doral2 19.02.12, 16:36 czym doprawiacie? bo mi dzisiaj jakiś taki mdławy wyszedł Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajnyrobal Re: gulasz 19.02.12, 17:17 No jak to czym? pinezkami, żyletkami i gwoździami ;D Odpowiedz Link
kaja2002 Re: gulasz 19.02.12, 17:41 czosnkiem, majerankiem, pieprzem cayenne, czasami czymś kwaśnym - octem winnym (parę kropel), albo pomidorowym koncentratem. Odpowiedz Link
doral2 Re: gulasz 19.02.12, 19:42 paciaty, ja wiem,że z powodu cionży tfuj musk funkcjonuje na niskich obrotach, ale weś się rozwiń nieco, a nie tak prozaicznie sól i pieprz Odpowiedz Link
ciepla.kawa Re: gulasz 19.02.12, 20:15 A mi wczoraj wyszedł najlepszy jak dotąd gulasz. Jak obsmażam cebulę to są obsypuję papryką słodką - wtedy ma taki cudny kolor. Mam w zapasie paprykę prosto z Węgier i kolor jest genialny. No a potem sól, pieprz, ziele i listek, majeranek i wczoraj wrzucilam dwie łyżeczki koncetratu. No miodzio i paluszki lizać Odpowiedz Link
akasya Re: gulasz 19.02.12, 20:22 "a pieprz yourself" reklama mi się skojarzyła A z doprawianiem nie pomogę, ja bym pewnie wrzuciła pół przypraw które znalazłabym w domu Odpowiedz Link
mandziola Re: gulasz 19.02.12, 20:44 To opowiem Ci o najlepszym gulaszu jaki jadłam W kuchnia tv zobaczyłam przepis na rendang z bizonaP Poniewaz bizona pod ręka nie było, a była wieprzowa łopatka, to zrobiłam dokładnie jak w przepisie - tyle, że bizon sie żywy ostał. Proporcje zmieniłam na 1 kg mięsa, bo z dwóch to by chyba pułk wojska wyżywił Tu przepis: www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-7301_rendang-z-bizona.html Odpowiedz Link
rybalon1 Re: gulasz 19.02.12, 21:46 ja daję fix knorr do gulaszu nadaje fajny smak i zagęszcza ..dobre wychodzi nawet Odpowiedz Link
doral2 Re: gulasz 19.02.12, 22:13 nie profanuję jedzenia żadnymi fixami, knorrami, bulionetkami, warzywkami, wegetami i innych chujostwem. szanuję swoje życie i zdrowie. wolę się truć winem albo wódką Odpowiedz Link
exotique Re: gulasz 19.02.12, 22:37 oj tam oj tam kroimy cebule (duzo) w polkola calkiem grube. wrzucamy do gara na rozgrzany olej z zielem angielskim i lisciem laurowym. ja dodaje tez glowke czosnku.zaprawiamy puree z papryki (moze byc ostre albo slodkie-ja mieszam oba). zanim sie zacznie jarac to zalewamy pol litrem bialego wina-byle nie slodkiego. obok na patelni podsmazamy wolowe. w malych ilosciach by sie smazylo a nie dusilo (kilo na 3 razy). co usmazone-myk do gara. sol, pieprz. i niech pyka ze 2h potem dorzucamy marchewke, jak sie podgotuje to 2-3 garsci popaskowanej papryki i 2 garsci pieczarek. w zasadzie zawsze robie do momentu marchewki dzien wczesniej, potem wrzucam na ogien i pyrkocze przez jakis czas i wtedy dodaje warzywa. Odpowiedz Link
exotique Re: gulasz 19.02.12, 22:39 aaa o bulionie blondynka zapomniala. jak mieso sie wszystko wrzuci do gara, czasc wina wyparuje to wlewam ok litru bulionu wolowego. Odpowiedz Link
i_b13 Re: gulasz 19.02.12, 23:10 boczek wędzony czasem ogórka kiszonego zawsze sól, pieprz, czosnek Odpowiedz Link
olinka20 Re: gulasz 20.02.12, 09:36 Co prawda gulaszu nie robie, ale conieco wiem. Chłop daje papryczki jalapenio, jest wtedy takie ostre jak lubimy. Aha, najpierw obsmaza mieso wrzucajac po kilka kawałków( zeby sie zamknelo), a potem dopiero dusi wszystko razem. I costam dorzuca Odpowiedz Link