Dodaj do ulubionych

Gotowana sałata

01.06.11, 09:28
Jak przepraszam Niemcy mają sobie ugotować sałatę i zielonego ogórka?
Any ideas? Bo od tych złotych rad w mediach już mi gacie opadły.
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 09:40
      a nie wystarczy dokładne umycie???
      chociażby w ciepłej, ew. bardzo ciepłej wodzie??
      • jot.em.ka Re: Gotowana sałata 01.06.11, 09:42
        No dziś usłyszałam, że dla pewności lepiej ugotować. Sałatę.
        Na TVN 24.
        • beata985 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 10:14
          hmm
          wydaje mi się, że przesadzają...
          wcześniej lekarze mówili, że dokładne mycie i obranie ze skóry wystarczy....
    • olinka20 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 09:43
      Eeeee, to juz bym chyba wolała nie jesc ogórków i sałaty.
      Gotowane, ech brrrr, az mnie otrzepało z obrzydzenia.
    • madame_zuzu Re: Gotowana sałata 01.06.11, 11:07
      A ja lubię gotowaną sałatę tongue_out Na wywarze z warzyw, zabielaną śmietaną.... Pycha. Sałacianka
      Ogóra gotowanego nie wyobrażam sobie. Tutaj nie jem ogórków prawie wcale, bo niedobre są. Jeszcze w sałatce greckiej zjem, ale ta robię rzadko, bo już mi się przejadła
      • jot.em.ka Re: Gotowana sałata 01.06.11, 11:12
        madame_zuzu napisała:

> A ja lubię gotowaną sałatę tongue_out Na wywarze z warzyw, zabielaną śmietaną.... Pycha
        > . Sałacianka

Poważnie? Można coś takiego ugotować? Kurcze, człowiek całe życie się uczy. To sorry, nie miałam świadomości, że można sałatę gotować, ale ja kulinarna noga jestem smile
        • madame_zuzu Re: Gotowana sałata 01.06.11, 11:32
          Sałacianka, to głowne pozywienie mojej mamy w sezonie sałatowym big_grin

Sałate tniesz ( tak tak, tniesz) na paski, do tego dajesz szczypiorek i dajesz soli, sporo soli by zmiękło. Wygniatasz, wygniatasz i płuczesz z soli. Takie wygniecione wrzucasz na patelnie z oidrobina oliwy i dusisz. Uduszone wrzucasz do wywaru i gotujesz chwile, az najgrubsze czesci liscia zmiekną. solisz, pieprzysz, zakwaszasz cytryna do smaku i dodajesz śmietanę. Gotowe.
          Ja na jedno posiedzenie potrafie opylić cały 4 litrowy gar big_grin
          Ugniatanie w soli powoduje, ze sałata traci specyficzną gorycz, która czuć jak sie ugotuje. Ale ja i z goryczką lubię. Oczywiście wygląd dania pozostawia wiele do zyczenia. Mój ojciec tego nawet nie tknie, bo mówi ze badyla jeśc nie będzie. NIE ZNA SIE big_grin
      • edycja_kopiuj_wklej Re: Gotowana sałata 02.06.11, 18:32
        Moja babcia robila salacianke, ze pokrojona salate zalewala prawie wrzacym tluszczem ze stopionej sloniny ze skwarkami, pozniej na goraca wode 3 sekundy i ze smietana. Ech, kiedys probowalam i nie moglam tego smaku dziecinstwa uzyskac
    • annajustyna Re: Gotowana sałata 01.06.11, 13:01
      W Niemczech istnieje zupa ogorkowa ze swiezych ogorkow, wiec ogorka sie da ugotowac.
    • marghe_72 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 21:42
      Da się zrobić ogórki i sałatę na ciepło..
      Ale nie wiem czy o to chodzi.
      • olinka20 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 23:19
        Marghe, ty jednak masz odpowiedz na kazde kulinarne pytaniesmile
        • marghe_72 Re: Gotowana sałata 02.06.11, 10:19
          olinka20 napisała:

> Marghe, ty jednak masz odpowiedz na kazde kulinarne pytaniesmile
          tak to jest jak się ma fioła na punkcie jedzenia big_grin
    • spicy_orange Re: Gotowana sałata 03.06.11, 12:57
      > Jak przepraszam Niemcy mają sobie ugotować sałatę i zielonego ogórka?
      > Any ideas? Bo od tych złotych rad w mediach już mi gacie opadły.

chińczycy smażą na głębokim tłuszczu, przez kilkanaście sekund w woku: sałatę, ogórki (z ogórków wycinają najpierw środek, tak jak z cukinii), surową fasolkę szparagową i potem takie (jedno z ww) jedzą (nie mają w zwyczaju mieszać rożnych warzyw ze sobą). Gotowana sałata przynajmniej nie ocieka tłuszczem, ale z kolei z tłuszczem witaminy się lepiej wchłaniają (nie wiem jak toksyny wink). więc ten pomysł nie ejst dla wszystkich tak absurdalny jakby się mogło wydawać
    • mamakarolla Re: Gotowana sałata 03.06.11, 19:49
      przepis na duszona sałatę : dukan.blox.pl/2011/05/Duszona-salata.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka