09.05.13, 10:37
Pytam Was, bo na CiPie dziewczyny pewnie większością stwierdzą, że mam iść wink
200 zł ta impreza kosztuje, już z nagraniem na płytkę. Pooglądałam sobie na YT takie filmiki z 22 tygodnia właśnie i jakoś mnie nie zachwyciły i teraz zaczynam wątpić, czy jest sens iść wywalić 2 stówy?
Zwłaszcza, że ten pokoik młodej chcieliśmy robić. I logopeda prywatnie. Trochę wydatków jest a kasa bubu. No i ja mam szczere wątpliwości, czy jak my zrobimy tej potForze pokój czy ona w ogóle będzie chciała w nim przebywać, co dopiero spać. Bo ja jakoś się nie nastawiam, że ona się z naszego łóżka wyniesie, poza tym... no szczerze mówiąc nie wiem czy ja sama jestem gotowa na to, żeby ona osobno spała i wiem, że jeden sprzeciw z jej strony na ten temat i sprawa będzie zakończona bo mi ona aż tak znowu nie przeszkadza... Miło się tak budzić i widzieć jak ona się budzi, jak uśmiech mi posyła na powitanie, zawsze mi powie "cieś mama", po twarzy mnie pogłaska, potem "mama koooo" wink Ech... Cholera, czy to hormony? big_grin
Obserwuj wątek
    • rose.rouge Re: USG 4D 09.05.13, 10:55
      Płyta z nagraniem zostaje i można mieć jako pamiątkę - za naszych czasów tego nie było wink więc nie do końca jest tak, że ter dwie stówy są wywalone w błoto.
      Co do pokoju - ile mała ma lat?
      • kfiatuszkowa Re: USG 4D 09.05.13, 10:58
        Młoda ma 2 i pół.
        No tak, ja wiem, że pamiątka, ale ona tego nie ma, więc potem mogą nas zapytać czemu braciszek ma a ona nie?
        • rose.rouge Re: USG 4D 09.05.13, 11:11
          to można jej powiedzieć po dziecięcemu:
          "Bo ty jak miałaś do nas przyjść na świat to tak się cieszyliśmy, że zapomnieliśmy zrobić ci zdjęcia w brzuszku, tak bardzo chcieliśmy cię już zobaczyć na świecie, byś z nami była!! A jak miał przyjść twój braciszek, to tak samo mocno i ogromnie się cieszyliśmy, ale postanowiliśmy sprawdzić czy nasza kochana [wpisać imię córki] będzie miała siostrzyczkę, czy braciszka smile "
      • rose.rouge Re: USG 4D 09.05.13, 10:59
        Aaa już przeczytałam w innym wątku że dwa i pół roku. No to prawie trzy latka, jest już na tyle "duża" że może mieć swój własny kącik, pokoik.
        Piszesz, że Tobie nie przeszkadza jej obecność - a Twojemu mężowi/partnerowi też nie? Jestes pewna że jej obecność w Waszym łóżku nie odbija się na Waszej relacji intymnej?
        Nie wytrzymałabym trzech lat bez bliskości z mężem "bo dziecko", nie mówiąc już o tym że on to już dawno by zwariował. To, ze wystarczy jeden sprzeciw córki i wraca do Was też niezbyt dobrze wróży - zarówno dla Was jak i dla jej wychowywania...
        • kfiatuszkowa Re: USG 4D 09.05.13, 11:26
          Chyba źle to wszystko opisałam. Jeśli chodzi o sytuacje intymne to w naszym łóżku nigdy się nie kochaliśmy, bo tak przeraźliwie skrzypi, że aż prosi o wymianę, niestety zawsze są inne wydatki. No i zawsze idziemy gdzieś indziej, tak na m po prostu wygodniej. Z tą bliskością jest też tak, że wieczorami, kiedy młoda juz śpi to też często nie chce na m się, bo zmęczenie bierze górę. A jak młoda nie śpi to zawsze przylezie i pogadane wink Mąż czasem gada, że miejsca mu brakuje w łóżku, a innymi razy się zachwyca jak młoda się do niego przytula, także różnie z tym bywa.
          Z tym jednym sprzeciwem to akurat wybitnie źle i nie tak mi wyszło, bo chodziło mi o konkretnie łóżko... To tak, jak nie potrafiłąbym wygonić męża na kanapę do salonu bo tak przeraźliwie chrapie, że spać mi nie daje (bo tak akurat jest wink ). Wolę się przemęczyć a mieć go w łóżku. Z młodą odbieram to tak samo. Natomiast w każdej innej sytuacji życia, to ja jestem właśnie tym "komendantem", tą co powie "nie" i mnie bardziej słucha bo wie, że ze mną żartów nie ma jak się źle zachowuje, konsekwencje zawsze wyciągnę, ale staram się żeby raczej spełniła moją prośbę czy to o posprzątanie chodzi po sobie czy o cokolwiek innego. Tylko o to spanie się rozchodzi
          • rose.rouge Re: USG 4D 09.05.13, 12:12
            Rozumiem. Ale myślę że i małej wyszłoby na dobre, gdyby zaczęła już sypiać sama. No bo ile jeszcze może spać w łóżku z rodzicami? Pół roku maksymalnie, później to już trochę przesada by była i nie wiem czy dobrze dla jej rozwoju smile będzie mniej samodzielna, będzie potrzebować rodziców by się wyciszyć i uspokoić. Trzylatka powinna umieć już sama zasypiać smile i dobrze wiem że miło patrzy się na zasypiające dziecko, że jest z nami bezpieczne itd, ale pępowinę lekarz odcina już przy porodzie ;P
        • twilight86 Re: USG 4D 09.05.13, 13:10
          Jeśli chodzi o 4D to masz racje, piękna pamiątka, ale czy warto bulić tyle siana skoro masz ważniejsze wydatki? Co do spania razem to doskonale Cię rozumiem, bo sama to przeszlam, a to kp było długo, a to nie bylo wolnego pokoju dla Młodej, a poza tym lubilam z nią spac. Problem pojawił sie jak Młody przyszedł na świat. Budził ją placzem a i mi było niewygodnie (kp Młodego) Jest mi ciężko ale póki nie zamieszkam sama (kwestia dwóch tygodni) przenioslam ją do lozka obok. Byl płacz ale śpi sama. W tym roku idzie do szkoly (mieszkam w ie) i musi mieć swój kąt
          • rose.rouge Re: USG 4D 09.05.13, 13:16
            Właśnie,przecież przyjdzie na świat drugie dziecko - Kfiatuszkowo jesteś pewna że chcecie spać w skrzypiącym łózko w czwórkę? Oddelegowałabym córkę do własnego, drugie dziecko do jego łóżeczka (żeby córka widziała że nie jest "odstawiana w kąt" tylko każdy ma swoje miejsce) a małżeńskie łóżko nie byłoby nim tylko z nazwy smile I tyle.
    • mme_marsupilami Re: USG 4D 09.05.13, 12:58
      Nie rob, skoro masz pilniejsze wydatki.
    • dziewczyna_bosmana Re: USG 4D 09.05.13, 14:04
      Mamy filmik ze zwykłego usg, oglądaliśmy 3 razy i tyle. Szkoda kasy uważam, przyda się na coś innego. A USG 4D to tylko cudo wymyślone dla kasy i dla rodziców bo nie wnosi NIC kompletnie do samego badania.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: USG 4D 09.05.13, 16:03
      Wszystko zalezy od nastawienia. My na USG 3 d poszlismy cala rodzina i zabralismy tez Zoske. Lekarz był fajny, więc tłumazył jej, to główka, to rączka, zalapal fajny kawalek jak jedno piło.
      Dla Zoski to byla dosc ciekawa wyprawa, tyle, ze ona bardziej kumata, bo to juz 7latka.

Natomiast z odstawieniem do swojego pokoju, to ja bym radzila zrobic to jak najszybciej, moze sie okazac, ze jak sie drugie narodzi i nie bedziecie sie miescic w 4 i dopiero po narodzinach odstawisz do drugiego pokoju to bedzie dodatkowy punkt zazdrosci o noworodka. Zrob to teraz, zeby sie nauczyla sama spac, co tez ci troche zajmie zerwanych wieczorow, i zeby sie za bardzo nie kojarzylo, ze to dlatego, ze drugie w drodze.
    • iziula1 Re: USG 4D 09.05.13, 18:37
      Kfiatuszkowa, ta czułość do młodej to hormony.
      ja też nagle zapałałam taką miłością i czułością do moich łobuzów że praktycznie wszytko im darowuję suspicious
      Mało brakuję a zacznę nosić ich na rękach jak dzidziunie i do dziubków wkładać papu big_grin

Myślę, że przeniesienie młodej teraz PRZED POJAWIENIEM się konkurencji jest najlepszym rozwiązaniem. Nauka samodzielnego spania także przed porodem.
      Po pojawieniu się maleństwa będziesz miała jedno uwieszone u piersi wiecznie głodne i drugie histerycznie zazdrosne.
      Spotęgujesz to nagłym odseparowaniem jej we własnym pokoju i brakiem spania z mamą.

Nawet jeśli ulegniesz teraz to zawsze możesz ją po zaśnięciu przenieść. nauczy się spać sama. choć pielgrzymki nocne będą się zdarzały smile

Co do USG 4D - myślę,że warto. To wspaniała pamiątka. Choć nie nastawiaj się że ujrzeć drugą Monikę Bellucci smile. USG to nie prawdziwe zdjęcia.
    • annajustyna Re: USG 4D 09.05.13, 21:07
      Naciaganie na bajer dla rodzicow. Nie warto.
      • woezel_pip Re: USG 4D 09.05.13, 22:25
        Nie zrobiłam, ciąża zagrożona była, inne priorytety miałam. Jakby ciąża nie była zagrożona, jakbym miała kasę- też bym nie zrobiła. Diagnostycznie nic to nie wnosi, takie zdjęcia po prostu mi się nie podobają, poza tym- kto to potem ogląda? Pamiętam, że skanowałam usg młodej, wywołałam fotę, leży gdzieś, przecież nie będę tego teraz, ani za 10 lat oglądać, po co mi to big_grin
        No ale ja to ja wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka