28.09.10, 16:27
Cześ dziewczyny, mam pytanko.
Moja córa się w niedziele wieczorem oparzyła gorącą wodą, szczęście, że nie był to wrzątek. Poparzona została stopa na wierzchu i kostka. Pojechaliśmy na pogotowie, na szczęście bąbli nie ma, smaruje nóżkę maścią arcalen, ale nadal jest czerwona i jak dotykam to mówi, że boli, co jak wiem jest normalne bo mija dopiero 2 dzień. Pani na pogotowiu powiedziała, że gojenie się potrwa około 7 dni, ale nie z tym mamy problem. Otóż młoda od tego przykrego incydentu panicznie boi się wody. Próbowaliśmy wczoraj podstępem ją włożyc do wody, niestety tak krzyczała, że się to nie udało. Między jednym spazmatycznym płaczem, a drugim pytała "jest gorąca" ?Niestety tłumaczenia, że nie nic nie dały. Co zrobic ?
Obserwuj wątek
    • sewa.49 Re: Lęk .. 28.09.10, 16:47
      Daj spokuj. Nic na sile. Dopiero mija druga doba od poparzenia i dziecko ma prawo sie bac. Musisz zrezygnowac z kapieli na jakis czas. Postaraj sie minimalnie korzystac z wody tz. myc to co jest niezbedne w danym momecie. Moze dobram rozwiazaniem bala by miska przez jakis czas. Namow ja zeby sama sprawdzila wode, czy nie jest za goraca. Za jakis czas zapomni i wszystko wroci do normy. Powodzenia.
      Ps. A ile corka ma lat ?
      • w_miare_normalna Re: Lęk .. 28.09.10, 17:23
        Córka ma 2 latka i 3 miesiące.
        kazaliśmy, namawialiśmy żeby sama sprawdziła wodę, sprawdziła i dalej płacz ;/
        • sewa.49 Re: Lęk .. 28.09.10, 18:11
          Ojej to malutka jest jeszcze. Wez taka mala miseczke zeby raczki, buzke i nozki umyc. A pupe to bym myjka na reczniku na mokro przetarla.
    • prigi Re: Lęk .. 28.09.10, 18:16
      musisz przeczekać.
      ewentualnie weź ją na basen jeśli lubi, bądź kupcie razem jakąś wybajerzoną zabawkę do wody, wanny. może chęć zabawy przezwycięży strach
    • anna_sla Re: Lęk .. 28.09.10, 20:29
      wykąpać się z nią. Wejść pierwszej do wody.
    • mamakarolla Re: Lęk .. 28.09.10, 20:32
      Wydaje mi się, ze kiedy wchodzi do ciepłej wody, to ta nóżka moze ją boleć. Spróbuj w chłodnej wodzie.
      • iksa29 Re: Lęk .. 28.09.10, 20:45
        Ja bym odczekała, aż nóżka dojdzie do siebie.
        Potem spokojnie w formie zabawy, najpierw może mycie kubeczka cokolwiek, aby odwrócić uwagę w pierwszym momencie a potem pochwalić, że dzielna, jak fajnie i td...
    • donerkasia Re: Lęk .. 29.09.10, 08:54
      aby zmniejszyć do minimum skutki poparzenia NATYCHMIAST ładować miejsce poparzone do ZIMNEJ wody.
      no, ale teraz to już po ptokach...
      cóż, musisz przeczekać. mam nadzieję, ze małej przejdzie klęk ja uległam poparzeniu w podobnym wieku (cała noga, ramię i przedramię), blizny mam do dziś. ból również pamiętam do dziś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka