Dodaj do ulubionych

Pod pruskim ZAWOREM

16.11.11, 17:45
Tak tak, taki tekst wydeklamował dziś mozolnie kolega mojego zerówkowicza, na uroczystej uroczystości 11 listopadowej. Pruski zawór to pikuś, o kadrowej mojego syna już pisałam, dziś wyszła cała masa innych takich kwiatków. Dzieci deklamują, nic nie rozumiejąc, nikt im niczego nie tłumaczy, hymn śpiewają całkowicie bezmyślnie a już szczytem była zaproszona żołnierz AK, lat na oko 89, która miała uświetnić uroczystość wierszem, a popłynęła w opowieściach i zaczęła snuć opowieści o zabitych, umarłych, nieżywych, postrzelonych itd, o krwi i bliźnie i ojczyźnie, co spowodowało, że grupa 4 latków miała oczy jak spodki a grupa 6 latków zaczęła dyskutować między sobą zawzięcie zupełnie nie na temat.
Całe szczęście, że dzieci miały w programie krakowiaczka i inne pląsy i odśpiewały Kadrową, chociaż przez te parę chwil było wesoło.
Ja naprawdę wszystko rozumiem, wiem, szanuję, że patriotyzm, że pamięć, ale litości... Przecież dla tych dzieci te pieśni i te historie to już tylko szereg niezrozumiałych słów...
Jednak instytucja szkolnictwa w naszym kraju jest mega skostniała, czeka mnie ciężkie 7 lat wink
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_bosmana Re: Pod pruskim ZAWOREM 16.11.11, 18:06
      To nie pierwszy, i niestety nie ostatni, przypadek uczenia dzieci czegoś kompletnie dla nich niezrozumiałego, na pamięć i bez wyjaśnienia. Zakuć, zaliczyć, zapomnieć, od lat to samo..
      • eniac_woman Re: Pod pruskim ZAWOREM 16.11.11, 18:21
        No właśnie - jak tam siedziałam, na tych małych krzesełeczkach i słuchałam tych patetycznych przemówień czułam się jak w I klasie podstawówki ;| Mojej...
        • olinka20 Re: Pod pruskim ZAWOREM 16.11.11, 19:37
          Dobrze Bosmanowa napisała, nic sie nie zmieniło, zakuc, zdac, zapomniec, a jak bedzie starsze to jeszcze zapicuncertain
          • a-ronka hmmmmmmmm 17.11.11, 11:30
            a uważasz,że naukę hymnu,pieśni patriotycznych,dat wojennych czy ważnych wojennych wydarzeń powinno się uczyć dzieci dopiero po 18 roku zycia ?
            I klasa to poznawanie świata,literek plus historii Polski.
            Dzieci nie rozumieją pruskiego zaworu, ale po to są rodzice i nauczyciele żeby im to objaśnić.

Moja babcia przezyła Syberię i nic mnie tak nie wkurza jak teksty 10-15 latków,że miała super bo mogła sobie na sankach pojeżdzic....
            • olinka20 Re: hmmmmmmmm 17.11.11, 11:57
              Ale chyba własnie autorka watku pisała, że nauczyciele ucza bezmyslnie wszystkich tych wierszy i piesni patriotycznych, zamiast rownolegle objasniac co sie z tym wiazało.
              Tak zrozumiałam.
            • dziewczyna_bosmana Re: hmmmmmmmm 17.11.11, 12:04
              <a uważasz,że naukę hymnu,pieśni patriotycznych,dat wojennych czy ważnych wojennych wydarzeń powinno się uczyć dzieci dopiero po 18 roku zycia ?> NIE, uważam że powinno im się mówić o co chodzi

<po to są rodzice i nauczyciele żeby im to objaśnić.> Rodzice może i objaśniają jeśli mają chęć zainteresować się dziećmi, nauczyciele natomiast raczej nie wysilają się za bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka