amoreska 10.08.12, 11:32 Wątek dedykowany Grave To jak, otwieracie czy nie? Dostałyście kiedyś coś niezgodnego z zamówieniem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schiraz Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 11:51 Otwieram zawsze. Nie podpiszę nic zanim nie zapłacę. A robię tak od kiedy dostarczono mi telewizor z pęknięciem wielkości pięści na ekranie. Co prawda ostatecznie firma kurierska przyjęła reklamację ale co się nastresowałam to moje. Wszystko oparło się o rzecznika praw konsumenta, trwało trzy miesiące a problemem było tylko to, że podpisałam i otworzyłam paczkę co prawda przy kurierze, ale ona już była moja, a nie firmy. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 12:17 amor aj low ju nie otwieram nigdy. chyba tylko raz otworzyłam, bo to była zmywarka. nie daję też nigdy napiwków. szybko się pozbywam obcych osób z domu Odpowiedz Link
jk3377 Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 13:13 no wlasnie nie otwieram, a powinno sie... ale wlasciwie jak to powinno sie do konca robic-kurier chyba nie pozwoli bo twierdzi,ze potem on takiej otwartej przesylki nie wezmie bo juz naruszona... ktos mi tak kiedys opowoiadal...nic nie kumam juz z tego. Odpowiedz Link
schiraz Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 14:05 Kurier z reguły się spieszy i dlatego nie chce, żeby otwierać. Mnie to akurat mało interesuje i ponieważ 99% przesyłek zamawiam za pobraniem i zawsze jestem przygotowana z kasą akurat, żeby nie robić mu problemów to zwyczajnie mówię, że nie zapłacę zanim nie otworzę. Nie miałam problemow jak do tej pory. Jednej, jedynej nie otworzyłam i był to właśnie ten pęknięty telewizor. Odpowiedz Link
amoreska Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 14:10 Czekam na duży pakiet podręczników i nie wiem czy otwierać. W zeszłym roku nie otwierałam i wszystko było ok. O, na pewno otwierałam, jak parę lat temu zamawiałam tornister dla dziecka (nadal jest w bardzo dobrym stanie, nie powiem, że mogę go okazyjnie wiecie co, jak któraś jest zainteresowana - bo mi moderacja wywali posta do osobnego wątku ) Odpowiedz Link
amoreska Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 14:05 Też nie daję napiwków. Chociaż nie, chyba raz dałam, bo pan sam z siebie pozanosił mi artykuły budowlane do garażu. Odpowiedz Link
rose.rouge Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 13:25 Nie otwieram i wiem, że robię błąd, ale nie lubię przedłużać sprawy. Nie daję też napiwków, bo szczerze mówiąc nigdy nie przyszło mi to do głowy. Odpowiedz Link
jk3377 a w razie czego, to....... 10.08.12, 14:21 co, protokol sie spisuje z nim? z tym kurierem czy jak sie sprawe zalatwia? on zabiera potem ten nieszczesny towar? Odpowiedz Link
schiraz jk3377 10.08.12, 22:37 Gdy coś jest nie tak a jeszcze nie podpisałaś to kurier zabiera (wcześniej spisujesz taki skromniutki protokolik, już gotowy, wpisujesz tylko swoje dane i że odmawiasz przyjęcia z uwagi na takie i takie wady). W moim przypadku, ponieważ odebrałam poprzez podpis, musiałam spisać protokół reklamacyjny (sama z własnej głowy), zrobić zdjęcia, znaleźć dwóch świadków, którzy widzieli, że sama tego telewizora nie rozwaliłam w chwili zaćmienia a potem bujać się z firma kurierską i firmą od której kupiłam i wreszcie po dwóch miesiącach poprosić o pomoc rzecznika praw konsumenta, który napisał mi pismo i reklamacja została uznana. Po kolejnym miesiącu otrzymałam nowy telewizor z którego już się w ogóle nie cieszyłam, bo nerw mi zeżarł na dwa lata do przodu. Odpowiedz Link
jk3377 Re: jk3377 11.08.12, 08:11 dzieki za odp rety,ile to zachodu...a Tobie wspolczuje, bo z opisu stwierdzam,ze tez juz bym zadnej uciechy z tego zakupu nie miala Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 14:36 Otwieramy i bardzo dokładnie sprawdzamy. Odpowiedz Link
hamerykanka Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 14:46 Dlatego ja zawsze zamawiam wieksze rzeczy z usluga podlaczenia i sprawdzenia... Wczoraj przyjechali z moja pralka (jupi !!!) , facet odlaczyl stara i zabral, wstawil, podlaczyl i nowa, wypoziomowal i sprawdzil czy dziala i czy odprowadza wode. Podobnie z bieznia (treadmill), sami zlozyli to i sprawdzili. Nie ryzykowalabym z wartosciowymi przedmiotami, balabym sie ze bede sie bujac z reklamacjami. Odpowiedz Link
margotka28 Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 16:04 nie, bo nie biorę za pobraniem - drożej dużo jest. Poza tym żadnych sprzętów domowych, akcesoriów agd, rtv nie kupuję w necie. Co z tego, że taniej, a później problemy z gwarancją (mieszkam na wsi, prąd częsrto siada, wyładowania atmosferyczne etc). W necie kupuję książki, ciuchy ale to rzadko i jakieś gadżety. A i buty dla dzieci. Ale nie otwieram jak kurier jest przy mnie. Odpowiedz Link
jowitka345 Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 16:08 ja nie otwieram bo baaardzo rzadko zamawiam kuriera. Uważam, że nie trzeba zamawiać za pobraniem, żeby otwierać przy kurierze, chyba wystarczy po prostu najpierw sprawdzić a potem podpisać prawda? W sensie nie podpiszę dopóki nie sprawdzę... Odpowiedz Link
spicy_orange Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 16:14 raczej nie. Natomiast siostra zamówiła kiedyś zderzak do samochodu i dobrze, że rozpakowała bo miał wybitą dziurę na środku. Kurier marudził i nie chciał przyjąć ale w końcu wziął i pojechał. Sprzedawca przyjął reklamację bez gadania i już 2 dni później przyjechał nowy zderzak. Siostra mówiła, że stary nadal był na pace w aucie kuriera (!!!) Odpowiedz Link
doral2 Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 10.08.12, 20:51 tak rzadko zamawiam bądź odbieram coś przez kuriera, że nawet mi gupio się w tym waciku wypowiadać Odpowiedz Link
hamerykanka Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 11.08.12, 03:24 Okazuje sie, ze kurierowi tez trzeba patrzeec na rece. Wlasnie przeczytalam watek na emamie, gdzie kurier rabnal ja na stowe przy odbiorze pralki... Odpowiedz Link
milva_barring Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 11.08.12, 08:07 Zazwyczaj nie rozpakowuję. Raz tylko rozpakowałam jak zamawiałam serwis obiadowo-kawowy, ale pudła były tak szczelnie wypełnione ochronnymi kulkami, że nie chciało mi się ich wyciągać. Wiem, że powinnam, bo potem mogą być problemy z reklamacją. No i nie daję napiwków. Taka jestem wredna. I jeszcze nigdy nie zostałam oszukana przez sprzedawcę, zawsze było to, co zamówiłam. (pewnie zaraz mnie to spotka i spłodzę wątek: sprzedawca mnie oszukał, co dalej?) Odpowiedz Link
zaradna.mama Re: Otwieracie przesyłki przy kurierze? 11.08.12, 17:15 Często kupuję online, zwykle nie sprawdzam. Raz jednak kurier przyniósł mi otwarty karton. Był od góry zaklejony firmową taśmą ze sklepu, w którym zrobiłam zamówienie, ale taśma puściła i karton był otwarty. Nic nie zginęło, ale wkurzyło mnie takie oszczędzanie na taśmie, bo sama jak pakuję paczki, to oklejam wzdłuż i wszerz, duże kartony w kilku miejscach. Zrobiłam zdjęcie felernej paczki, wysłałam grzecznego maila do firmy, żeby zwrócili uwagę na pakowanie, bo połowa rzeczy może wypaść w transporcie. Ich odpowiedź mnie rozbroiła - skoro nic nie zginęło, to po co się czepiam? Już się nie czepiam ale też od nich nie kupuję Odpowiedz Link