Dodaj do ulubionych

Weekendowe sniadania

24.02.12, 20:20
Macie jakies tradycje?
U nas w soboty bardzo czesto jest twarozek ze szczypiorkiem ( ja robietongue_out ) a w niedziele jajecznica albo kromka chleba z wydrazonym srodkiem i wbite jajko, albo zapieczone bułeczki, w srodek wbite jajko i do piekarnika.
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_bosmana Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 20:24
      Jajecznica, jajka sadzone, tosty.
    • magiczna_marta Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 20:30
      Co akurat jest w lodówce.
      • olinka20 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 20:31
        Bo my jakos w weekend jemy wolniej, siedzimy, gadamy ( jajecznice do łozka dostajewink ) bo czasu duzo wiecej niz normalnie.
        • doral2 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 20:35
          zawsze w niedzielę jest jajecznica na boczuniu i pomidory z cebulką smile

i poproszę o dokładny przepis tej bułki z jajkiem.
          • olinka20 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 20:48
            Doral tylko pamietaj, ze ja patrze jednym okiem jak on to robiwink
            Obcina "kapelusz".
            Wydraza srodek, wymoszcza szyneczką, wbija jajko, albo 2 ( zalezy od wielkosci jajecków) i piecze ( roznie, trzeba sprawdzac.
            Pod koniec pieczenia czasem na wierzch kladzie plasterek zoltego sera i przykrywa "kapeluszem".
            Czeka az sie ser rozpusci.
            I podajesmile
            • doral2 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 20:57
              ile w piekarniku trzymać??
              i w jakiej temperaturze?
              sól, pieprz, oliwa?
              bo miałżonek się dopytowywuje, zaintrygowało go to...
              • olinka20 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 21:09
                Juz dopytałam smile
                Sol, pieprz oczywiscie?
                Najlepiej bulki czerstwe i dajesz na dol odrobine masla.
                Piec najlepiej na srodkowej polce, wlaczony termoobieg w niskiej temp, kolo 150 stopni i sprawdzac czy bułki nie ciemnieją.Piec ponad 10 minut ( zalezy od piekarnika, bo mozna nawet 15 minut)
                Generalnie najwazniejsze jest wyczuc kiedy je mozna wyjac, zeby jajka były na miękko i sie tak rozwalały i ciagły ( wiesz o co chodzi)
                • opium74 Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 08:04
                  w ten weekend nie dam rady, na stanie tylko czarny chleb...ale w przyszły zrobię chłopu niespodziankę smile
    • mearuless Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 21:23
      wikendowe to nie, bo moj maz jest w sobote w pracy ale niedzielne.
      wtedy husband wstaje wczesniej i robi takie cos:
      cebulke sieka, szkli na masle, dodaje wedlinke,pomidorki...pozniej na to wbija jajca, soli,pierdoli...znaczy sie pieprzy i przykrywa pokrywka, zmniejsza ogien i czeka az sie zetna.
      uuuuuuuuuuuuwielbiam.
      • 3-mamuska Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 21:35
        Maz robi omlety,z serem ,szynka,pieczarkami,dla kazdego z czym lubi.
        • kiecha3 Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 18:46
          mój malżon ostatnio odkrył, że to co jego tata robił na niedzielne śniadanie i jemu wychodzi genialnie.. nazywa to omletem.. z tym że jest na słodko... postanowiliśmy i my kontynuować tradycyję niedzielnych omletów...

mnie przepisz przypomina biszkopt wink
          ubija się białka na sztywną pianę (to ja! - mam swój wkład w śniadanie, a co) w drugim garnuszku żółtka z mlekiem, mąką i odrobiną cukru uciera się na jednolitą masę.. tuz przed smażeniem łączy się oba gary i nakłada na patelnię..

podawać z dżemem, albo miodem.... mrr... jak dobrze że jutro niedziela!!!!!
          • doral2 Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 19:17
            jak moje dzieciaki były jeszcze małe, to też robiłam omlety w niedziele na śniadanie.
            teraz mi się nie chce uncertain
          • 3-mamuska Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 19:21
            kiecha3 napisała:
            > mnie przepisz przypomina biszkopt wink
            > ubija się białka na sztywną pianę (to ja! - mam swój wkład w śniadanie, a co) w
            > drugim garnuszku żółtka z mlekiem, mąką i odrobiną cukru uciera się na jednoli
            > tą masę.. tuz przed smażeniem łączy się oba gary i nakłada na patelnię..
            >
            > podawać z dżemem, albo miodem.... mrr... jak dobrze że jutro niedziela!!!!!

My robimy podobnie,tez bijemy piane i zoltka z maka i mlekiem ucieramy,tylko ze bez cukru.
            Laczymy, wylewamy na patelnie i kladziemy traty ser zolty,pieczarki,lub wedline.
      • kiecha3 Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 18:40
        meła, to się chyba fritatta nazywa....
    • jowitka345 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 21:40
      cokolwiek ale ważne, że wszyscy razem smile
    • marghe_72 Re: Weekendowe sniadania 24.02.12, 23:58
      jajecznica smile albo jajka na miękko

albo (czasami) berbelucha (uwaga, nie dla wrązliwych big_grin) - twarożek homogenizowany, parówka, ser zólty, jajka, pomidor i... ogórek kiszony. Dużo pieprzu i sól. Wymyślone orzez mojego tatę jak byłam pacholęciem, utrzymało się do dziś . Osobistego też zaraziłam. Zyje smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 09:44
      tradycji brak. obojgu nam sie zdarza pracowac w weekendy, a jak nie pracujemy to gówniara za nogawki szarpie i przeszkadza w celebrowaniu posiłku...
    • beata985 Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 19:21
      u mnie towarzystwo spi do południa albo i dłużej więc ja wstaję wczesniej i jadam sama....
      po czym zabieram się za obiad to wyłażą z wyr i coś by zjedli ale wtedy to sami sobie muszą zrobić.....ja juz odpusciłam ..spinac sie nie będę.....
      • i_b13 Re: Weekendowe sniadania 25.02.12, 20:58
        staramy sie razem celebrowac posiłki, wiecie obrus, filiżanki, ładnie podane
        sobota grzanki, tosty, twarożki, dżemy
        niedziela zawsze jajka: na miękko, twardo, sadzone, jajecznica, co kto lubi
        mąż robi w niedzielę
        w sobotę jak się komu chce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka