Dodaj do ulubionych

Jak zbić temperaturę ?

28.01.11, 11:26
Chyba mam stan zapalny zatok i pewnie od tego temperatura.
przed wczoraj cały dzien miałam 35,8, a wieczorem 37.2
Wczoraj o 19.30 temp. 38.2
wzięłam pyralgin na zbicie bo tak mi się krecilo, że myślałam, ze zjadę. O godz. 20.30 temp. 37,8
następnie po 21 znów 38.2
w nocy dochodząca do 39
teraz na razie nie mierze, zmierzę ok 15
w razie czego co wziąć na zbicie skoro pyralgin nie pomaga, a mi zle jest ? slabo mi i mi się w głowie kręci, czuję jakbym miała paść na twarz. jestem sama z małą.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 11:48
      aspiryna
      polopiryna
      apap

a pyralgin to raczej przeciwbólowy jest, a nie przeciwgorączkowy...
    • madame_zuzu Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 11:54
      Pyralgina nie zbije CI gorączki, bo jak doral mówi jest p. bólowa nie nie od gorączki.
      Fervex, aspiryna, polopiryna, wszelkie gripexy itd. Sama siedze od wczoraj z temp. ponad 39,5, która raz spada, raz rośnieuncertain Teraz mam 37 i czuję się super w porównaniu z wczorajszym wieczorem.
      • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 11:58
        A ja Ci powiem, że przy 38,2 czyli wczoraj czułam się lepiej niż przy 37,2.
        A dzisiaj niby gardło boli mniej, ale kręci mi się jakbym na karuzeli jechała.
        Myślę nad pójściem do lekarza. Bo o ile to zatoki, to ok. Ale jeśli to rzeczywiście z gardłem coś, to lepiej żeby coś mi zapisała żebym młodej nie zaraziła. Obawiam się, że może to być zapalenie tchawicy. Nie mogę paliććććć !!
        • prigi Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 12:35
          z tego co mi się wydaje, to ibuprofeny są przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. może to łyknij
          • opium74 Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 13:21
            jeśli połączone z bólem zatok to ibuprom zatoki bo nie dość że ibuprofen działa p/gorączkowo to także p/ zapalenie a dodatkowy składnik /tam jest chyba pseudoefedryna?/ obkurcza śluzówkę.
            Polecam tez przy zatokach cirrus - niby alergiczny ale świetny własnie na stany zapalne zatok.
            • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 13:33
              No biorę Ibuprom zatoki już chyba z tydzień. Ból mija, ale po 2-3 godzinach znów boli indifferent
              • prigi Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 13:36
                sugeruję laryngologa
                • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 13:44
                  Ej no, boję się. Skierowanie leży, pewnie już przeterminowane tongue_out
        • pyzunia2007 Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 19:26
          w_miare_normalna napisała:

> A ja Ci powiem, że przy 38,2 czyli wczoraj czułam się lepiej niż przy 37,2.
          > A dzisiaj niby gardło boli mniej, ale kręci mi się jakbym na karuzeli jechała.
          > Myślę nad pójściem do lekarza. Bo o ile to zatoki, to ok. Ale jeśli to rzeczywi
          > ście z gardłem coś, to lepiej żeby coś mi zapisała żebym młodej nie zaraziła. O
          > bawiam się, że może to być zapalenie tchawicy. Nie mogę paliććććć !!

To ,że nie możesz palic to Ci akurat na zdrowie wyjdziesmile a na gorączkę weź paracetamol
          • tretka Re: Jak zbić temperaturę ? 31.01.11, 22:08
            Z leków to najlepsza jest Pyralgina na gorączkę. Przy okazji przeciwbólowa wink
            • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 01.02.11, 13:35
              Czy przeciwgorączkowa śmiem wątpić, ale przeciwbólowa na pewno. Mogę mieć nie wiem jak straszne bóle migrenowe, a po Pyralginie mi przechodzi smile
              • tretka Re: Jak zbić temperaturę ? 10.02.11, 20:14
                Moja mama też zawsze ją na migrenę bierze smile A przeciwgorączkowa jest zdecydowanie, nigdy jej tak nie brałaś? Kiedyś były nawet dostępne czopki i mamy dzieciom zbijały wysoką, niebezpiecznę gorączkę pyralginą. Ja też nie raz byłam nią ratowana jak przez gorączkę nie mogłam spać będąc dzieckiem
    • grave_digger Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 14:36
      a jak zbijasz temperaturę u swoich dzieci?
      paracetamol i ibuprofen. czyż nie?
      • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 20:42
        Moje dziecko jeszcze temp. nie miało. mimo licznie przebytych chorób.
    • mearuless Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 16:51
      pyralgina dziala silnie przeciwgoraczkowo-jest na pewno silniejsza niz apap i ibuprom.
      jesli ci ona nie pomaga to idz do lekarza.

a tu tekst z madrej strony, zeby nie bylo zem klamczucha:

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspakajająco i przeciwwysiękowo.

Wskazania

lek Pyralgina wskazany jest w leczeniu: bólu różnego pochodzenia o dużym nasileniu, a także gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne.
      • turzyca Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 18:42
        E, ale salicylany to aspiryna (kwas acetylosalicylowy) a nie apap (paracetamol) i ibuprom (ibuprofen).
        • mearuless Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 18:57
          oczywiscie.
          ale jest mocniejsza niz wszystkie te 3 substancje ktore wymienilas.
      • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 28.01.11, 20:43
        dzięki mea smile
        • w_miare_normalna Po lekarzu. 28.01.11, 20:45
          Zapalenie gardła i stan zapalany zatok.
          Augmentin w tabletkach + mucofluid. Inhalacje na noc.
          Zaznaczyłam na wstępie, ze boję się iść do Laryngologa (moja mama miała problemy z zatokami) także kazała się wykurować i pózniej iść bo stwierdziła, że jakby mnie w takim stanie zobaczyli to by mnie już nie wypuścili.
          od 15 temp. ciała 35.2
          Ale czuję się już lepiej.
          • w_miare_normalna Ile się może utrzymywać temp. ciała 29.01.11, 14:11
            35.2 ?
            Bo taką mam już od wczoraj południa, strasznie mi sie kręci w głowie i zle widzę. Nie wiem co mam robić normalnie. Dodam, że nie brałam nic na zbicie temp. Przed wczoraj wieczorem miałam 38.2, po chwili wzięłam PYRALGINE, ale nie spadła temp. więc poszła spać. w nocy ponad 39, ale nie zbijałam. Od wczoraj temp. taka niska no i zle mi z tym. Czy sa jakieś no nie wiem domowe sposoby na podwyższenie temp. ?
            • w_miare_normalna Re: Ile się może utrzymywać temp. ciała 29.01.11, 14:50
              Mierzona temp. sekundę temu-35.4
              dziwne bo czuję się jakbym miała temp. gorąca jestem indifferent
              • mearuless Re: Ile się może utrzymywać temp. ciała 29.01.11, 14:59
                aczy twoj termometr nie ma jakiś słabych baterii?
                spróbuj moze takim rtęciowym tradycyjnym.

ja to ci powiem ze mam 2 elektr. i jeden normalny- i te nowoczesne to zawsze mniej pokazuja niz ten kochany babciny rteciowy...ja jemu ufamsmile
                • w_miare_normalna Re: Ile się może utrzymywać temp. ciała 29.01.11, 15:11
                  Rtęciowym mierze indifferent
    • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 29.01.11, 21:39
      Temp. z godz. 19 to 38.2
      temp. z godz. 20 już 38.6
      czuję, ze to mój koniec :x
      te wahania temperatur mnie wykończą ..
    • w_i_t_c_h Re: Jak zbić temperaturę ? 10.02.11, 20:59
      na poprawe polecam cos z ibuprofenem, a nie paracetamol, bo ten pierwszy oprócz działania przeciwgorączkowego ma działanie przeciwzapalne i pomoże, a w drugiej kolejności wizytę u lekarza, bo tu antybiotyk jest potrzebny
      • spicy_orange Re: Jak zbić temperaturę ? 10.02.11, 22:24
        > a w drugiej
        > kolejności wizytę u lekarza, bo tu antybiotyk jest potrzebny

antybiotyk na zapalenie gardła? eeee.. Ja właśnie też od 6 dni leżę z tym świństwem, ale lekarka powiedziała że żadnych antybiotyków. Psiukam sobie na migdałki jakimś sprayem, jem rutinoscorbin i popijam syrop na zmianę z jakimś musującym wykrztuśnym lekiem-tyle zostało mi zalecone i póki co widzę dużą poprawę (staram się nie łazić za dużo po mieszkaniu i unikam przeciągów).

A i jeszcze w temacie temperatury: poniżej 38,5 stopnia nie zbijam-w końcu to reakcja obronna organizmu, po co ją osłabiać wink jak idzie wyżej to niestety zaczynam mieć dziwne "omamy" i tu już potrzeba wsparcia medycyny big_grin

ps. Autorka pisała że była u lekarza.
        • w_miare_normalna Re: Jak zbić temperaturę ? 11.02.11, 12:43
          Otóż u lekarza byłam i owszem dostałam antybiotyk. A nawet dwa, bo po pierwszym nie było poprawy. Pierwszy był Augmentin w tabletkach brałam 10 dni, i po dwóch dniach przepisała mi BIORACEF. Chciałam tylko dodać, że temp. mam do dziś. Ok.17 już mam 38.2, a to już praktycznie 3ci tydzień leci.
          • spicy_orange Re: Jak zbić temperaturę ? 11.02.11, 15:36
            ja miałam w szczycie do 39 stopni ale od 2 dni kręci się koło 37. Choruję dziś 7 dzień. Katar przeszedł, kaszel został ale o niebo mniejszy, migdałki wracają do swoich rozmiarów, kości i głowa przestały nawalać - w zasadzie odpukać chyba zdrowieję. Moja lekarka powiedziała, że antybiotyku nie zapisuje, bo mój organizm sam sobie poradzi z małym wsparciem (tantum verde spray, flavamed i rutinoscorbin+tabletki do ssania, w moim przypadku Isla). Ponad 2 tygodnie to dużo, ja bym chyba zasięgnęła opinii drugiego lekarza (o ile masz taką możliwość), bo albo to nie zapalenie gardła ale już coś poważniejszego, albo masz nadal źle dobrane leki. Powrotu do zdrowia życzę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka