Dodaj do ulubionych

jadłospis

30.08.12, 20:22
szukam jadłospisu na dwa tygodnie, tak żeby zrobić raz zakupy i wykorzystywać to co z poprzedniego dnia zostaje, nie narobić się i nie gotować wymyślnych frykasów.
właściwie to tylko o obiady mi chodzi.
szukam, pytam wujcia gugla i nic ...
może wy coś macie?
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: jadłospis 30.08.12, 20:27
      My ostatnio jemy tak:
      3 razy w tyg ryba ( w folii, zapiekana pod jakimis warzywami, na parze, ewentulanie smazona na patelnii grillowej z odrobina tłuszczu)
      raz zupa ( jaką sie chce)
      raz cos z wołowiny
      raz wieprzowina/kurczak
      raz co sobie wymyslimy ( w sobote bedzie terrina).
    • anetchen2306 Re: jadłospis 30.08.12, 20:32
      Zeby raz zrobic zakupy (obiadowe), to mozesz w zasadzie gotowac wsio, na co macie ochote. Zasada jest tylko jedna: ustalasz jadlospis na tydzien z gory, co w ktory dzien gotujesz. Nastepnie sporzadzasz liste skladnikow, co na ktory dzien co ci potrzebne. I potem tego planu skrupulatnie sie trzymasz. Siadasz np. w czwartek, ustalasz menu na nastepny tydzien (ja akurat zawsze w czwartki robie duze zakupy). I na zakupy tylko i wylacznie z karteczka!
      Z wlasnego doswiadczenia: najszybciej robi sie zapiekanki (ziemniaczane, makaronowe), wszelakie dania jednogarnkowe. Gdy gotuje makaron do zapiekanki, gotuje go wiecej. Polowe zuzywam na zapiekanke, z drugiej polowy dnia nastepnego (makaron lezakuje przez noc w lodowce) robie zimna salatke, do tego jakas kieblaska grzana, ryba, kotlecik. I obiad z glowy (albo obiado-kolacja). Z ryzem podobnie: robie salatke ryzowa na nastepny dzien.
      Podstawa to planowanie: co i kiedy.
      • paciaty Re: jadłospis 31.08.12, 07:53
        Doloroes zerknij na forum "Oszczędzamy", tam jakoś niedawno były jadłospisy na tydzień z góry, może inspiracji dostaniesz.
        • doral2 Re: jadłospis 31.08.12, 19:57
          dzięki, ale nie chadzam na te forum, bo one tam gotują pomidorówkę z keczupu i oszczędzają na wszystkim, a ja w takim kryzysie to nie jestem.

raczej mi chodzi o taki racjonalny jadłospis na cały tydzień chociaż, żeby nie miotać się co chwila do sklepu.
          a akurat spadło na mnie wyżywienie rodziciela, który tradycyjnie zasmażka, pyry, zupa zabielana mąka i śmietaną, a muszę go nieco odchudzić uncertain
    • rowerzystka_terrorystka Re: jadłospis 03.09.12, 20:21
      Przed wakacjami na kuchni+ był fajny program ekonomia gastronomia.
      Świetnie pokazane jak planować zakupy i posiłki.
      Na razie nie ma w programie tej serii za to napatoczyła mi się książka, która pewnie wniesie więcej niż oglądanie programu.

www.empik.com/ekonomia-gastronomia-jedz-lepiej-i-wydawaj-mniej-mcevedy-allegra-merrett-paul,p1049662233,ksiazka-p
      • rowerzystka_terrorystka Re: jadłospis 03.09.12, 20:24
        poszperałam i rzuciły mi się na oczy jeszcze takie strony:

blog.wojnanasmaki.pl/tag/gastronomia-ekonomia/
        blogkulinarny.blogspot.com/2012/04/ekonomia-gastronomia.html
        Generalnie jak się wrzuci do wuja G hasło ekonomia gastronomii to wyskakuje całkiem spory zbiór porad, filmów i blogów.
        • doral2 Re: jadłospis 03.09.12, 20:37
          dzieki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka