25.12.11, 14:09
Ubijacie czy jecie w kawałkach?? Ja ubitych nie przełknę, smak jest zupełnie inny a zapach przywodzi czasy dzieciństwa kiedy widziałam jak w parniku rolnicy tłukli kartofle dla świń. No bleh i bez dyskusji wink A jak jest u Was??
Obserwuj wątek
    • mearuless Re: ziemniaki 25.12.11, 14:39
      na sto roznych sposobow.
      1. gotuje tluke dodaje mleko i odr. masla
      2. jak mi takie zostaja na drugi dzien to je pakuje do szprycy robie na blasze takie gwiazdki do piekara i wychodza chrupiace na wierzchu miekkie w srodku.
      2b. albo dodaje odr.. maki formuje kulki i smaze na oleju -wychodza takie fajne wtedybig_grin
      3.gotuje lekko,, nie tluke wywalam na blache oblewam oliwa, posypuje majerankiem podpiekam.
      4. jak zostana nieutluczone na 2-gi dzien to podsmazam na patelni z dodatkiem ziol.
      no i w zasadzie ciagle cos modze z ziemniorami.
      a jest to wynikiem mojego lenistwa i niechceci do obierania. bo obieram duzo tak zeby bylo na 2-3 dni. i pozniej przetwarzam.
    • margotka28 Re: ziemniaki 25.12.11, 18:38
      nie lubimy ziemniakow. Jadamy je moze raz w miesiacu jak dobrze pojdzie. Lubie umyte, posypane ziolami, oblane oliwa zrobione w piekarniku. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. W innej postaci - niekoniecznie.
      • 3-mamuska Re: ziemniaki 25.12.11, 20:01
        My uwielbiamy ziemniaki :jemy w
        -calosci,
        -ubijane z mlekiem i maslem,
        -pieczone w piekarniku,
        -robimy sami frytki,
        -z mikrofalowki duze przekrojone na pol i z maslem do tego fasolka i ser zolty tarty pycha,mozna z pasta z tunczyka ,
        jak nie mam czasu to wrzucam 4-5 duzych do mikrofali i mam gotowe zmieniaki np.do miesa do jajka z samym maslem,jak kto woli,czy do koltletow.
        -uwielbiamy z mezem taka malutkie mlode nieobrane ugtowane i po ostudzeniu dodany krojony szczypior i 2 lyzki majonezu sa super do pieczonych mies.
        -pieczone w sreberku z plastrami boczku i cebuli,podgotowuje troche kroje tak do polowy i wciskam boczek cebula w owijam i do pieca.

A i czesto robie danie z piekarnika,warzywa/mieso/ziemniaki w piekarniku i wstawiam i po 1.5-2 godzinach mam gotowe danie.
        • doral2 Re: ziemniaki 25.12.11, 21:41
          tłuczone
          odsmażane ma tłuszczu
          pieczone w kawałkach
          nie lubię piure, bleehhhh, taka pacialacha uncertain
    • olinka20 Re: ziemniaki 26.12.11, 15:53
      Ziemniaki jadamy tylko jak są młode, z kefirem, albo zsiadłym mlekiem.
      I czasem w ogórkowej lub placki ziemniaczne.
      I tyle.
      A ziemniaki z parnika dla swin to był rarytas big_grin Wykradłam dziadkowi i jadłam takie ukradzione.
      • doral2 Re: ziemniaki 26.12.11, 17:04
        z parnika kartofle były najlepsze!
        no, może ciut lepsze były z ogniska, takie ze zwęglona skórą, od której pazury czarne się robiły i zęby, i z gruboziarnistą solą, mmmm, pyyycha :
        • aqua48 Re: ziemniaki 26.12.11, 18:32
          Ja i tak najbardziej lubię, podgotowane, pocięte na ćwiartki, skropione oliwą i zapieczone w piekarniku z dużą ilością papryki, czosnku i ziół, albo ugotowane, ubite z mlekiem, albo śmietaną i natką z pietruchy albo kolendrą. Do garnka z ziemniakami wkładam jeszcze łychę masła, w ten sposób, ze robię w masie dziurkę, wpuszczam to masło, zaklejam ziemniakami i cały garnek z pokrywką wkładam na pół godziny pod kocyk, żeby to masło się rozpuściło i nadało niebiańskiego smaku ziemniakom...
          No, albo w ostateczności frytki.
    • zuzanka79 Re: ziemniaki 26.12.11, 21:36
      Wszystko zależy do jakiego mięsa te ziemniaki mają być podane.
      Do pieczeni z sosem na pewno tłuczone, a najlepiej to kluski wink . I dziwne bo do piersi z kury też chcą tłuczone z koperkiem, ale już do schabowych czy mielonych rodzinka woli w całości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka