21.01.11, 10:32
Niedawno nabyłem dla domu (zwróćcie uwagę, że nie "dla żony" wink) w "Zydlu", komplet trzech garnków ze stali nierdzewnej. Garnki może nie najładniejsze (przypominają mi pojemniki na narzędzia chirurgiczne), ale porządnie wykonane, metalowe uchwyty, no i szerokie dno mają, co mnie właśnie skusiło, bo nasza nowa kuchnia ma szerokie palniki i w tych obłych małych garnuszkach płomień wyłaził i podsmażał plastikowe uszy. Słowem: super, bo i cena niewygórowana.
Niestety radość trwała kótko, bo w największym, na dnie pokazały się cemne rdzawe plamki. Tak, rdzawe!. Przedwczoraj, jak gotowałem pyzy i do wlanej wody wsypałem sól, to widać było wyraźnie, jak od tych plamek zaczynają się ciągnąć smużki korozji! Możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy widzę dwie - albo w strukturę nierdzewnej stali dostała się zwykła stal i koroduje (tylko dlaczego jeno na dnie?), albo dno od góry dziurawe jest i sięga do wkładki indukcyjnej, która na pewno jest ze zwykłej, magnetycznej, korodującej stali. Ponieważ żelazo nieszkodliwe jest, a wręcz zdrowe smile, gotowania nie przerwałem, no ale gary do reklamacji są, a ponieważ Lidl na stałe nie ma ich w sprzedaży, tylko w okazjonalnych ofertach, to zwrócą mi kasę, a problem garów znów będzie niestety otwarty.
Spotkała się któraś z Was z czymś takim?

A oto te nieszczęsne gary:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/pi/gd/wle6/RsfTaG59VAA2kuULCX.jpg
Obserwuj wątek
    • madame_zuzu Re: Gary 21.01.11, 10:52
      Tu jest napisane ze to stal szlachetna a nie nierdzewna. Diabeł tkwi w szczegółach. Cyyba, że masz w pudełku po garach dokładny opis z czego są zrobione. Dno może faktycznie być wykonane ze zwykłej stali, a tylko powleczonej z wierzchu czymś co nie kodoruje. Mała dziurka i zaczyna żrec rdza. Nie wiedziałabym co z tym fantem zrobić. Ale gary ładnesmile
      • mallard Re: Gary 21.01.11, 13:15
        madame_zuzu napisała:

> Dno może faktycznie być wykonane ze zwykłej stali, a tylko powleczonej z wierzchu c
        > zymś co nie kodoruje. Mała dziurka i zaczyna żrec rdza.

No, gdyby tak, to byłaby chała nie z tej ziemi! Mam od roku jeszcze jeden garnek z Lidla, też do kuchni indukcyjnych i ten jest ok. Te dwa pozostałe z tych, też (póko co...)

> Nie wiedziałabym co z tym fantem zrobić.

No ja po prostu je zareklamuję, już dzwoniłem do działu obsługi klienta Lidl-a.
        No trzeba będzie szybko kupić drugie, bo jak znam zycie kasa się rozlezie. wink
        Myślałem o tych:

allegro.pl/garnki-ambition-barton-10-elementow-z-gratisem-i1366668029.html
        Jak dla mnie ładne, tylko trochę za matowe. Muszę pokazać mojej Kobietce, - jak jej się spodobają, to chyba kupię.
        Biorę też pod uwagę Zelmer Satino, w nich natomiast, nie podoba mi się to, że nit mocujący uchwyty "wyłazi" od wewnątrz garnka - jednak jest to na pewno mocniejsze, niż ucho zgrzewane z korpusem.

Ale gary ładnesmile

No ładne, chociaż "urody" specyficznej.
        Żonka "zakochała się" w tym najmniejszym, ale raczej ze względu na funkcjonalność. smile
        • olinka20 Re: Gary 21.01.11, 15:47
          My mamy Tefal Inginio ( te z dołaczaną rączką).
          Mają ponad 4 lata i nadal bez zadrapan.
          Mało tego- nawet mnie nie udało sie zadnego spalic ( a wierz mi, jest to spore osiagnięcie).
          Moge je polecic w ciemno.
          • doral2 Re: Gary 21.01.11, 15:56
            niestety, nie mam dobrego zdania o towarach z lidla.
    • madame_zuzu Re: Gary 21.01.11, 10:53
      Ale napisałam...
      Przecież stal szlachetna, to to samo co nierdzewnabig_grin
      Może w takim razie tylko ścianki garów sa z niej wykonane, a dno nie?
    • madame_zuzu Re: Gary 21.01.11, 10:55
      www.klingspor.de/html/index.php?site=3_21_64&lng=pol&sLanguage=Polish
      a tutaj byc może jest odpowiedź na Twoje pytanie. Dlaczego stal nierdzewna koroduje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka