Dodaj do ulubionych

Karra - RATUNKU :D

20.12.12, 12:05
Co polecasz na święta??
Chce upiec makowiec - przepis mam sprawdzony ale cjciałabym jeszcze 2 ciasta.
1. takie które zje też syn - bez owoców, maku, nie sernik - może być czekoladowe, bez masy big_grin
a drugie to takie żeby było FANTASTYCZNE i żeby wszyscy się zajadali /niekoniecznie syn który marudny i wybredny jest/ smile
No i ważne - chciałabym je piec w niedzielę więc żeby spokojnie dotrwały do wtorku - znaczy żeby nie spleśniały czy co tam ciasta mają w zwyczaju big_grin
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 12:14
      Ja nie Karra, ale polecam piernik przełożony powidłami, przetrzyma długo, a jeśli się boisz upiec własnoręcznie od początku do końca, to możesz kupić kętrzyński z proszku, zawsze wychodzi smaczny. Oraz kruche ciasteczka z orzechami - do kruchego ciasta (40 dag mąki, 20 dag masła, szklanka cukru pudru i trzy żółtka, ewentualnie łyżka gęstej kwaśnej śmietany) dodajesz zmielone orzechy (10 - 15 dag) zagniatasz szybko, wałkujesz niezbyt cienko i wykrawasz foremką lub szklanką ciasteczka. Pieką się około 15-20 minut. Możesz je po wyjęciu polukrować, albo polać polewą. Na środku każdego możesz położyć połówkę orzecha, albo migdał.
      • opium74 Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 12:57
        Ciasteczka kruche - śnieżynki, robi teściowa, Ciocia rogaliki migdałowe i orzechowe. Ja tradycyjnie makowiec i..... tym razem padło na sernik Karry - tylko się musze zastanowić który

a piernik kętrzyński...wiem że wychodzi dobry.... piekłam kiedyś smile
    • karra-mia Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 12:24
      dla syna zrobiłabym torcik marchewkowy przełożony albo kremem albo marmoladą, polany polewą czekoladową, smakuje światecznie bo jak piernik i jest pyszny i zdrowy i przede wszystkim szybki
      karrawkuchni.blogspot.com/2012/01/torcik-marchewkowy-czyli-szybko-i.html
      a luskusowo na święta ja robię to
      karrawkuchni.blogspot.com/2011/12/biay-sernik-z-pomaranczowym-lukrem.html
      sernik, który robi furorę u mnie w rodzinie, ale możesz też zrobić chałwowy
      karrawkuchni.blogspot.com/2012/04/sernik-chawowy-czyli-sodycz-w-sodyczy.html
      serniki ci generalnie wytrzymają dzienw lodówce, a nawet lepiej, jak będą schłodzone, więc spoko
      • opium74 Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 12:43
        To marchewkowe - bez przełożenia czymkolwiek, tylko z polewą powinno mu smakować - ostatnio jadł marchewkowe muffinki i mu smakowały.
        Sernik mówisz...hmmm... kiedyś robiłam wg. Pascala sernik pomarańczowy na spodzie z kokosanek, jako przyprawy do niego były: przyprawa chińska 5 smaków i gałka muszkatałowa smile. Spróbuje w tym roku tego Twojego przepisu smile
        • schiraz Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 14:14
          Karra sernik serio tylko dzień w lodówce wytrzymuje? No nie pisz tak nawet bo ja planuję upiec w niedzielę i musi mi wytrzymać do wtorku, w lodówce rzecz jasna.
          • karra-mia Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 15:11
            nie napisąłam, że tylko dzień, tylko, ze się opium nie ma martwić, bo spokojnie ten sernik dzien wytrzyma. u mnie stoi kilka dni aż zniknie co do kawałka, a czasem nawet mrożę na kiedyś tam.
            • schiraz Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 19:00
              Uffff... smile Bo to będzie mój pierwszy sernik, Twój chałwowy. Muszę zrobić go w niedzielę, bo jak się nie uda to mam dzień na upieczenie czegoś innego a jak się uda to musi "obskoczyć" Wigilię i pierwszy dzień Świąt.
    • doral2 Re: Karra - RATUNKU :D 20.12.12, 19:54
      waniliowe rogaliki
      proste, łatwe i przyjemne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka