Dodaj do ulubionych

poroada potrzebna!!!

07.12.12, 16:46
mam corke lat 13.
założyłam watek o poszukiwaniu stroju na konwent.
i tak-nie mialam oporow jej tam wyslac.
ona to kocha, kocha japonie, japonski, japonczykow...anime, mange.

i jak szukalam po necie tych strojow to mi wpadl w rece artykulik.
www.weare.pl/mag/konwenty-mangi-%E2%80%93-kontrowersja-w-stylu-%E2%80%9Ewid%C5%82y-z-ig%C5%82y%E2%80%9D
i teraz juz sama nie wiem.
co byscie zrobily>?
i jeszcze dzis podpisywalam deklaracje-zgode i tam bylo napisane"organizator nie ponosi odpowiedzialnosci za straty materialne, moralne" i ocipialam.
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 17:00
      Ja bym swojego dziecka nie wysłała na taką imprezę.

Zwłaszcza jeśli w deklaracji zgody zawarta byłaby wspomniana adnotacja.

Jeśli kocha Japonię to oszczędzaj (albo wyjmij z kieszeni wink ) na wycieczkę do Japonii dla córki i dalej posyłaj ją na lekcje japońskiego, a nie ryzykuj szemranymi moim zdaniem imprezami.
    • jowitka345 Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 17:14
      ja jeszcze mam małe dzieci i nie wiem o co chodzi ale....
      w tym artykule przeczytałam to:
      " Chodzi o tzw. Konwenty, czyli zjazdy młodzieży zafascynowanej mangą i animą [pisownia oryginalna – przyp autorki]. Te zjazdy odbywają się w wynajętych na ten cel szkołach, trwają jedną lub dwie doby i gromadzą po kilkaset osób z całej Polski. W trakcie zjazdu młodzież w formie konkursu odgrywa scenki o charakterze erotycznym, inspirowane komiksami o takich treściach." Równie niepokojący jest wycinek artykułu "Armagedon nadchodzi": "Warsztaty z szycia pluszaków, kuchnia azjatycka, a w sali obok panele, w których nastoletnie dziewczyny udają lesbijki, a chłopcy homoseksualistów. I to wszystko w naszych szkołach!"

Twoja córka ma 13 lat ( czy to prawda co napisali w art. wiesz lepiej) czy nie uważasz, że za wcześnie na takie "wyjazdy-zloty"
      • mearuless Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 17:26
        hmmmm, ona tam jedzie z kolezankami rownolatkami.
        ich matki sie zgodzily.
        • tedesca1 Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 18:21
          Może są nieświadome co naprawdę się tam wyprawia.
          Nie wiem, no ja mam mieszane uczucia..
        • przeciwcialo Re: poroada potrzebna!!! 08.12.12, 14:39
          Nie pozwoliłabym córce pojechac na cos takiego. W duszy miałabym córki innych ludzi.
    • zawszexyz Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 18:36
      szwagierki corka, jezdziala na takie konwenty w podobnym wieku, tez sie interesowala mange , anime i wszystkim co japonskie, nic zlego sie tam nie dzialo, widzialam wiele razy fotki z tych imprez i nie zauwazylam tam nic niewlasciwego, szwagierka tez nie miala zastrzezen, teraz panna ma juz 18 lat i troche odeszla od tych zainteresowan, nie jest skrzywiona psychicznie ani jej kolezanki rowniez, mysle ze to wszystko wynika z niewiedzy i nieznajomosci kultury japonskiej , a u nas wszystko co nowe i inne musi byc mocno krytykowane, ja bym puscila
      • mearuless Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 18:41
        bardzo ci dziekuje!!!
        to cenne uwagi.
        az mi lzej na sercu.
    • zawszexyz Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 18:51
      kiedys byla moda na emo , teraz na mange i anime, a dopoki czegos sie nie zna to wydaje sie to przerazajace, ja widze corke szwagierki i jej kolezanki i dzieki temu troche w tym temacie sie zorientowalam, nawet przesluchalam pare piosenek japonskich , ale to nie dla mnie haha, moze wybierz sie tam z corka i zobaczysz jak to wyglada
      • mearuless Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 18:57
        o tak muzyka big_grin
        moja slucha tego:
        www.youtube.com/watch?v=s6aHATj_mWQ a moje uszy umieraja!wink
    • kajos5 Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 21:28
      mój syn (17 lat) był na konwencie w Poznaniu - oczywiście w pełnym przebraniusmile Wrócił cały, szkód moralnych nie odnotowałam
      • mearuless Re: poroada potrzebna!!! 07.12.12, 21:50
        o raju skad macie stroj?
      • przeciwcialo Re: poroada potrzebna!!! 08.12.12, 14:41
        13 a 17 lat to spora róznica, do tego róznica płci.
    • rodziom Re: poroada potrzebna!!! 08.12.12, 13:03
      witam,
      Mam nadzieję że pomogę, zwłaszcza że mam sporo doświadczenia w tej kwestii.

uważam, że warto natomiast można sprawdzić kilka kwestii.
      Gdzie i na ile osób impreza jest zorganizowana
      Kto jest organizatorem (stowarzyszenie - jezeli tak, gdzie jest zarejestrowane, osoba pywatna, firma)
      Która z kolei jest to impreza tego typu zrobiona przez te osoby
      Jak wygladaja kwestie bezpieczeństwa

Kiedyś nie raz byem rganizatorem tego typu konwentów i wiem, że (jak wszędzie) bywają osoby odpowiedzialne i nie (zarówno po stronie uczestników jak i samych organizatorów).

Kilka rad:
      Rodzic powinien mieć swobodny wstęp nawet w celu rekonesanu na teren imprezy, aby srawdzić czy wszystko gra. Warto porozmawiać z jednym z organizatorów na tematy Cię frapujące.

Generalnie imprezy dla fanów manga przebiegają bez większysz zakłóceń i nigdzie nie spotkałem się z niebezpiecznymi sytuacjami (zarówno jako uczestnik jak i organizator).
      W gronie fanów można spotkać masę fajnych i interesujących osób, zaś same dziecko moze wiele się nauczyć (praca w grupie, umiejętnośc występów publicznych)

Pozdrawiam
      • mearuless Re: poroada potrzebna!!! 08.12.12, 13:38
        tak, dziekuje.
        juz sprawdzilam wszystko co moglam.
        rozmawialam tez z rodzicami dzieci ktore w przeszlosci uczestniczyly w takich zjazdach.
        odbywa sie to w szkole dokladnie w liceum na ul. Grojeckiej w Warszawie.
        anime.com.pl/Hellcon_3_-_Apokalipsa,calendar,show,1444.html
        jestem dobrej mysli. pozdrawiam.
    • kajos5 Re: poroada potrzebna!!! 08.12.12, 15:07
      mearuless napisała:

> o raju skad macie stroj?

babcia ukochanemu wnuczkowi z zagranicy sprowadziła - nawet nie pytałam ile to kosztowało bo bym zawału dostała
    • mearuless wrocila! 09.12.12, 15:49

cala w jednym kawalku, szczesliwa mega i obkupiona roznymi kubkami, zawieszkami, naklejkami na lapka.
      do tego ze stosem ulotek, ksiazeczek, japonskimi słodyczamismile
      wysluchalam juz monologu pt:"jestem taka szczesliwa ze tam bylam!"
      big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka