pulcino3 01.09.10, 14:47 Usuwacie? Jak często? Na kasę chorych , czy prywatnie? Jak prywatnie ile u was kosztuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: kamień nazębny 01.09.10, 15:05 Prawie mi sie nie odkłada kamien w zwiazku z tym ostatnio usuwałam 3 lata temu. Ostatnio dentysta stwierdził, ze nadal kamienia niet wiec mam spokoj. Nie pamietam niestety ile płaciłam, ale robiłam prywatnie. Odpowiedz Link
grave_digger Re: kamień nazębny 01.09.10, 15:07 prywatnie 100 zł góra 100 zł dół razem 200 usuwałam parę lat temu, bo nowy mi się nie odłożył Odpowiedz Link
ciepla.kawa Re: kamień nazębny 01.09.10, 16:36 O jezu a ja muszę ze trzy razy w roku. Dramat jakiśz moimi zębami. Robię prywatnie i płacę ok 250 zl. Odpowiedz Link
gku25 Re: kamień nazębny 01.09.10, 16:53 Mój Boże, czego tak drogo? U nas prywatnie za całość do 90 zł. Odpowiedz Link
ciepla.kawa Re: kamień nazębny 01.09.10, 17:14 Bo ja mam MEGA kamień gku25 - jak jesteś z Wawy to ja reflektowałabym na taki tani zabieg Odpowiedz Link
gku25 Re: kamień nazębny 02.10.10, 17:12 A nie, nie z Warszawki. Teraz z Jeleniej Góry ale tu naokoło wszędzie się tak płaci. Odpowiedz Link
dzidaa Re: kamień nazębny 01.09.10, 17:04 scaling tzw robie se raz w roku na nfz i starcza Odpowiedz Link
gagunia Re: kamień nazębny 01.09.10, 17:54 Pierwszy raz w życiu usuwałam rok temu w wieku 34 lat. Pani, która mi robiła zabieg myślała, że byłam na usuwaniu nie dalej jak pół roku temu. Nie mam więc chyba predyspozycji do kamienia na zębach, więc sobie daruję na najbliższe kilka lat. Chyba, że mi dentysta zaleci. Płaciłam ok 150 zl za skaling, piaskowanie i fluoryzację. Odpowiedz Link
edycja_kopiuj_wklej Re: kamień nazębny 01.09.10, 19:45 O, wlasne dzis bylam. Ale ja mam za darmo w LIMie w ramach pakietu. Mi sie strasznie kamien robi, bylam rok temu i dzis higienistka powiedzala, ze powinnam tak przynajmniej co pol roku robic. Podobniez czeste chodzenie na basen zwieksza ryzyko "kamieniolomow w buzce" Odpowiedz Link
kotka.zielonooka Re: kamień nazębny 01.09.10, 21:18 Raz do roku , koszt 110 zł (prywatnie u swietnego i rozrywanego stomatologa w Warszawie na Kabatach gdzie ogólnie drogo jak pierun) ps 250 zł strasznie duzo! Odpowiedz Link
turzyca Re: kamień nazębny 03.09.10, 04:01 > Podobniez czeste chodzenie na basen zwieksza ryzyko "kamieniolomow w buzce" No to ja powinnam miec te przyjemnosc regularnie, a zdarzylo mi sie ostatnio po raz pierwszy. Uznalam to za sluszna kare za zlekcewazenie nitkowania. Wrocilam do nitkowania, pamietam o myciu jezyka i znowu jest wszystko w porzadku. Dodatkowo rozwazam inwestycje w szczoteczke elektryczna z nakladka antyosadowa, siostra sobie chwali, a uzebienie mamy podobne. Odpowiedz Link
mysia_2005 Re: kamień nazębny 02.10.10, 13:26 Mam jeszcze takie pytanie zwiazane z tematem. czy mógłby mi któś polecić pastę zapobiegającą przyrostowi kamienia.obenie znalazłam świetnego dentyste,ale na wizte czeka sie miesiąc a mi zostałay jeszcze 2 zabki do zrobienia.od wakacji zauwazyłam znaczny przyrost kamienia,dentysta bardzo zdziwiony pytal czy moze czesta rozkoszuje sie kawa,cola albo czy w gre wchodza papierosy,ale nic z tego naprawde.papierosa nigdy w ustach nie mialam, za cola nie przepadam,pije sporadycznie, z kawa jak podobnie jak z papierosami nigdy. stomatolog mowi ze oczywiscie kamien usuniemy,choc nie wie z czego taka ilosc,ale jak juz wczesnie pisalam nastapi to zapewne za jakies 3 miesiace. wiec chcialabym na razie jakos we wlasnym zakresie sobie pomoc i przynajmiej ograniczyc przyrost.z gory dziekuje Odpowiedz Link
olinka20 Re: kamień nazębny 02.10.10, 14:49 Ja uzywam elmex, ale jak juz pisalam wczesniej kamien mi sie prwie w ogole nie osadza. Odpowiedz Link
sewa.49 Re: kamień nazębny 02.10.10, 15:02 Usowalam w zeszly roku. Placilam 80 euro. W tym roku znowu mam sie zglosic ale jeszcze mam zeba do wyrwania i zwlekam z tym bo sie boje jak cholera. Paste do zebow uzywam Aronal rano, Elmex wieczorem. Odpowiedz Link
deodyma Re: kamień nazębny 02.10.10, 17:11 do tej pory usuwalam u babki, ktora przyjmuje, ktora ma podpisana umowe z NFZ, ale tez przyjmuje prywatnie. a usuwam raz na rok. Odpowiedz Link
pulcino3 Re: kamień nazębny 02.10.10, 19:48 ja byłam 6 września, usunął mi kamień na dole od str. wewn., bo innego nie miałam . Pierwszy raz w życiu usuwałam kamień nazębny . Mój dent. zrobił mi to usunięcie plus plombowaniae małej dziurki w górnym zębie za wszystko razem zapłaciłam 120 zł. Opolskie. Odpowiedz Link
donerkasia Re: kamień nazębny 02.10.10, 21:11 pamiętajcie, że po zdjęciu kamienia stomatolog ma wziąć w garść pastę polerską i jechać po zębach. zdjęcie kamienia nie wystarcza. po zdjęciu są mikrozadziorki i na tym w przyspieszonym tempie odkłada się kamień. zęby trzeba polerować. ja nigdy nie usuwałam, bo nie mam Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: kamień nazębny 02.10.10, 21:08 Pierwszy raz w zyciu usuwałam kamień na jedynkach dolnych od wewnątrz, nic nie płaciłam. Może pasowałoby skrobnąc je. Zadecyduje dentystka w nastepnym tygodniu. Myje elmexem od lat i nie wiem czy to ma jakies znaczenie. Odpowiedz Link