Dodaj do ulubionych

serial o annie german

23.02.13, 18:15
tak go reklamowali, więc się zasadziłam wczoraj wieczorem.
i żeby nie jedna piosenka na początku i sześc razy wypowiedziane jej nazwisko, to film mógłby być o jakiejkolwiek dziewczynie, rodzinie, historii...
rozczarowałam się sad
nie to, że film nieładny, bo w sumie to nawet dobrze zrobiony, historia jakich wiele.
ale oczekiwałam więcej piosenek german.
rozczarowałam się sad
tym bardziej, że telewizji prawie w ogóle nie oglądam, więc jak już to robię, to bym chciała żeby ten film był rzeczywiście fajny.
nie był.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: serial o annie german 23.02.13, 18:35
      Czekaj, czekaj, ale to dopiero pierwszy odcinek był. Ja się poryczałam.
      • doral2 Re: serial o annie german 23.02.13, 19:07
        mam czekać jeszcze dziewięć , by usłyszeć jedną czy dwie piosenki??
        no way.
        idę na jutubie poszukać.
    • paskudek1 Re: serial o annie german 23.02.13, 19:12
      doral na milośc boską, pokazali na razie pierwszy odcinek w którym kilkuletnia dziewczynka musi uciekac z matka, bacią i bratem a tatuś diabli wiedza gdzie. CO ona ma ci spiewać z repertuaru Anny German skoro dopiero zaczyna swoją drogę/ No od czegoś musieli zacząć. Zaczęli od początku. Daj się historii rozwinąć, zdaje się że ma być 11 odcinków
    • beata985 Re: serial o annie german 23.02.13, 19:39
      a ja lubię takie biograficzne filmy, oglądałam nie ze względu na jej piosenki.....nie słuchałam jej, żadną fanką nie byłam, ot kojarzę kilka piosenek-nawet nie wiem ładnych czy nie....ale
      muszę obejrzeć powtórke pierwszego odcinka....coś miumknęło jak przęłączałam na hd...i mam niedosyt....tongue_out
      a piosenki.....toż to dopiero czasy dzieciństwa jej.....
      ja czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki...muszę sobie przypominacz włączyć.....
      • aqua48 Re: serial o Annie German 23.02.13, 23:23
        Mnie się ten pierwszy odcinek podobał, ciekawa jestem jakie będą dalsze i nie, nie brakowało mi piosenek. Podejrzewam, że paroletnia Anna nie śpiewała tego co ( i jak) śpiewała później, wiec poczekam. A dramat z jej ojcem bardzo mnie poruszył, przypomniał mi się mój dziadek zabierany przez Niemców, do więzienia i potem do Oświęcimia. Też musiał zostawić rodzinę, ukochaną żonę i dzieci w bardzo niepewnej sytuacji. To było niewyobrażalne. Moja babcia mimo zawiadomienia o śmierci dziadka czekała na niego do końca życia...
      • jan.kran Re: serial o annie german 23.02.13, 23:24
        Obejrzalam wszystkie dziesiec odcinkow na jutubie po rosyjsku.
        Dopiero ze dwa miesiace temu , bylo kilka audycji w radio z okazji roczncy Jej smierci , poznalam Jej zyciorys i szczeka mi opadla.
        Wyjechalam z PL w 1983 roku , wtedy wieksza czesc Jej zyciorysu byla niecenzuralna.
        Doral , jezeli uwazasz ze Jej zycie bylo przecietne to mnie zaskoczylas.
        Byla gwiazda polskiej piosenki nie majac kropli polskiej krwi , majac 10 lat nie mowila slowa po polsku.
        Natomiast znala rosyjski , fryzyjski i uzbecki.
        Tatusia zalatwilo Jej KGB , ojczym zginal w Rosji w polskiej armii.
        Potem po wypadku rok nie chodzila , wrocila na scene po trzech latach.
        Zaczela kariere na Zachodzie , byla i jest uwielbiana w Rosji.
        Kiedy juz byla bardoz slawna Brezniew osobiscie zaproponowal Jej obywatelstwo rosyjskie.
        Film jest oparty na Jej biografii ale sa odstepstwa , nie jest to biografia
        doslowna.
        Bardzo mi sie ten film podobal.
        • doral2 Re: serial o annie german 24.02.13, 19:19
          jan.kran napisała:

"..
          > Doral , jezeli uwazasz ze Jej zycie bylo przecietne to mnie zaskoczylas..."

i to się nazywa kuźwa czytanie ze zrozumieniem uncertain
          GDZIE napisałam, że życie anny german było przeciętne??
          no pytam, się w którym miejscu to napisałam??

wypowiadałam się li tylko o FILMIE, a nie o życiu anny german.
          bądź łaskawa przeczytać dokładniej i ze zrozumieniem, to co napisałam.

a życiorys anny german znam.
          i dlatego spodziewałam się po tym filmie więcej.

to że tobie się ten film podobał, nie oznacza, że będzie się podobał wszystkim.
          • aleksmal Re: serial o annie german 01.03.13, 21:57
            A teraz parę faktów po faktach, bo film jest fabularny, tylko częściowo, jak ostatni film "Westerplatte", oparty na faktach. Mama Anny Irma Martens była Fryzyjką, z rodziny mennonitów, co to i u nas Żuławy osuszali i dobrze zagospodarowywali. Fryzowie żyli w Holandii i północnej części Niemiec. Tata tak naprawdę żył z mamą Ani w związku partnerskim, czyli konkubinacie z Eugenem (Eugeniuszem) Hoermanem (tak jak pisze się nazwisko znanego producenta m.in. drzwi garażowych) a po rusku pisanego German. Tata urodził się w ... Łodzi, w 1932 r. poślubił Almę (Niemkę?) z którą miał syna Rudolfa, czyli brata przyrodniego Ani, który żył i mieszkał do 1985 r. w Kazachstanie. Za Polaka - Hermana Bernera wyszła za mąż (chyba z rozsądku) w kwietniu 1942 r. a nie w 1943 jak pokazano w serialu. Mąż Irmy a dla Anny German - ojczym wstąpił do I dywizji im. Tadeusza Kościuszki płk. Berlinga i zaginął podczas bitwy pod Lenino (są teorie, że jako oficer pochodzenia niemieckiego, nie przyjęty do armii Andersa, pod Lenino wraz z kilkuset innymi żołnierzami przeszedł na stronę niemiecką). Resztę bajek sprostuję jak pokazane będą następne odcinki serialu.
            • aleksmal Re: serial o annie german 01.03.13, 22:00
              Prostuję - tata Anny German - Eugen (Eugeniusz) był z mamą Anny German w związku partnerskim, czyli w konkubinacie. Reszta jest poprawnie napisana.
              • malgosiek2 Re: serial o annie german 01.03.13, 22:04
                Oj, jak miło, że nam takie ciekawe fakty podajesz.
                Bardzo Ci dziękuję.
                Annę German lubiłam słuchać, mimo iż ja bardziej młodego pokolenia.
                • jan.kran Re: serial o annie german 02.03.13, 09:33
                  Ja podchodze do zycia Anny dosc emocjonalnie.
                  Obejrzalam sporo na jutubie na Jej temat , wiekszosc po rosyjsku.
                  Doral , przepraszam jezeli sie poczulas urazona moim wpisem.
                  Sluchalam wypowiedzi jednego z dwoch rezyserow , Waldemara Krzystka. Ten serial nie jest dokladnym odbiciem zycia Anny choc wiekszosc faktow sie zgadza ale nie wszystkie.
                  Ja kompletnie nie zdawalam sobie sprawy ze Ona nie byla Polka. Nie wiedzialam o Jej zwiazkach z Wroclawiem , moim miastem. Jej podejscie do religii , zwlaszcza kiedy byla chora i umierajaca mnie zafascynowalo.
                  Sama mam pomieszane dzieci jak chodzi o pochodzenie etniczne , jezyki i to sie kim czuja i kim sa dlatego jakos bardzo mnie ten serial poruszyl.

Moja corka np. jest etnicznie 100 % albo prawie Polka ( ma jakies ukrainsko - polskie korzenie ).
                  W DE wszyscy Ja uwazaja za Niemke , w zasadzie za Bawarke bo ma nalecialosci dialektyczne.
                  Ostatnio byla bardzo dumna bo Jej szef w rozmowie z innym szefem powiedzial o niej ze jest Polkasmile)) Pracuje w firmie polsko - niemieckiej w Monachium.
                  Mj syn mowi swietnie po polsku ale z akcentem natomiast oboje znaja bdb polska kulture , literature ... moze nawet mozna powiedziec rozumieja mentalnosc polska.
                  Ale sa tak pomiedzy trzema krajami...
                  • mamakarolla Re: serial o annie german 02.03.13, 09:40
                    A Twoja córka nie pracuje może w firmie, która produkuje meble? wink
                    • jan.kran Re: serial o annie german 02.03.13, 10:22
                      mamakarolla napisała:

> A Twoja córka nie pracuje może w firmie, która produkuje meble? wink

-------------> Niesmile Firma zajmuje sie ekologicznym ocieplaniem domow, corka ma kontakt z polskimi szoferami m.in bo firma ma dwa tartaki w PL i to drzewo czy inne ingrediencje sa z Oj co powoduje ciekawe interakcje miedzykulturowe smile))
                  • jan.kran Re: serial o annie german 02.03.13, 09:50
                    www.youtube.com/watch?v=TBMNtUthBHg
                    www.youtube.com/watch?v=xx78-cwZuvk

www.youtube.com/watch?v=F0IBUm9T7xw

www.youtube.com/watch?v=hZxGJYmVDPU

• aqua48 Re: serial o annie german 02.03.13, 18:15
                      A mnie się płakać chce po obejrzeniu drugiego odcinka, po pierwszym też miałam mokre oczy. Film jest pięknie filmowany, dobrze zagrany i dla mnie nadal wstrząsający (postać Anny Achmatowej i jej słowa przetrawiałam cały wieczór).
                    • najeeli jan kran 04.03.13, 00:40
                      co to za piosenka z pierwszego linku 0:35?
                      prosze o tytuł
                      dziękuję
                    • jan.kran Re: serial o annie german 04.03.13, 03:58
                      www.youtube.com/watch?v=mtJhefuFG4s
    • jan.kran Re: serial o annie german 20.03.13, 15:33
      www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1538415,1,fenomen-anny-german.read#ixzz2O4Mu7TmV
    • aleksmal Re: serial o annie german 20.03.13, 20:01
      to tylko serial fabularny, a więc mijający się z prawdą. Po pierwsze ojciec a konkubent mamy Anny German naprawdę nazywał się tak jak jeden z obecnych producentów m.in. drzwi garażowych: Hoerman, pisane przez o umlaut, czyli z dwoma kropkami u góry. Matka - Martens była z rodziny mennonickiej, która uciekała do Rosji carycy Katarzyny z Fryzji przed prześladowaniami ze strony katolików. W serialu pokazują enkawudzistę prześladującego całą rodzinę. Tak raczej nie było, choć faktem jest, że bolszewicy a potem sowieci w latach trzydziestych mordowali i polowali w pierwszej kolejności na Polaków a dopiero znacznie później na Niemców i niemcopochodnych. Faktem jest, że enkawudziści w czasie II wojny światowej polowali na akowców, zakładali obozy, jak w Skrobowie i więzienia jak na Majdanku, na Zamku w Lublinie i zamęczali oraz mordowali na potęgę nie tylko wyklętych żołnierzy. A tak na marginesie - wszyscy zapewne słyszeli o ucieczce jeńców - angielskich i polskich lotników z obozu niemieckiego pod Żaganiem (nakręcono nawet film posnuty na tej historii) a czy ktoś słyszał o jeszcze bardziej brawurowej ucieczce z obozu NKWD w Skrobowie koło Lubartowa 27 marca 1945 r.?
      • ella_nl Re: serial o annie german 20.03.13, 20:50
        Mnie jakoś ten serial "nie rusza".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka