cudko1 29.03.13, 09:06 znaczy jakąś pieczeń i sos do tego? plissssssss nie chce mi się takiego zwykłego ze śliwką Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 09:18 Moj chłop robi schab " w pieluszce". Naciera roznymi przyprawami, owija pielucha tetrową, i gotuje na parze. Bardzo dobry wychodzi. Odpowiedz Link
cudko1 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 09:30 nie posiadam sprzętu do gotowania na parze, a i z pieluch już wyrosłam więcej poproszę i jaki SOS, bo sos być musi Odpowiedz Link
olinka20 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 09:38 Nie trzeba miec sprzetu, wystarczy sitko na garnku wypełnione wodą A ostatnuio robił jakies miesko w cydrze i jabłkach. Potem te jabłka i to co sie wytopiło z mieska zblendował i tez był pyszny sosik. Moze byc? Odpowiedz Link
cudko1 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 09:44 a co to jest cydr? może ino przepis taki bardziej dokładny by się przydał jeszcze jakieś pomysły poproszę Odpowiedz Link
olinka20 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 09:53 Gardzisz moimi pomysłami Cydr: pl.wikipedia.org/wiki/Cydr Odpowiedz Link
cudko1 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 11:17 Oj tam od razu gardzisz twoje pomysły z racji tego że nie znasz dokładnego przepisu są trudne do wprowadzenia w życie no i skąd ja CI cydr wytrzasnę toż nie będę latać do centrum bo butelkę ala piwa Odpowiedz Link
esofik Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 16:29 Olinka prosze rozwin przepis co? ile? jak długo i w jakiej temperaturze?? dziekuje Odpowiedz Link
olinka20 Esofik 29.03.13, 20:33 Dopytałam go i oczywiscie nie pamieta, ale tak z grubsza napisał: Schab na maśle z każdej strony. Osobno jabłka w ósemki i na patelni. Wszystko łącznie w jednym naczyniu podlane cydrem do pieca na około godzinę, godzinę dwadzieścia w 180 stopni. Miks jabłek ( znaczy blendujesz je). Odpowiedz Link
tetika Re: Esofik 29.03.13, 20:51 schab wrzucam na noc do wody z mlekiem ( pol szklanki) i przyprawami+ czosnek+ lisc laurowy+ sol i co tam jeszcze mam i mi pasuje. Lezy sobie i nasiaka, rano obsypuje przyprawami juz do opieczenia+ czosnek + pieprz+ papryki troszke+ lubczyl + cos tam wedle uznania, zawijam wielokrotnie w folie pod roznymi katami zeby sos nie wyciekal i pieke do miekkosci. Wychodzi zawsze boskie. Odpowiedz Link
doral2 Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 19:07 nie zawracaj sobie głowy sosem, podaj do schabu żurawinę ze słoika. a jeżeli chcesz sosu do polania kartofli, to masz sos który ci zostanie z pieczenia schabu. doprawić wedle uznania, zagęścić i już. Odpowiedz Link
annabetka Re: podrzućcie pomysł na schab 29.03.13, 18:16 Masz Cudaku Ja dzisiaj zaraz przyprawię ,a jutro parować będę(tak jak Olinka mówi nie potrzeba sprzętu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,142977843,142977843.html Odpowiedz Link
aqua48 pomysł na schab 30.03.13, 11:16 Naszpikuj czosnkiem (całymi ząbkami) i słoninką, albo boczkiem. Ostrym wąskim nożem robi sie długie wcięcia w mięsie i wkłada w nie czosnek, albo kawałki boczku. Tak spreparowany posyp pieprzem i solą, dodaj masło w kawałkach, oliwę, albo olej i upiecz pod przykryciem, od czasu do czasu polewając niewielką ilością wody. Powstały sos możesz podprawić wodą z łyżką mąki, albo dolać kieliszek - dwa wina i zredukować na palniku. Odpowiedz Link