Dodaj do ulubionych

Pytanie do Doral i do tych, które robią decu

11.10.10, 08:35
chcę się zabrać za decu na świeczce, zrobiłam jedną metodą podgrzewania łyżeczki,
ale brzydko to wyglada bo ta świeczka nie jest juz taka gładka, tylko zrobiły się takie wgłębienia tam gdzie przykładałam łyżeczkę, drugą tak myślę zrobię na żelazko, ale nie umiem w necie znaleźć nic o decu na świeczkach, może Wy jesteście bardziej zorientowane?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 11.10.10, 18:16
      łyżeczka jest do dupy, załyżeczkować się można na śmierć.
      lepsza metoda to butelka z gorącą wodą, przynajmniej jedziesz po całości.
      trzecia metoda to żelazko na pierwszą kropkę plus papier do pieczenia, ale ryzykowne to jest troszeczkę, trza popróbować.
      czwarta metoda to medium do świec, ale to metoda najdroższa.
      piąta metoda to przylepić motyw byle czym, pod warunkiem, że nie będziesz świecy zapalać, jeno na nią się patrzeć i podziwiać. zapalona bowiem może kopcić niemiłosiernie i smrodzić.

wybór należy do ciebie smile
      • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 11.10.10, 19:33
        O dzięki, metoda z butelką do mnie przemawia smile Zakupię zatem ze sto świec i będę
        próbowac każdej metody, dzięki!
        • doral2 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 11.10.10, 19:59
          woda w butelce musi być wrzatkowata, wtedy najlepsze efekty wychodzą.
          uwaga na paluchy wink
          • bei Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 11.10.10, 21:17
            suszarka do włosów- gorący strumien powietrza ale szybko nim omiatajsmile
            • asiaiwona_1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 12.10.10, 22:32
              o matko, musiałam przeoczyć jak wy te metody opisywałyście. O co chodzi z tymi świeczkami i butelką.Macie jakieś foty co z tego wychodzi? a jak już o tym bylo to dajcie linka do wątku.
              • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 12:26
                Zaraz Ci wkleję foty co mi wyszło. Generalnie chodzi o to, że bierzesz białą świeczkę
                i kleisz na niej motyw z serwetki. Potrzebne mi to, bo chcę na święta zrobić takie świeczki rodzince.

Laski no zrobiłam dwie świeczki na żelazko i jest o niebo lepiej niż na łyżeczkę tongue_out
                • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 14:03
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/rc/je/nmnu/ZflE3S1DnU1aEW1slB.jpg

takie wyszły
                  • asiaiwona_1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 14:58
                    o faken sziten ale fajowe. była gdzieś na maglu instrukcja jak to się robi?
                    • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 15:12
                      Wyżej doral w skrócie napisała jak można. Na maglu nie ma, ja to wynalazłam na jakimś forum decu.
                      Nie mogłam znaleźć w sklepie medium do świec, więc jedne robiłam na łyżeczke, ale wyszły brzydko, a te już zrobiłam na żelazko.
                      Kupujesz białą świecę.
                      Serwetkę trzywarstwową z wzorem, który Ci się podoba.
                      Odrywasz górną, nadrukowaną warstwę.
                      Przykładasz do świecy, lub ewentualnie wycięty np jeden element.
                      Żelazko nastawiasz na 1 kropkę.
                      I jedziesz po serwetce delikatnie. JA robiłam przez papier do pieczenia.
                      Trzeba delikatnie tym żelazkiem, bo jak za mocno przytrzymasz to się wosk wytapia.
                    • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 15:13
                      A z butelką tak samo, tylko nalewasz wrzątku do butelki i przykładasz do świecy,
                      motyw sam się wtapia.
                      • asiaiwona_1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 15:49
                        że to niby z tej serwetki przechodzi wzorek na świeczkę? Boskie. Ale czy nie spieprzy się żelazka od tego? W sensie czy tym żelazkiem tak bezpośrednio na serwetkę i świecę czy przez jakąś szmatę to robić?
                        • asiaiwona_1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 15:50
                          już doczytałam, że ty przez papier do pieczenia. TO wszystko już wiem. Jutro jadę do ikei to [rzy okazji nabędę świeczki i serwetki i coś popróbuję.
                          • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 15:58
                            a i jeszcze jedna sprawa, jeszcze nie próbowałam jak się te świeczki palą tongue_out
                            podobno najlepsze takie grube świeczki, które spalają tylko środek to powstaje fajny lampion,
                            natomiast inne trza przetestować, bo może być tak, że ta serwetka się będzie palić i świeca będzie dymić big_grin
                        • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 15:55
                          dokładnie, wzór z serwetki wtapia się w świeczkę, ja użyłam papieru, bo jak przejedziesz
                          po świeczce to stapia się i można przybrudzić żelazko, a jeszcze jedna sprawa najlepiej żelazkiem, które nie ma funkcji pary, a że takiego nie mam to używałam tylko dolnej części
                          tam gdzie nie ma tych dziurek
                          • asiaiwona_1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 16:01
                            dzięks za wyjaśnienie. Lecę jutro po produkty i wypróbuję tą zabawę. Taka własnoręczna świeczka może być fajnym prezentem smile
                            • doral2 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 18:06
                              ja swoich nie pokażę, bo robiłam butelką i nie wyszły mi najlepiej za pierwszym razem, ale te tedescowe są zajefajne smile
                              • asiaiwona_1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 19:16
                                a czy jak coś nie wyjdzie to można jakoś usunąć ten "nadruk"? Czy raczej świeczka już na zmarnowanie?
                                • tedesca1 Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 22:39
                                  Nie no nadruk się wtapia w świeczkę także chyba pozostanie wtedy tylko ją stopić smile
    • mamakarolla Re: Pytanie do Doral i do tych, które robią decu 13.10.10, 19:37
      Łojeju! Jakie piękne cuda tu macie!
      Dzięki za instrukcje na pewno je zrobię.
    • mamakarolla tedesca 14.10.10, 12:12
      gdzie kupujesz serwetki?
      Kurna jak mam kupiś 10 paczek z róznymi motywami to trochę bez sensu uncertain Można gdzieś kupić na sztuki?
      • doral2 Re: tedesca 14.10.10, 12:17
        na alledrogo, albo podkradać znajomym, albo w knajpach czy gdzie się da...
        wymieniac się też mozna..
        jak motyw nie wyjdzie, zawsze można zeskrobać, tylko wtedy zabawa z wyrównaniem świecy, a mnie się nie chce i juś smile
        • asiaiwona_1 zrobiłam 14.10.10, 12:59
          Świeczka była 2 razy robiona, więc nie była za równa. No i zamiast prasować całość na raz to ja po jednym listku robiłam. WIem, że w porównianiu z waszymi świecami moja to chłam totalny, ale JA JESTEM Z SIEBIE DUMNA big_grinbig_grinbig_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fc/ce/5ro7/bTec40AgyXs8tEDQ1X.jpg
          • doral2 Re: zrobiłam 14.10.10, 14:42
            nooo, proszę proszę smile
            pierwsze koty za płoty smile
          • tedesca1 Re: zrobiłam 14.10.10, 19:23
            spoooko ważne, że motyw wyszedł, widzę że wyszły takie "bruzdy" za mocno przyciskałaś żelazko, ja robiłam tak, ze żelazko sobie stało na szafce a ja świeczkę w rękach tak przykładałam i obracałam, kilkanaście razy, bo mi za słabo łapało

a Ty Doral nie bądź żyła i pokaż te świeczki

mamakarola ja kupuję na allegro
            • asiaiwona_1 Re: zrobiłam 14.10.10, 19:31
              fakt - mocno przyciskałam. Myślałam, że im mocniej tym lepiej. To teraz już wiem, żebu to delikatnej robić smile
              • tedesca1 Re: zrobiłam 14.10.10, 19:37
                no właśnie jak za mocno przyciskasz to wosk się bardziej stapia, albo przesuwa,
                ja tez tak zrobiłam na początku, ale udało mi się to jakoś wyrównać, musisz delikatnie,
                ja robiłam delikatnie i nawet jak przejechałam kilka razy to widziałam, ze nie wszędzie serwetka się wtopiła, więc robiłam do oporu
                • asiaiwona_1 Re: zrobiłam 14.10.10, 19:49
                  ja tak przyciskałam żelazko, że aż mi wosk na podłogę kapał big_grinbig_grinbig_grin

Mówiłam, że mam 2 lewe ręce do takich robótek?
                  • tedesca1 Re: zrobiłam 14.10.10, 20:27
                    cicho, to dopiero pierwsza i źle nie wyszła, w końcu świeca cała nie?
                    następne będą lepsze
                    • doral2 Re: zrobiłam 14.10.10, 20:55
                      przegrzabałam kompa, ale kurna nie wiem gdzie wtryniłam fotki świec uncertain
                      jak znajdę, to pokażę, a jak nie to nie big_grin
          • mamakarolla Re: zrobiłam 14.10.10, 20:48
            Asiowa, a Ty wycięłaś ten element co przykleiłaś?
            • asiaiwona_1 Re: zrobiłam 15.10.10, 06:22
              mamakarolla napisała:

> Asiowa, a Ty wycięłaś ten element co przykleiłaś?

Tak, wyciełam. A nie powinnam?
              Muszę kupić inne serwetki z jakimś fajnym motywem, bo w domu to mam tylko jeszcze z Barbie smile
              • tedesca1 Re: zrobiłam 16.10.10, 11:40
                Można i wycinać i wytargać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka