kfiatuszkowa 28.01.13, 17:26 Informacje gdzie, kiedy ktoś był u lekarza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kfiatuszkowa Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 28.01.13, 17:44 Od razu powiem Wam, w czym rzecz, bo mam dylemat. Wiem, pewnie po mnie pojedziecie ale jak już to zrobicie to proszę o radę No więc sprawa taka. Muszę jakiegoś lekarza prowadzącego wybrać. Państwowo. Mam 2 przychodnie do wyboru, do obu muszę dojeżdżać 10 km. No i mam dylemat, którą wybrać, bo do żadnej nie chodziłam "stale", ta do której zawsze chodziłam mnie wqrwia, lekarz tam panoszący się też, więc ta przychodnia odpada. Przejdźmy do rzeczy. Przychodnia nr. 1: -lekarz przyjmuje na nfz w swoim domu -nie trzeba siedzieć nie wiadomo ile bo ma raczej mało pacjentek i się wchodzi na umówioną godzinę -facet dość starszawy (na oko koło 60-70tki) -w gabinecie ma usg, mikroskop, więc jeśli się u niego robi choćby taką cytologię on na miejscu sprawdza czy jest ok, ale to nieistotne w tym wypadku. -nie ma położnej (nie wiem czy to ważne?), facet wszystko robi sam Przychodnia nr.2: -jest w całym kompleksie przychodniowym, więc i laboratorium jest na miejscu. -są położne -przyjmuje tam lekarz który w razie czego przyjmuje w szpitalu do którego mam najbliżej -rzeczony lekarz to ten sam, u którego byłam w tamtą środę prywatnie -trzeba siedzieć w kolejkach -lekarzowi ręce się trzęsą, jest strasznie... delikatny Wiem, to dziwne, ale przywykłam w starej przychodni do dość zdecydowanego badania i nie wiem czy to okej, czy on tam zbada czy tylko tak sobie gmera (wiem, to głupia teza, wybaczcie ) No i nie wiem czy jeździć do tamtego dziadka, który pewnie ma spore doświadczenie, ale w szpitalu go nie ma, za to nie trzeba siedzieć i do stołka przyrastać czekając na swoją kolejkę, czy jechać do przychodni w której jest lekarz który mnie kojarzy z widzenia, więc w razie czego w szpitalu zajrzy, pogada (jak byłam z młodą to tak było, z nią w ciąży do niego prywatnie parę razy byłam), no ale jednak jest taki jakiś niezdecydowany. Dlatego pytałam o tą dyskietkę, bo jakbyście poradziły mi jeździć do przychodni nr 2 to musiałabym w przyszłym tygodniu jechać tam i kartę ciąży założyć, żeby do becikowego mi przysługiwało że przed 10. tyg byłam pod opieką lekarza a nie wiem czy to nie głupio by było, jakby widzieli, że tydzień wcześniej przecież byłam u gina. Odpowiedz Link
aga90210 Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 28.01.13, 17:58 Kfiatuszkowa, czy ty mówiąc "dyskietka" masz na myśli o to: to nie, tego od lat sie nie używa i raczej żaden obraz czy wyniki badan się tam nie zmieszczą... Musisz sprecyzowac, o co ci chodzi... Moim zdaniem nie ma systemu informatycznego, który przekazałby dane z jednej przychodni do drugiej i po zaswiadczenie wybierz się do pierwszego lekarza. Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 28.01.13, 18:04 Nie nie miałam na myśli kartę magnetyczną O taką: Nie wiem czemu tak na to mówię, u nas w przychodni rodzinnej też pielęgniarki "dyskietkują" Odpowiedz Link
olinka20 Aga:) 28.01.13, 18:29 Ja tam wiedziałam o co jej chodzi, ale ja z jednego wojewodztwa jestem A co do meritum- chyba sie nie zapisuje. Najlepiej zadzown do NFZ i zapytaj, moze ci odpowiedzą Odpowiedz Link
bei dyskietka 29.01.13, 11:26 mylicie się, ze tego nie uzywa się W Niemczech znajomi doiero co robili kursy w tym ich Urzędzie dla Bezrobotnych- i CV zapisywali na takich dyskietkach. Firma (rodzaj "BIGu") zbiera dane z landow niemieckich- i z sądow dostali kilkanascie kartownow z dyskietkami!- tylko taką formę zapisu danych posiadają Moja znajoma robila fotki u fotografa i opowiadala mi, ze nie zgubila dyskietkę i po zdjeciach. Odruchowo poprawilam ją, ze pewnei CD zgubila, a ona , ze NIE. Wie co zgubila- czarny , plastikowy kwadracik, podobny do tego, jaki dostala z zapisem zdjec RTG , gdy miesiac temu nogę nadwyrężyla. a u nas - czyli w innych panstwach Europy uzywamy dyskietek o -np. tak fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3203688,2,4,szafka.html Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 28.01.13, 18:42 Ja bym dziadka nie wybrała, może rutyniarz, może kiepski lekarz i opędza pacjentki w 5 minut dlatego i kolejek nie ma. Druga przychodnia wygląda lepiej, większa i bardziej rozwinięta niż mikroskop u dziadka , "wejście" do szpitala może być przy okazji , może kolejka dobrze świadczy o poziomie placówki (do mojego lekarza czeka się i 3 godziny ale specjalista jest super) a że lekarz delikatny to i dobrze, po co ma mieszać jak w worku z kartoflami? Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 28.01.13, 18:57 No ja właśnie nie wiem, tam gdzie chodziłam wcześniej, "zawsze", tak lekarz właśnie badał, jakby mieszał w worku z kartoflami No właśnie u dziadka się nie siedzi dłużej, ale po co? Co ma wyjaśnić to wyjaśnia, co ma do powiedzenia to powie, jak pytam, odpowiada Tylko tak myślę, skoro by był rutyniarzem, po co w takim wieku siedziałby i grzebałby na NFZ pacjentkom? Czy chciałoby mu się? Nie wiem, mam dylemat straszny Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 29.01.13, 10:38 Chodziłam do takiego dziadka.. porażka.. uciekłam jak najdalej. Odpowiedz Link
opium74 Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 29.01.13, 10:48 ze względu na dostep do lakarza pracującego w szpitalu i lepsze zaplecze medyczne wybrałabym przychodnię nr II. Zwłaszcza przy ciąży nie ma po co grzebac "jak w worku z kartoflami" a zawsze to lepiej mieć znajomego lekarza w szpitalu Ja jak szukałam lekarza do prowadzenia ciązy to najpierw wybrałam szpital gdzie chce rodzić z późńiej szukałam kto z tamtych lekarzy przyjmuje prywatnie Odpowiedz Link
edycja_kopiuj_wklej Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 29.01.13, 12:57 A co z badaniami, morfologia, mocz, czy i tak nie bedziesz musiala korzystac z przychodni? Skierowania na usg prenatalne, polowkowe? W malym gabinecie raczej nie ma wypasionego sprzetu na porzadne USG... Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 29.01.13, 18:03 No sęk w tym, że u dziadka jak dostanę skierowanie na badania krwi czy moczu będę musiała jechać do innej przychodni, a później raz jeszcze po wyniki, żeby mu dowieźć, więc jest to nieco upierdliwe, w przychodni nr 2 laboratorium mają na miejscu więc będą im przekazywać na bierząco wyniki. Na prenatalne jestem za młoda chyba (tak mi się zdaje, że się nie kwalifikuję), połówkowe to chyba tylko usg? Właśnie dziadek ma dość dobre usg, wszystko widać. Odpowiedz Link
next_exit Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 29.01.13, 21:36 usg prenatalne to usg z pomiarem przeziernosci karkowej, wykonuja je wszystkim bez względu n wiek Odpowiedz Link
tedesca1 Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 30.01.13, 08:39 Chyba jeśli się coś w tej kwestii zmieniło, bo generalnie zrobią Ci jak sobie zapłacisz. Wcześniej lekarz mógł skierować bezpłatnie kobiety po 35 roku życia. Teraz jest inaczej? Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 30.01.13, 08:41 A w którym tygodniu się je wykonuje? Trzeba mieć specjalne skierowanie? Nie przypominam sobie, żebym z młodą miała takie coś robione, aczkolwiek moja skleroza jest zatrważająca więc mogłam zapomnieć Odpowiedz Link
next_exit Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 30.01.13, 08:51 chyba ok 11-14 tygodnia, to wyglada jak zwykle badanie usg na którym lekarz dokonuje pomiaru przeziernosci karkowej. Wydaje mi sie ze nawet na NFZ badanie usg w tym okresie jest refunodwane (ale nie jestem pewna, bo ja chodze prywatnie) Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 30.01.13, 18:56 Kurde ja nie wiem czy miałam takie coś robione, nie pamiętam po prostu. Ale zapytam się przy okazji. Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: Czy na dyskietce do lekarza zapisują się info 30.01.13, 19:30 Najlepiej w 12 tygodniu i najlepiej na dobrym sprzęcie robi się pomiar przezierności karkowej i obecność kości nosowych (ich brak na tym etapie ciąży może świadczyć o zespole Downa). Ja mam ginekologa, laboratorium i USG w jednym miejscu, wszystko na NFZ. Odpowiedz Link