19.02.12, 16:36
czym doprawiacie?
bo mi dzisiaj jakiś taki mdławy wyszedł uncertain
Obserwuj wątek
    • fajnyrobal Re: gulasz 19.02.12, 17:17
      No jak to czym? pinezkami, żyletkami i gwoździami ;D
      • doral2 Re: gulasz 19.02.12, 17:24
        mam uczulenie na metale nieszlachetne tongue_out
        • kaja2002 Re: gulasz 19.02.12, 17:41
          czosnkiem, majerankiem, pieprzem cayenne, czasami czymś kwaśnym - octem winnym (parę kropel), albo pomidorowym koncentratem.
          • doral2 Re: gulasz 19.02.12, 17:43
            ooo, widzisz, coś kwaśnego smile
            • mme_marsupilami Re: gulasz 19.02.12, 18:20
              winem !!!
              • doral2 Re: gulasz 19.02.12, 18:29
                winem to ja doprawiam po jedzeniu tongue_out
              • paciaty Re: gulasz 19.02.12, 18:29
                Eee...sól i pieprz wink
                • doral2 Re: gulasz 19.02.12, 19:42
                  paciaty, ja wiem,że z powodu cionży tfuj musk funkcjonuje na niskich obrotach, ale weś się rozwiń nieco, a nie tak prozaicznie sól i pieprz wink
                  • ciepla.kawa Re: gulasz 19.02.12, 20:15
                    A mi wczoraj wyszedł najlepszy jak dotąd gulasz. Jak obsmażam cebulę to są obsypuję papryką słodką - wtedy ma taki cudny kolor. Mam w zapasie paprykę prosto z Węgier i kolor jest genialny. No a potem sól, pieprz, ziele i listek, majeranek i wczoraj wrzucilam dwie łyżeczki koncetratu. No miodzio i paluszki lizać smile
                  • akasya Re: gulasz 19.02.12, 20:22
                    "a pieprz yourself" big_grin reklama mi się skojarzyła big_grinbig_grinbig_grin
                    A z doprawianiem nie pomogę, ja bym pewnie wrzuciła pół przypraw które znalazłabym w domu tongue_out
    • mandziola Re: gulasz 19.02.12, 20:44
      To opowiem Ci o najlepszym gulaszu jaki jadłamtongue_out
      W kuchnia tv zobaczyłam przepis na rendang z bizonatongue_outP Poniewaz bizona pod ręka nie było, a była wieprzowa łopatka, to zrobiłam dokładnie jak w przepisie - tyle, że bizon sie żywy ostałtongue_out.
      Proporcje zmieniłam na 1 kg mięsa, bo z dwóch to by chyba pułk wojska wyżywiłtongue_out
      Tu przepis:
      www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-7301_rendang-z-bizona.html
      • rybalon1 Re: gulasz 19.02.12, 21:46
        ja daję fix knorr do gulaszu smile nadaje fajny smak i zagęszcza ..dobre wychodzi nawet
        • doral2 Re: gulasz 19.02.12, 22:13
          nie profanuję jedzenia żadnymi fixami, knorrami, bulionetkami, warzywkami, wegetami i innych chujostwem.
          szanuję swoje życie i zdrowie.
          wolę się truć winem albo wódką big_grin
    • exotique Re: gulasz 19.02.12, 22:37
      oj tam oj tam

kroimy cebule (duzo) w polkola calkiem grube. wrzucamy do gara na rozgrzany olej z zielem angielskim i lisciem laurowym. ja dodaje tez glowke czosnku.zaprawiamy puree z papryki (moze byc ostre albo slodkie-ja mieszam oba). zanim sie zacznie jarac to zalewamy pol litrem bialego wina-byle nie slodkiego.
      obok na patelni podsmazamy wolowe. w malych ilosciach by sie smazylo a nie dusilo (kilo na 3 razy). co usmazone-myk do gara.
      sol, pieprz.
      i niech pyka ze 2h

potem dorzucamy marchewke, jak sie podgotuje to 2-3 garsci popaskowanej papryki i 2 garsci pieczarek.

w zasadzie zawsze robie do momentu marchewki dzien wczesniej, potem wrzucam na ogien i pyrkocze przez jakis czas i wtedy dodaje warzywa.
      • exotique Re: gulasz 19.02.12, 22:39
        aaa o bulionie blondynka zapomniala. jak mieso sie wszystko wrzuci do gara, czasc wina wyparuje to wlewam ok litru bulionu wolowego.
        • i_b13 Re: gulasz 19.02.12, 23:10
          boczek wędzony smile
          czasem ogórka kiszonego
          zawsze sól, pieprz, czosnek
    • olinka20 Re: gulasz 20.02.12, 09:36
      Co prawda gulaszu nie robie, ale conieco wiem.
      Chłop daje papryczki jalapenio, jest wtedy takie ostre jak lubimy.
      Aha, najpierw obsmaza mieso wrzucajac po kilka kawałków( zeby sie zamknelo), a potem dopiero dusi wszystko razem.
      I costam dorzucawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka