amoreska 17.06.12, 21:00 Zupa zostawiona nie w lodówce podczas burzy skiśnie - prawda (nie wierzyłam, dopóki mnie samej to się nie przydarzyło). Sałaty nie kroi się nożem - prawda czy mit? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deelandra Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 21:02 prawda w czasie okresu kucharki zakalec w cieście pewny prawda, czy mit? Odpowiedz Link
amoreska Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 21:02 Oczywiście dawajcie swoje przykłady Odpowiedz Link
olinka20 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 21:06 Rosa ty zboczuchu, ja w weekend budze sie kolo 11 i czkeam na jajecznice podaną do łozka Amor, byłam na kursie gotowania wg diety 5 przemian. Fajnie było. Tylko nie moge P. powiedziec, ze było super, bo skoncze w kuchni Odpowiedz Link
olinka20 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 21:08 Nie ten watek Nigdy mi nie skisła zupa. Sałate rozwalam recznie, bo ładniej wtedy wyglada, chlop kroi i jest w smaku dobra. Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:18 z tą sałatą to chyba jak z jabłkiem, chodzi o to, że jak ją kroisz nożem metalowym, to miejsca cięć (krawędzie kawałków już potem) czernieją? Nie wiem czy kiedyś nawet nie było jakichś nożyc plastikowych do cięcia sałaty? Głowy sobie urwać nie dam za tą teorię Jest też teoria że jak się gotuje ziemniaki bez przykrycia to szybciej się ugotują- czy prawda nie wiem Odpowiedz Link
red-truskawa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:27 Sałata krojona nożem faktycznie ciemnieje miesice cięcia, ale chyba tylko w tej zwykłej, lodowej np już to nie dotyczy. Fermentacja zupy w burze- raz mi sie tak zdarzyło, chyba jest to zwiazane z jakims ładunkiem elektrycznym powietrza czy cuś, ale ja tam fizykiem nie jestem... Nie można kisić ogórków w trakcie okresu, bo nie wyjda- prada czy mit ? Nie kisi sie ogórków jak ma sie okres- prawda czy mit ? Odpowiedz Link
mathiola Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:35 > Nie można kisić ogórków w trakcie okresu, bo nie wyjda- prada czy mit ? to ja będę strzelać. Mit? Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:35 Zależy o jakie kiszenie ogóra chodzi Może nie każdy lubi Odpowiedz Link
deelandra Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 15:57 > Nie kisi sie ogórków jak ma sie okres- prawda czy mit ? kurwa TERAZ mi mówisz? jak właśnie małosolne zalałam!!!!!!!!!!!???????????? Odpowiedz Link
red-truskawa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 16:36 m małosolne.... to chodzi o zamykanie z słoikach, bo cos tam sie ponoc nie zmaykaja czy cos takiego... Odpowiedz Link
andziulec Re:deela 18.06.12, 21:20 mit. robiłam małosolne i zamykane i nic im się nie stało. I tak już od lat Odpowiedz Link
deelandra Re:deela 19.06.12, 11:05 a moje zaczynają się organizować w grupę i chyba zamierzają wynaleźć koło... będę relacjonować... Odpowiedz Link
mathiola Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:31 Zupa zostawiona w lodówce podczas burzy tez może skisnąć. Doświadczyłam. Sałaty nie kroi się albowiem wpływa to na jej smak i chyba jeszcze coś z jej składem się dzieje, nie pamiętam, witaminy uciekają, czy coś Sałatę się drze. Śmietana posolona przed wlaniem do gara z gorącą potrawą nie zwarzy się. Gówno prawda, albo miałam kiepską śmietanę. Nic nie działa lepiej, niż hartowanie poprzez stopniowe dolewanie gorącego do śmietany i tyle. Odpowiedz Link
amoreska Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:33 CytatZupa zostawiona w lodówce podczas burzy tez może skisnąć. Doświadczyłam. W lodówce też??? Odpowiedz Link
mathiola Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:38 raz mi się zdarzyło. Skisła jak cholera. ALE: wcześniej krążyły burze wokół, kiedy ja zupę studziłam, po wystudzeniu włożyłam do lodówki i przyszła burza. Na drugi dzień była nie do zjedzenia. Był, t=bo to rosół był. Cały wielki gar poszedł do kibla, myślałam, że mnie szlag trafi. Może te krążące burze zaszkodziły już przy studzeniu, nie wiem. Bolało Odpowiedz Link
amoreska Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 17.06.12, 22:41 Musiały być już jakieś wyładowania podczas studzenia - pewnie włożyłaś zupę już nadkiśniętą do lodówki. Odpowiedz Link
mamolka1 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 08:36 Nie tylko zupę szlag może trafić - podobno ( tak twierdzi zakolegowany cukiernik) ciasta z bitą śmietaną i serniki też nie lubią burzy . Prawda czy mit ? A z okołokuchennych.- w dzieciństwie jak robiłam jakieś ucierane ciasto zawsze oblizywałam tą pałkę do ucierania ( nie wiem czy tak się to nazywa ). Mamuś moja mi mówiła - nie oblizuj bo będziesz miała łysego męża.. Od wtedy przyrząd ten dostał nową nazwę Łysy Chłop - do dziś nikt inaczej ustrojstwa nie nazywa . A łysego chłopa osobistego posiadam czyli u mnie się sprawdziło Odpowiedz Link
aqua48 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 15:23 mamolka1 napisała: > A z okołokuchennych.- w dzieciństwie jak robiłam jakieś ucierane ciasto zawsze > oblizywałam tą pałkę do ucierania ( nie wiem czy tak się to nazywa ). Mamuś moj > a mi mówiła - nie oblizuj bo będziesz miała łysego męża.. Od wtedy przyrząd ten > dostał nową nazwę Łysy Chłop - do dziś nikt inaczej ustrojstwa nie nazywa . > A łysego chłopa osobistego posiadam czyli u mnie się sprawdziło Ooo, wreszcie wiem skąd u mnie w domu łysy. Też oblizywałam. Ale od czego ma brodę? Od jedzenia przeze mnie waty cukrowej? Może stworzymy własne mity? Odpowiedz Link
aniuta75 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 16:47 Hmmmm zawsze oblizywałam a mojemu chłopu baaaardzo daleko do łysiny . Więc to mit . Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 01:01 > Nie tylko zupę szlag może trafić - podobno ( tak twierdzi zakolegowany cukierni > k) ciasta z bitą śmietaną i serniki też nie lubią burzy . Prawda czy mit ? na razie mit. mam rzeczoną zupę oraz ciasto z bitą śmietaną. burza juz dawno poszła, na razie sie nic nie skisło. zobaczymy jutro rano Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 10:43 melduję uprzejmie że nic mi nie skisło Odpowiedz Link
aniuta75 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 16:53 Ponoć nie powinno sie mieszać ogórka z pomidorem, bo coś tam z witaminami się dzieje. Cytryny nie wrzucamy do gorącej herbaty, bo wrzątek zabija wit c, czyli najpierw marzymy herbatę, słodzimy (ponoć cukier też hamuje "zabijanie" wit c) i dopiero potem za chwilkę plasterek cytryny. Jak się która zna to niech powie czy prawda czy mit . Wiem, że na bank prawda, że galaretka się nie zetnie, jeżeli zalejemy nią kiwi. Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 17:23 Z pomidorem i ogórkiem to najprawdziwsza prawda, ale tyczy się tylko miksu zielonego ogórka z pomidorem bo jakiś związek w ogórku zabija witaminę c z pomidora; kiszony już można i konserwowy chyba też Galaretka chyba też się ze świeżym ananasem nie zetnie. Jakaś reakcja chemiczna zachodzi Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 17:27 Tak na szybko znalazłam TO, TO, I TO Ostrzegam, czytałam tylko pobieżnie, w celu znalezienia czegokolwiek Odpowiedz Link
schiraz Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 17:46 Wrzątek "zabija" wit c z cytryny? Może prawda, ale prawdą jest, że kwas zawarty w cytrynie nie da zaparzyć się herbacie. Jeżeli wrzucimy plasterek cytryny i torebkę herbaty do pustej szklanki i zalejemy wrzątkiem to herbata nie zaparzy się a jedynie zabarwi. Dlatego wrzucam cytrynę do już zaparzonej i lekko ostudzonej herbaty. Ogórki podczas okresu jeszcze nigdy mi się nie zakisiły jak powinny ale dopuszczam tu brak umiejętności. Podczas burzy kisi się nie tylko zupa ale i sos! Doświadczyłam wczoraj, świeżo zrobiony garnek zawijanych zrazów studził się na kuchence i nadeszła burza, wiedziałam, że niewiele mogę, bo gorącego garnka nie wrzucę do lodówki, z rozpaczą patrzyłam za okno i słusznie, dziś zrazy są niejadalne, wszystko poszło się gwizdać, a od razu po wystudzeniu włożyłam do lodówki (nawet lekko ciepłe jeszcze było). Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 01:10 > Ponoć nie powinno sie mieszać ogórka z pomidorem, bo coś tam z witaminami się d > zieje. a to tak ale to ma proste wyjasnienie, enzymy z ogórka niszczą witaminę C z dowolnego warzywa towarzyszącego ogórkowi które ją zawiera. galaretka sie nie scina bo kiwi tez wydziela enzymy ktore rozkładają białka, a więc żelatynę. z cytryną racja, wtamina C pojdzie w gwizdek. cukier nic tu nie pomoze. podobnie z miodem - tez nie wrzucamy do gorącej herbaty, bo traci znaczną częśc wartości odzywczych. tu wszystko prawda i wszystko ma dosc proste wyjasnienia Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 05:55 dziennik-niecodziennik napisała: > podobni > e z miodem - tez nie wrzucamy do gorącej herbaty, bo traci znaczną częśc wartoś > ci odzywczych. O, ooooo! Właśnie to mi wczoraj siedziało, a tata zawsze powtarzał o tym miodzie Dzięki za przypomnienie Odpowiedz Link
cudko1 Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 08:32 aniuta75 napisała: > Ponoć nie powinno sie mieszać ogórka z pomidorem, bo coś tam z witaminami się d > zieje. > > Cytryny nie wrzucamy do gorącej herbaty, bo wrzątek zabija wit c, czyli najpier > w marzymy herbatę, słodzimy (ponoć cukier też hamuje "zabijanie" wit c) i dopie > ro potem za chwilkę plasterek cytryny. > > Jak się która zna to niech powie czy prawda czy mit . > > Wiem, że na bank prawda, że galaretka się nie zetnie, jeżeli zalejemy nią kiwi. > wsio to prawda, a już na pewno z kiwi. Kiedyś będąc dzieciakiem jakoś 18-20 letnim, robiłam sernik na zimno Z PRZEPISU i tam na wierzchu było kiwi i galaretka i co ? i g...... sernik popłynął Odpowiedz Link
fajnyrobal Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 18.06.12, 17:57 Kobiety w czasie okresu nie powinny zakiszać ogórków, kapusty bo się zepsują. Nie powinny też piec chleba na zakwasie bo nie wyjdzie - tego doświadczyłam osobiście. prawdopodobnie ma to jakiś związek z florą bakteryjną i hormonami. Kiśnięcie zupy podczas a raczej tuż przed burzą - prawda, sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych wysoka temperatura i wilgotność. Odpowiedz Link
exotique Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 08:08 DROZDZOWEGO TEZ RECZNIE N IE POWINNO SIE UGNIATAC W Czasie okresu. i slusznie- to hormony cos w pocie zmieniaja i jakby nie bylo, na dloniach tez mamy pot- i to cos robi ze drozdzowe nie rosnie. dlategotez panie co pracuja wfabryce amunicji przy napelnianiu prochem specjalnych nabojow maja wolne na okres- hormony moglyby to wybuchu doprowadzic Odpowiedz Link
solejrolia Re: Kulinarne PRAWDY i MITY 19.06.12, 10:17 z kulinarnych prawd (moich)- w trakcie cyklu zmienia mi się smak- raz przesalam wszystko (i nawet nie czuję tego), i dopieprzam, i wszystkich innych ziół i przypraw daję na absolutnego maksa, a innym razem jest tak mdło na talerzach, jakbym wcale niczego nie dodała, co mąż komentuje głośno i dobitnie. Odpowiedz Link