Dodaj do ulubionych

Lakierowanie zębów

26.04.12, 19:16
Która z Was ma dzieci w wieku mojej Młodej? Tak około dwóch lat?
Lakierowałyście lub będziecie lakierować im zęby? Daje to coś?
Gadałam z moją dentystką, jakoś strasznie drogie to nie jest, więc pewnie polakieruję.
Jakie macie zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kiecha3 Re: Lakierowanie zębów 26.04.12, 20:07
      lakierowanie, czy lakowanie....??
      • rudamarta4 Re: Lakierowanie zębów 26.04.12, 20:16
        Lakierowanie jak w temacie.
        • dlania Re: Lakierowanie zębów 26.04.12, 20:57
          Ja moim dzieciom cos robie raz na 1-1,5 roku, ale nie wiem czy to lakowanie czy lakierowaniewink W każdym razie chodzi o pokrycie zakamarków powierzchni żujących preparatem wzmacniającym - chyba działa, bo im sie nic nie psuje.
        • jowitka345 Re: Lakierowanie zębów 26.04.12, 20:58
          lakierowanie znaczy fluorowanie tak?
          to ja mojej młodej lakieruję odkąd skończyła rok.. co m-c.
          • jowitka345 dodam tylko.... 26.04.12, 21:01
            ... ze robię to w domu żelem elmex.. poleciła mi go pedodonta. takie profesjonalne lakierowanie u stomatologa robiłam jej raz jak miała ok 1,5 roku... teraz ma 2,5 roku.
            • talusia Re: dodam tylko.... 27.04.12, 09:32
              Lakieruję co trzy miesiące z Instytucie Stomatologii na NFZ, zresztą resztę spraw zębowych też tam dzieciarom załatwiam i jestem baardzo zadowolonasmile
              • bei Re: dodam tylko.... 27.04.12, 09:57

Lakierowanie tak-ale szostek.
                Pojawiają się i dzieci nie wlączają ich do reżimu szczotkowania, obijają je i dlatego szostki często psują sie szybciej.
                Znajomi stomatolodzy nie lakierują swoim dzieciom mlecznych zębów.
                Niedawno słyszałam komentarz w tv- ze dentystka czuje wyrzuty, gdy musi poźniej leczyc te zęby, wystarczy mikroszczelina, by zab zaczal sie psuc, a pod kolderka lakieru nie widac, co tam sie dzieje.
                LAKIERWOANIE TO NIE FLUOROWANIEsmile
                ELMEX TAK!!!!- oczywiscie zgodnie z ulotkami, nie fluorkujmy częściej, niz napisano w instrukcji.
                • bruni76 Re: dodam tylko.... 27.04.12, 12:44
                  Dokładnie tak jak napisała bei.
                  Moja dentystka (tzn. nie moja ale moich dzieci) to samo mi powiedziała - lakieruje się szóstki.

Dzieci są jak pierdy - znieść można tylko własne tongue_out
                  • amaf Re: dodam tylko.... 30.04.12, 12:02
                    lakowanie - to wypełnianie bruzd lakiem
                    lakierowanie to pokrywanie całych zębów fluorem (w domu np. żelem Elmex)
                    • bei Re: dodam tylko.... 30.04.12, 13:40
                      Tak Amaf, swieta racja
                • bei Re: dodam tylko.... 30.04.12, 14:51
                  jak tu slusznie juz zauwazyla kolezanka to pomylilam lakowanie z lakierowaniem-to jakso mi się tylko lakier chlorheksydynowy utrwalil i zapomnialam, ze jest lakier z fluorem.
                  Lakierowanie- czyli zelowanie tak, a LAKOWANIE szosteksmile
                  • rudamarta4 Re: dodam tylko.... 30.04.12, 16:31
                    Ale ten żel jest chyba dla dzieci powyżej 6-go roku życia, a moja ma trochę ponad dwa...
                    • jowitka345 Re: dodam tylko.... 30.04.12, 17:12
                      ruda żelu elmex używam odkąd moja skończyła rok... poleciła mi pedodonta, żeby robic to raz w m-cu ( wg ulotki powinno się fluorowac co dwa tyg. ) wink
                      teraz ma 2,4 m-ce
    • deelandra Re: Lakierowanie zębów 30.04.12, 18:07
      ani jednemu dziecku tego nie robiłam i nie zamierzam - co to ma niby dać? że zęby mocniejsze? chuja prawda, więcej szkód z tego może być niż pożytku, rozmawiając o tematach różnych z dentystką dowiedziałam się, że to taka "moda" i "wyciąganie kasy" i ona owszem zrobiłaby to, w razie gdyby dziecko genetycznie, lub z powodu choroby miało wyraźnie słabsze uzebienie podatne na ukruszanie itp - zalecenie dla młodego - szczotkować regularnie, pilnować, poprawiać, wsio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka