jot.em.ka 01.06.11, 09:28 Jak przepraszam Niemcy mają sobie ugotować sałatę i zielonego ogórka? Any ideas? Bo od tych złotych rad w mediach już mi gacie opadły. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata985 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 09:40 a nie wystarczy dokładne umycie??? chociażby w ciepłej, ew. bardzo ciepłej wodzie?? Odpowiedz Link
jot.em.ka Re: Gotowana sałata 01.06.11, 09:42 No dziś usłyszałam, że dla pewności lepiej ugotować. Sałatę. Na TVN 24. Odpowiedz Link
beata985 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 10:14 hmm wydaje mi się, że przesadzają... wcześniej lekarze mówili, że dokładne mycie i obranie ze skóry wystarczy.... Odpowiedz Link
olinka20 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 09:43 Eeeee, to juz bym chyba wolała nie jesc ogórków i sałaty. Gotowane, ech brrrr, az mnie otrzepało z obrzydzenia. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Gotowana sałata 01.06.11, 11:07 A ja lubię gotowaną sałatę Na wywarze z warzyw, zabielaną śmietaną.... Pycha. Sałacianka Ogóra gotowanego nie wyobrażam sobie. Tutaj nie jem ogórków prawie wcale, bo niedobre są. Jeszcze w sałatce greckiej zjem, ale ta robię rzadko, bo już mi się przejadła Odpowiedz Link
jot.em.ka Re: Gotowana sałata 01.06.11, 11:12 madame_zuzu napisała: > A ja lubię gotowaną sałatę Na wywarze z warzyw, zabielaną śmietaną.... Pycha > . Sałacianka Poważnie? Można coś takiego ugotować? Kurcze, człowiek całe życie się uczy. To sorry, nie miałam świadomości, że można sałatę gotować, ale ja kulinarna noga jestem Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Gotowana sałata 01.06.11, 11:32 Sałacianka, to głowne pozywienie mojej mamy w sezonie sałatowym Sałate tniesz ( tak tak, tniesz) na paski, do tego dajesz szczypiorek i dajesz soli, sporo soli by zmiękło. Wygniatasz, wygniatasz i płuczesz z soli. Takie wygniecione wrzucasz na patelnie z oidrobina oliwy i dusisz. Uduszone wrzucasz do wywaru i gotujesz chwile, az najgrubsze czesci liscia zmiekną. solisz, pieprzysz, zakwaszasz cytryna do smaku i dodajesz śmietanę. Gotowe. Ja na jedno posiedzenie potrafie opylić cały 4 litrowy gar Ugniatanie w soli powoduje, ze sałata traci specyficzną gorycz, która czuć jak sie ugotuje. Ale ja i z goryczką lubię. Oczywiście wygląd dania pozostawia wiele do zyczenia. Mój ojciec tego nawet nie tknie, bo mówi ze badyla jeśc nie będzie. NIE ZNA SIE Odpowiedz Link
edycja_kopiuj_wklej Re: Gotowana sałata 02.06.11, 18:32 Moja babcia robila salacianke, ze pokrojona salate zalewala prawie wrzacym tluszczem ze stopionej sloniny ze skwarkami, pozniej na goraca wode 3 sekundy i ze smietana. Ech, kiedys probowalam i nie moglam tego smaku dziecinstwa uzyskac Odpowiedz Link
annajustyna Re: Gotowana sałata 01.06.11, 13:01 W Niemczech istnieje zupa ogorkowa ze swiezych ogorkow, wiec ogorka sie da ugotowac. Odpowiedz Link
marghe_72 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 21:42 Da się zrobić ogórki i sałatę na ciepło.. Ale nie wiem czy o to chodzi. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Gotowana sałata 01.06.11, 23:19 Marghe, ty jednak masz odpowiedz na kazde kulinarne pytanie Odpowiedz Link
marghe_72 Re: Gotowana sałata 02.06.11, 10:19 olinka20 napisała: > Marghe, ty jednak masz odpowiedz na kazde kulinarne pytanie tak to jest jak się ma fioła na punkcie jedzenia Odpowiedz Link
spicy_orange Re: Gotowana sałata 03.06.11, 12:57 > Jak przepraszam Niemcy mają sobie ugotować sałatę i zielonego ogórka? > Any ideas? Bo od tych złotych rad w mediach już mi gacie opadły. chińczycy smażą na głębokim tłuszczu, przez kilkanaście sekund w woku: sałatę, ogórki (z ogórków wycinają najpierw środek, tak jak z cukinii), surową fasolkę szparagową i potem takie (jedno z ww) jedzą (nie mają w zwyczaju mieszać rożnych warzyw ze sobą). Gotowana sałata przynajmniej nie ocieka tłuszczem, ale z kolei z tłuszczem witaminy się lepiej wchłaniają (nie wiem jak toksyny ). więc ten pomysł nie ejst dla wszystkich tak absurdalny jakby się mogło wydawać Odpowiedz Link
mamakarolla Re: Gotowana sałata 03.06.11, 19:49 przepis na duszona sałatę : dukan.blox.pl/2011/05/Duszona-salata.html Odpowiedz Link