Dodaj do ulubionych

rybki mi zdechły

11.04.11, 10:35
wszystkie co do sztuki w akwarium, nie mam pojęcia dlaczego !! Jednego dnia padły wszyskie aż mnie ciarki przeszły. Myślicie że mogła im zaszkodzic farba emulsja. Malowałam tego dnia ale inne pomieszczenie ?
Obserwuj wątek
    • prigi Re: rybki mi zdechły 11.04.11, 10:55
      farba raczej nie ( u mnie w pracy calkowity remont trwał ponad pół roku i rybki w środku tego największego bajzlu żyły i rozmnażały się bez problemu).
      ale jak tak padły wszystkie, to zastanowiłabym się czy woda nie zrobiła się za ciepła, a co za tym idzie-czy nie zmniejszyła się ilość tlenu. no i czy przypadkiem do wody coż nie wpadło-jakaś chemia itd.
      • olinka20 Re: rybki mi zdechły 11.04.11, 11:05
        Prigi, mi tez ze 2 lata temu padły wszystkie rybki ( tylko wstretne glonojady przetrwały) i do dzis nie mam pojęcia od czego.
        Ani remontu nie było, ani temp sie nie zmieniła.
        • prigi Re: rybki mi zdechły 11.04.11, 11:22
          znając moje szczęście-rybki by padły a ślimaki rosły by w siłęwink

kurczę, nie wiem od czego mogłyby tak jeszcze gwałtownie przekręcić się wszystkie ryby. może jakaś zaraza?grzyb? nowe rybki lub roślinki ostatnio zakupiłaś? z tego co mi koledzy mówili, często w tych dużych sieciowych sklepach sprzedają chore ryby i później skutki są opłakane dla całego akwarium
    • schnupfchen Re: rybki mi zdechły 11.04.11, 13:17
      Ja bym sprawdzila wode w kierunku amoniaku, azotynow i azotanow. Moga byc bardzo szkodliwe w za duzych dawkach
      Woda
      • figrut Re: rybki mi zdechły 11.04.11, 17:42
        > Ja bym sprawdzila wode w kierunku amoniaku, azotynow i azotanow. Moga byc bardz
        > o szkodliwe w za duzych dawkach
        Nie jest jednak możliwe, aby stężenie podniosło się tak nagle, żeby wszystkie rybki jednego dnia padły.

Czy rybki mają jakiekolwiek ślady choroby ? Czy nie było zwarcia od grzałki w akwarium ?
    • polifonia1983 Re: rybki mi zdechły 11.04.11, 16:09
      Jak byłam mała (mniej niż 10lat) nie wyłączyliśmy z bratem ogrzewania na noc i rano mieliśmy zupkę rybną sad
    • to_wlasnie_cala_ja Re: rybki mi zdechły 12.04.11, 09:55
      już wiem co im było - ospa. Strasznie szybko wszystkie padły a ja nic wcześniej nie zauważyłam.ech
      • pocket.size Re: rybki mi zdechły 12.04.11, 10:45
        Ryby maja ospę?? i wygląda to jak u człowieka? Czasem sobie myślę, że mimo, iż nie mam 5 lat, świat chyba nie przestanie mnie zaskakiwać. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że wielkość oka się nie zmienia po urodzeniu. Mamy oczy takie jak gdy byliśmy noworodkami. Dla mnie szok smile
        • olinka20 Re: rybki mi zdechły 12.04.11, 10:52
          Hehe dla mnie nie szok.
          Jak sie urodziłam to byłam wielką głową z ogromnymi oczami.
          Oczy nadal mam duzewink
          • to_wlasnie_cala_ja Re: rybki mi zdechły 12.04.11, 11:42
            no tak ryby mają ospę, mają białe kropki. Też ciągle dowiaduję się czegoś nowego smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka