Chyba bardzo...

Szukam pracy od dawna i zostałam zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną. Prawie od razu zaproponowano mi prace, ale nie zgodziłam się od razu, bo miałam jeszcze inne spotkania. Z tamtych spotkań nic nie wyszło i dziś zadzwonił do mnie facet z tej pierwszej firmy i zapytał czy się zdecydowałam i powiedziałam ze tak. No i teraz w czym problem - w tej firmie proponują mi umowę o dzieło. Przeczytałam sobie artykuł i wyszło ze taka umowa ma same minusy i tylko jeden plus - pensja jest wyższa. Niestety w tej firmie tak nie będzie bo kasa którą mi zaproponowali nie jest zbyt duża. No i teraz tak: jestem zarejestrowana w UP jako bezrobotna i mam ubezpieczenie zdrowotne, moja córka ma je także. Jutro mam podpisać tą nieszczęsną umowę o dzieło i przeczytałam ze w ciągu 7 dni muszę zgłosić do UP ze podpisałam tą umowę i tracę ubezpieczenie. Rozumiem ze moja córka także je traci? Czyli jakby coś nam się stało - choroba, wypadek itd. to za wszystko będzie trzeba płacić? Ja ostatnio np. wylądowałam na pogotowiu, z córką byłam wczoraj u lekarza bo się zatruła, to od tej pory będę musiała za wszystko płacić? Poza tym ja leczę się u laryngologa na chorobę przewlekłą, już mam umówioną wizytę na listopad i tez nic z tego? Od razu mówię że mąż nie jest ubezpieczony od dawna i córka nie może "przejść" na ubezpieczenie taty. O ile o siebie się nie martwię, to o córkę bardzo. Jeśli chodzi o ubezpieczenie się we własnym zakresie - po pierwsze nie będzie mi się to prawdopodobnie opłacać, bo tak jak mówię kasa jest nieduża. Poza tym nie orientuje się w tym kompletnie - może ktoś wie gdzie można się tak ubezpieczyć i ile wynoszą składki? Kurde wkopałam się strasznie. Nie chce tez rezygnował bo już "zainwestowałam" w tą prace - dałam 50 zł na zaświadczenie o niekaralności

Niektóry pewnie zapytają, wiec odpowiadam z góry: czemu zdecydowałam się mimo to na te prace, choć nie mam z niej praktycznie żadnych korzyści? Bo mam kiepską sytuacje finansową i tak naprawdę każde pieniądze się przydadzą. Tylko nie wiem czy nie wkopałam się przy okazji w niezły kanał