Dodaj do ulubionych

Ile kikogramów

14.01.13, 08:37
prania możecie wrzucić do swej pralki? czyli, ilu kilogramowy macie wsad? (tak to się mówi?)
ja mam 4,5 kg i dlaczego mam tak mało? suspicious marzę by mi się zepsuła, bym mogła kupić nową, większą. ale ona się zapewne zepsuje wtedy, gdy już nie będę miała kasy. suspicious
Obserwuj wątek
    • ez-aw Re: Ile kikogramów 14.01.13, 08:41
      5 kg. Jakoś starcza smile
    • serei Re: Ile kikogramów 14.01.13, 08:42
      8 kg smile robie pranie raz na 4-5 dni smile
    • deelandra Re: Ile kikogramów 14.01.13, 09:15
      7 kg
    • guderianka Re: Ile kikogramów 14.01.13, 09:17
      5,5kg
    • magiczna_marta Re: Ile kikogramów 14.01.13, 09:23
      5kg, jedna dorosła osoba, 2 dzieciów generujących dużo brudów, pranie leci codziennie, czasem nie tylko raz wink
    • marikooo Re: Ile kikogramów 14.01.13, 09:35
      To się liczy wagę suchego prania przed włożeniem?
      Hm, nigdy nie ważyłam, pcham tak 2/3 - 3/4 bębna. Ciekawe, czy nie za dużo i co w związku z tym. Pierze się dobrze, płucze też. Używam płynu a nie proszku, więc żadne smugi niedopłukane nie zostają. Więc chyba oleję temat i nie będę ważyć smile
      • grave_digger Re: Ile kikogramów 14.01.13, 10:05
        nie wiem jak się waży prawdę mówiąc.
        ale mi się marzy większa pralko-suszarka, bo piorę raz na kilka dni, ale 3-4 wsady na raz. a mogłabym np. 2.
        mi czasem zostają smugi, ale tylko na czarnym praniu. już zmieniłam na płyn do czarnego i leję dużo zmiękczacza, ale nie widzę efektu sad
        • serei Re: Ile kikogramów 14.01.13, 10:30
          czarne pranie pierz na lewej stronie zwłaszcza spodnie, dżinsy...
          • grave_digger Re: Ile kikogramów 14.01.13, 10:34
            wszystko piorę na lewej stronie. nie tylko czarne. od ładnych kilku lat.
            • serei Re: Ile kikogramów 14.01.13, 10:44
              skoro zostają zacieki z to spróbuj włączać dodatkowe płukanie, u mnie pomaga
    • mme_marsupilami Re: Ile kikogramów 14.01.13, 10:28
      Tylko 6 kg - marze o takiej 9 kg. Piore codziennie, w porywach co drugi dzien. Wypranie koldry grozi uszkodzeniem bebna, juz w czasie upychania do srodka. Chociaz jest solidna (zadnej awarii, a ma juz 5 lat), to czekam na "nowy model".
      • grave_digger Re: Ile kikogramów 14.01.13, 10:37
        moja ma 8,5. podobno miała przetrwać góra 5 lat. tak mi powiedział gościu od pralek (przyszedł naprawiać mi gniazdko wink ) jak zobaczył moją pralkę. wyśmiał ją i powiedział, że on taką za 20 zł kupił zepsutą już. suspicious
        ja w swojej dawno temu delikatnie uszkodziłam drzwiczki jak upchnęłam koc i próbowałam zamknąć. po tylu latach widzę, że kupiłam za małą.
    • beverly1985 Re: Ile kikogramów 14.01.13, 11:20
      Taka małą mam. Kołdra żadna się tam nie zmieści.
      Z praniem nie mam zadnych problemow- raz w tygodniu jest dzień prania i robię kilka 30-minutowych prań pod rząd, segregując kolorami/temperaturą smile
    • zuzanka79 Re: Ile kikogramów 14.01.13, 12:15
      Stanowczo za mało by wepchać tam poduszkę zrobioną z puchu gęsiego przez wiejską babę big_grin
    • karra-mia Re: Ile kikogramów 14.01.13, 12:20
      nie wiembig_grin
      wsadzam ile wlezie, żeby za bardzo nie upychać, no tak na okobig_grin
      • bei Re: Ile kikogramów 14.01.13, 13:41

5 kg suchego prania (chyba- bo mam sklerozę)
        Przyznam, ze nie ważę tego prania, ale tez i napycham , jak szmatki mają luźniej to wydaje sie mi, ze tak powinny dokladniej sie wyprac i wyplukać.
        • opium74 Re: Ile kikogramów 14.01.13, 14:42
          8 kg:
          https://p.alejka.pl/i2/p_new/26/63/bosch-logixx-8-varioperfect-was28743pl_0_b.jpg
          jest cudowna, wspaniała i fantastyczna smile
          mam ją od roku /mniej więcej/
          wcześniej miałam 5 kgi też był OK - chociaż 8kg to duuużo możliwości wink

Najgorzej wspominam taka na 3,5 kg - co prawda większa mi się wtedy nie mieściła do łazienki ale cholerka poszewki z pościeli musiałam jakoś dzielić bo na raz komplet nie wchodzil suspicious
    • hamerykanka Re: Ile kikogramów 14.01.13, 15:34
      Ja pare miesiecy temu musialam wymienic pralke-oblamal sie zaczep od drzwiczek, a ze juz pare lat miala, wiec oddalismy ja i kupilismy LG. Nie pamietam dokladnie modelu, ale wybralam z duzym wsadem-koldre rozmiar king moge wsadzic i uprac; ma system samobalansujacy wiec nie tanczy po pokoju i ma system , ktory samodiagnozuje usterke i wysyla kod usterki na smartfona = tansza naprawa, bo za glupie ustalenie usterki placi sie ponad stowe. Co tez doceniam, ma program mycia bebna.
      • aguacate Re: Ile kikogramów 14.01.13, 17:00
        Moja na pojemnosc 14kg, wg producenta. Tyle mozna prac. Suszyc mozna do 7kg. Samsung, modelu nie pomne.
    • doral2 Re: Ile kikogramów 14.01.13, 17:13
      nie mam pojęcia ile kilogramów wchodzi do mojej pralki.
      wchodzi tyle, ile wepchnę.

a jak chcesz swoją wymienić, to nie czekaj aż się zepsuje i nie będziesz miała kasy, tylko kup teraz, a dobrą, chodząca pralkę sprzedaj na alledrogo.
      ktoś kupi.
      bo ja ci się obecna zepsuje, to zanim kupisz drugą, to kilka dni minie, a w tym czasie sterta prania urośnie do granicy wkurwienia.
    • solejrolia Re: Ile kikogramów 14.01.13, 18:01
      8kg.
      Kupiliśmy pralkę z dużym bębnem, żebym mogła swobodnie wyprać również koce, kołdry, czy posłanie psa. i też dość długo czekałam, aż poprzednia, z za małym bębnem, w końcu popsuje się na ament, ale nadszedł ten czas i z radością pozbyłam się niepraktycznego i nieekonomicznego klamota.
      wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka