesz? Chyba, że poczekasz aż słoiki w garnku ostygną ( ale to trwa, dłuuugo trwa) , to ich wtedy nie wyciągasz i nie odwracasz Odpowiedz Link
zuzanka79 Sałatka z zielonych pomidorów 27.07.10, 22:31 1kg pomidorów zielonych,1kg ogórków,1kg cebuli, 1kg kapusty pokroić lub poszatkować, 1kg marchwi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, warzywa posolić 3 łyżkami soli, wymieszać z 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju i 2 szkl. wody. Wszystko razem przegotować ok 20 minut, nakładać gorące do słoików uzupełniając zalewą. Słoiczki ustawiać na ścierce do góry dnem. Poobracać dopiero wtedy, gdy będą zimne. Smacznego! Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Sałatka z zielonych pomidorów 28.07.10, 10:52 zuzanko - czy te zielone pomidory to taka odmiana czy trzeba te czerwone niedojrzałe zerwać? Ps. Nie śmiejcie się ze mnie - ja naprawdę nigdy wcześniej nie robiłam żadnych przetworów... Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Sałatka z zielonych pomidorów 28.07.10, 11:03 asiaiwona_1 napisała: > zuzanko - czy te zielone pomidory to taka odmiana czy trzeba te > czerwone niedojrzałe zerwać? W sumie to moja wina, bo mogłam napisać Do tej sałatki potrzebne są takie zielone niedojrzałe pomidory. Rzeczywiście są też pomidory, które dojrzałe są zielone. Sama takie miałam i nigdy nie wiedziałam czy już są do jedzenia czy jeszcze nie > Ps. Nie śmiejcie się ze mnie - ja naprawdę nigdy wcześniej nie > robiłam żadnych przetworów... Zawsze musi być ten pierwszy raz. Kiedy ja kilka lat temu zaczynałam swoją przetworową przygodę też tak miałam. Ile telefonów do koleżanek od których mam przepisy wykonałam wiem tylko ja Acha i żeby nie było; te przepisy które tu się w tym wątku pojawiają co jakiś czas, to ja je ze swojego kajetu przepisuję, i podaję tylko te, które robię, wychodzą i są sprawdzone. Więc jakby co, to odpowiem na każde, nawet najgłupsze pytanie Odpowiedz Link
cudko1 asiaiwona wymiatasz :) 28.07.10, 11:18 to lepsze od pływających penisów babowej Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: asiaiwona wymiatasz :) 28.07.10, 12:04 cudko1 napisała: > > to lepsze od pływających penisów babowej > ty się ze mnie nie nabijaj cudaku Odpowiedz Link
zuzanka79 Czerwona kapusta z marchewką 27.07.10, 22:35 3 kg kapusty, 1 kg marchewki, 1 kg jabłek, 1 kg cebuli poszatkować, posolić 1 łyżką soli i odstawić na godzinę. Przygotować zalewę z: 10 szklanek wody, 2 szklanek octu, 10 łyżek cukru, 1 łyżki soli. Po godzinie kapustę dokładnie odcisnąć i dodać do zalewy. Przegotować ok.15 minut, przełożyć gorące do słoików. Pasteryzować 5- 10 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Ogórki z miodem 27.07.10, 22:41 Ostatni przepis na dziś bo oczy mi się kleją 2 kg ogórków pokroić w plastry, dodać 3 łyżki soli, odstawić na 3 godziny. Marchew ( 5 dużych) pokroić w plastry dodać do ogórków, dodac również 3 drobno pokrojone ząbki czosnku, kilka pokrojonych gałązek kopru oraz 2 pokruszone liści elaurowe. Składniki wymieszać. Przygotować zalewę z 3 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru i 4 łyżek prawdziwego (!) miodu. Ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Czerwona kapusta na zimę 28.07.10, 10:22 6 kg poszatkowanej czerwonej kapusty zalać gorącą zalewą przygotowaną z: 3 litrów wody, 0,5 litra octu, 6łyżek soli i 2 szkl. cukru. Wymieszać, zostawić na noc, przełożyć do słoików, pasteryzować 10 min. Kapusta jest pyyycha. Smakuje zarówno prosto ze słoika z utartym jabłkiem, cebulką i porem albo taka bez niczego. Można ją przygotowac na ciepło, wtedy, gdy kapustę gotuję dodaję liść laurowy i ziele angielskie. I robię taką tradycyjną śląską 'modro kapusta' z boczkiem. Odpowiedz Link
zuzanka79 Buraczki z jabłkiem 28.07.10, 10:56 3 kg buraczków ugotować, obrać, zetrzeć na dużych oczkach, 2 cebule pokroić drobno w kostkę. Zagotować 2 duże winne starte jabłka, 0,5 szkl. octu, 1 szkl. cukru, łyżeczkę soli, 5 ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Buraczki cebule i zalewę dokładnie wymieszać, przełożyć do słoików, pasteryzować 10 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Leczo na zimę 28.07.10, 11:18 3 kg pomidorów sparzyć w misce, obrać ze skórki, pokroić w małe cząstki usuwając miejsce przy szypułce. I do gara z nimi !(gar na gazie hehe). 1 kg pieczarek poktoić w plasterki lub cząstki (jak kto woli) przesmażyć z solą i pieprzem na łyżce masła -dodać do pomidorów. 1 kg papryki ( może byc różnokolorowa)polroić w paski, podsmażyć na łyżce masła i dorzucić do gara ( garnek ma stać cały czas na ogniu ), tego dołożyć jeszcze 2 puszki odcedzonej kukurydzy. Doprawiam odrobiną ziół prowansalskich, tymiankiem, papryką słodkką w proszku. Można wrzucić kostkę rosołową ( dowolną) ale uważać żeby nie przesolić. Leczo przekładam do półlitrowych słoików i pasteryzuję 5 min poczym ustawiam odwrócone dnem do zaciągnęcia. Osobiście nie dodaję cebuli żeby się nie psuło, dopiero na świeżo smażę cebulkę, kiełbaskę ( lub jakieś mięcho, może być mielone), do tego wrzucam słoik lecza i gotowe. Z ryzem czy makaronem na szybki obiad jest PYSZNE. Odpowiedz Link
zales239 zuzanka! 28.07.10, 11:55 Ty to mistrzunio normalnie jesteś,kopalnia wiedzy hehe,szacun,wybiorę coś jak nic z tych przepisów te buraczki z jabłkiem muszą być pyszota i ta sałatka z zielonych pomidorów przepyszna jest,teściowa swojego czasu robiła,baaaaardzo mi smakowała, teściowa opuściła się w przetworach i teraz doopa blada,muszę rękawy zakasać osobiście tylko słoikow zaczyna brakować Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: zuzanka! 28.07.10, 13:48 zales239 napisała: > te buraczki z > jabłkiem muszą być pyszota Są pyszota Mi osobiście smakują dużo bardziej niż buraczki z papryką ( przepis na nie już jest, chyba annabetak podała) ale robię i jedne i drugie. Przy jednym bałaganie > muszę rękawy zakasać osobiście > > tylko słoikow zaczyna brakować Popytaj wśród znajomych, oddadzą i jescze na miejsce przywiozą. U mnie też każdy słoiczek na wagę złota. Ale ja zazwyczaj rodzinę okoliczną obdzwaniam, by poodawali Jeśli będziesz się przetworować to polecam ci ogórki z curry i selerem, oraz ogórki z marchewką ( przepis podam wkrótce), mało pracochłonne , a jakie pyszne Do ryby czy mielonych super. Odpowiedz Link
zuzanka79 Ogórki z marchewką 28.07.10, 15:43 2 kg ogórków obrac i pokroić, 0,5 kg marchwi obrać, zetrzeć na dużych oczkach, 0,5 kg cebuli obrac i pokroić w kostkę,2 duże ząbki czosnku rozgieść lub drobno posiekać, 1 szkl. oleju, 0,5 szkl. octu, 5 dkg soli, 3 łyżki cukru, pieprz czarny mielony do smaku. Marchew udusić na oleju do miękkości i wystudzić, zimną dodać do pokrojonych ogórków i cebuli, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dodać pieprz wg uznania. Przełożyć dosłoików, uzupełnić zalewą, pasteryzować 15 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Ogórki z przecierem pomidorowym 28.07.10, 15:48 4 kg ogórków i 6 cebul obrać i pokroić, dodać 2 łyżki soli, dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godziny potem odlać sok. Dodać gorącą zalewę: 0,5 szkl. octu, 0,5 szkl. oleju ( słonecznikowy, rzepakowy jaki takm akurat jest) 1 szkl. cukru i mały ( ok.200 gram) przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać przełożyć do słoików, pasteryzować 10-15 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Sałatka szwedzka 28.07.10, 15:54 2 kg ogórków pokroić w plastry razem ze skórką, 4 duże cebule pokroić w talarki, 1 płaska łyżka soli, 3 łyżki cukru, po 0,5 szkl, octu i oleju ( jaki tam akurat jest) przyprawy: pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe Wszystkie składniki prócz przypraw wymieszać i zostawić na noc, dodać pieprze mielony wg uznania, wymieszać. Ogórki przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą, do każdego słoika dodaję 2-3 małe ziela angielskie i pół liścia laurowego ( jeśli liście małe to 1 cały). Pasteryzować 20 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Papryka konserwowa najłatwiejsza na świecie 05.08.10, 21:02 Papryka czerwona, zielona lub żółta, lub jaką tam akurat macie. Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki lub te ćwiartki jeszcze na pół. Zagotować litr wody, 0,5 szkl.cukru, 0,5 szkl. octu, jedną łyżkę soli, Do każdego słoiczka wrzucić na dno 2,3 liście laurowe i 4 ziela angielskie oraz wlać łyżkę oleju. Pokrojoną paprykę ułożyć w słoikach, zalać zalewą i pasteryzować ok. pół godziny. Odpowiedz Link
zuzanka79 Zapomniałam napisać , że 05.08.10, 21:11 jeśli zostanie mi zalewy to ją wylewam, a jeśli zalewy mi braknie to dorabiam . Wszystko zależy od ilości posiadanej papryki. Ja robię z dużej ilości Dziękuję za uwagę Odpowiedz Link
doral2 Re: Zapomniałam napisać , że 05.08.10, 21:26 jak zalewa bez oleju, to można zlać do butelki/słoika i przetrzymać do następnych przetworów Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Zapomniałam napisać , że 05.08.10, 21:54 doral2 napisała: > jak zalewa bez oleju, to można zlać do butelki/słoika i przetrzymać do > następnych przetworów Tak, ale pod warunkiem, że się robi te same przetwory. To tak gdyby asiowa pytała Ja jednak wolę zawsze świezą, jakaś taka bardziej aromatyczna jest. Odpowiedz Link
zuzanka79 Kolorowa papryka na zimę 05.08.10, 21:09 1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej 6 ząbków czosnku Paprykę pokroić wg uznania ( ja kroję w paski), czosnek w cieńkie plasterki, wymieszać, przełożyć do słoiczków i zalać gorącą zalewą przygotowaną z 2 szkl. octu, 6 szkl. wody, 3 łyżek soli, 6 łyżek cukru, 0,5 szkl. oleju ( słonecznikowego) 4 pokruszonych liści laurowych i kilku ziaren rozgniecionego pieprzu. Pasteryzować 15-20 minut. Odpowiedz Link
zuzanka79 Ogórki konserwowe najłatwiejsze na świecie 05.08.10, 21:40 Ten przepis jest o tyle idealny,że nie trzeba przygotowywać wcześniej zalewy, ponieważ wszystkie przyprawy wsypuje się bezpośrednio do słoika. W związku z czym robię tyle słoików na ile mam akurat ogórków. Dziś zrobiłam trzy słoiki półlitrowe z ogórków długości ok. 5 cm. Reszta była moim zdaniem za duża albo za mała. Ta za mała rośnie do jutra Potrzebne będą: świeże małe ogórki ogórki, sól, cukier, ocet 10%, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, oraz ( u mnie to robi za ozdobę słoka ) mała cebulka, lub cebula pokrojona w krążki, marchewka ( ja kroję w takie cieniutkie paski jak do chińszczyzny, a inni w krążki bo im się nie chce ). Ogórki umyć i obciąć końcówki. Przelać najpierw wrzącą a potem od razu zimną wodą. Na dno słoika wsypać : 2-3 ziela angielskie , 1-2 liście laurowe i łyżeczkę gorczycy. Ogórku układam pionowo i ciasno upychając pomiędzy nie paski marchwi a warstwy przekładam cebulkami. Do słoika półlitrowego dodaję pół łyżeczki soli, łyżkę cukru oraz 2 łyżki octu. Zalewam zimną wodą ( ja leję kranówę bo mam dobrą miastowym nie radzę).Zakręcam słoik. Pasteryzuję ok. pół godziny. Najlepszy przepis na ogórki jaki kiedykolwiek miałam. Smak ogórków idealny! Mojej mamie i teściowej nie chce bawić się w te odmierzanie ziaren i dodają gotową przyprawę do ogórków konserwowych. Odpowiedz Link
exotique A na kabaczki cos macie? 05.08.10, 22:34 dawajcie szybko, bo jutro bede miala jakies 10 ilo i trzeba na cos przerobic. a ratatuille nie zamrazam, nie wekuje-bo wole swieza Odpowiedz Link
zuzanka79 Włala ;) Warzywa z chilli 05.08.10, 23:31 Warzywa z chilli 2,5 kg ogórków lub cukinii lub kabaczków obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, zasolić 4 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na ok.6 godzin, odlać powstały sok i dodać: 3 płaskie łyżeczki chilli, 4 posiekane drobno ząbki czosnku, wymieszać, zalać gorącą zalewą przygotowaną z 1,5 szkl. octy, 3 szkl. cukru, 10 łyżek oleju lub oliwy z oliwek. Warzywa odstawić na 12 godzin ( najlepiej na noc). Przełożyć do słoików, uzupełniać zalewą, pasteryzować 10 min. Z tej porcji wychodzi mi 6 słoiczków o pojemności 385 ml. Fajnie się to je, bo takie słodkie jest, ale jak się przestaje jeść to usta pieką jak cholera Dobre na zagrychę Czasowo robię to tak, że koło południa kroję i solę, wieczorem zalewam zalewą i zostawiam na noc, rano pasteryzuję. Odpowiedz Link
doral2 Re: Włala ;) Warzywa z chilli 09.08.10, 20:39 Zuzanka, a bez pasteryzacji nie da się tej cukinii zrobić?? bo kurna czasu trochę mi brakuje Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Włala ;) Warzywa z chilli 09.08.10, 23:07 Szczerze? Nie wiem czy się, ale możesz spróbować Najwyżej się przekonasz, że jednak się nie da Odpowiedz Link
zuzanka79 Brzoskwinie w syropie 09.08.10, 18:07 Dla mamykarolla Na 1 kg dojrzałych brzoskwiń 20 dag cukru i pół szklanki wody Brzoskwinie ( ładne, dorodne i dojrzałe owoce) włożyć na chwilę do wrzątku. Owoce wyjąć, obrać, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Cukier rozpuścić w 1/2 szklanki wody i zagotować. Od czasu zawrzenia pogotować jeszcze 3 minuty. Brzoskwinie układam ściśle w wilgotnych półlitrowych słoikach - powinny do siebie przylegać, ale nie można ich ubijać. Zalewam owoce wrzącym syropem. Brzegi słoików wytcieram do sucha i mocno zakręcam słoik. Brzoskwinie pasteryzuję ( o pasteryzowaniu na początku wątku ) na małym ogniu 30 minut. Najlepsza temperatura do pasteryzowania brzoskwiń to ok. 80 st. C. Gotowane we wrzątku robią się brązowe. Takie brzoskwinie są wspaniałym dodatkiem do deserów i lodów. Używam ich również do ciasta np. sernika czy biszkoptu z owocami. Syrop po dodaniu wody mineralnej ( gazowanej lub nie) stanowi pyyyyyszny napój I robię też tak, że czasem do gotującego się syropu dodaję laskę wanilii i tym waniliowym zalewam brzoskwinie. Też dobre Odpowiedz Link
zuzanka79 Sałatka z cukinii 11.08.10, 00:25 dla doralowej Przepis dostałam z 6 lat temu od mojej sąsiadki przekochanej Pani Gabrysi i robię tę sałatkę co roku, jak już mi pomysłów na cukinię brakuje 3 kg cukinii obrać , pokroić w paski, dodać 1,5 łyżki soki i odstawić na 2 godziny. 3 duże marchewki obrć i zetrzeć na dużych oczkach, dodać do tego 0,5 szkl. cukru. 3 duże cebule pokroić w kostkę, 3 czerwone papryki pokroić w paski. Z cukinii odlać powstały sok, dodać warzywa oraz pozostałe składniki: 2 rozdrobnione ząbki czosnku, 0,5 szkl. octu, 0,5 szkl. oleju, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować 20 minut. Odpowiedz Link