Dodaj do ulubionych

ogrodniczki pomóżcie - trawnik

17.05.13, 11:22
dziewczyny ziemiolubne, dajcie jakąś radę.
Trawnik moj w tym roku obrodził szczególnie pieknie w mlecze, koniczynę, a po bliższym przyjrzeniu sie widac że i mech sie zadomawia. generalnie jeszcze troche a zacznie byc wiecej badziewia niz trawy.
co sie z tym robi?
przekopac, przesiac, przeczyscic i zasiac nową trawę? przeraża mnie to, bo musialabym chyba kogoś do tego wynająć. sami nie zrobimy, nei ma szans.
moze są jakies inne sposoby?...
Obserwuj wątek
    • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 11:28
      pojęcia nie mam, u mnie to samo uncertain chciałoby się to przekopać, zrównać i zasiać od nowa, ale chłopa nie mogę do tego za cholerę namówić suspicious może odmówię robienia loda to go jakoś zmotywuję?? tongue_out
      a do tego jeszcze jakieś wujostwo obrasta mi działkę (nie tylko trawnik) i za cholere nie da się tego pozbyć, korzenie strasznie grube i splatane ma chyba na metr uncertain i kopię i wyrywam i k.... nic, muszę zrobić fotę i wrzucić na jakieś ogrodnicze forum może ktoś mądry się znajdzie
      • kanga_roo Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 12:07
        pokochać?
        kosić jakby nigdy nic.
        cieszyć się, że gęste i zielone.
        ja bym jeszcze dosiała stokrotki.

moim ideałem jest murawa w pewnym skansenie, gesty, zielony dywan rozmaitych roślin, koszony, deptany, nie podlewany - i zawsze ładny. tyle, że tam rosną głównie rośliny, które wsiały się same, i dobrze sobie radzą.
        • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 12:25
          wiesz o ile te gawno na trawniku nie bardzo nie denerwuje czy przeszkadza, o tyle te świństwo korzeniowe włazi mi na grządki i przeszkadza warzywkom rosnąć uncertain
          • kanga_roo Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 12:49
            jak nie jest tego bardzo dużo, to pędzelek, roundup i po listeczkach przelecieć. albo kupić mazak do roundupu smile
            • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 12:52
              jest dużo ale gotowam dwa dni mazać zeby gawna się pozbyć

idę szukać co to za specyfik i jak działa
              • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 12:58
                www.google.pl/imgres?imgurl=http://img268.imageshack.us/img268/5330/img7194z.jpg&imgrefurl=http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f%3D35%26t%3D1213%26start%3D14&h=426&w=568&sz=52&tbnid=gMubqzmiaxFI0M:&tbnh=90&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Dchwasty%2Bdwuli%25C5%259Bcienne%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=chwasty+dwuli%C5%9Bcienne&usg=__7mA64IfSP6P9BeegC6Pxa4kqR0Q=&docid=TxDnvb50GYIOWM&hl=pl&sa=X&ei=Tw2WUdndL4nRtQaGm4HwBA&ved=0CDkQ9QEwAg&dur=720

to gówno podobne do tego
                • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 13:00
                  www.zdrowa-ziemia.pl/rolnictwo/referaty-naukowe/538-uniwersalny-zabojca-roundup
                  tylko czy ten specyfik jest bezpieczny??
      • kolibeer2 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 13:25
        to zielsko to tak na 90 % podagrycznik ,

raczej się ciężko pozbyć (ci spróbowali pokochać )
        www.bio-forum.pl/messages/3280/155759.html
        możesz po skoszeniu na trawnik wysiać nawóz zwalczający chwasty - w tym celu sobie nawet siewniczek zakupiłam , działa na mniszki i częściowo koniczynę ,
        na mech jest inny jakiś nawóz , ale mech podobno świadczy o złym ph gruntu i coś tam trzeba innego stosować
        • kolibeer2 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 13:31
          to miało być do cudka smile
          • dziennik-niecodziennik Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 14:40
            ej, też to mam!
            ale sie sciele ładnie w jednym kącie, to tam moze zostac big_grin
        • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 13:32
          to dokładnie to badziewie aaaaaaaaaaaaaaa masakra

I CO NIC NIE DA SIĘ Z TYM ZROBIC???????????????????
          • cudko1 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 13:35
            NIE NO ŚWIŃSTWA tak nie cierpię ze za cholere do buzi nie wezmę, mowy nie ma tongue_out
            • czwarteczek Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 14:03
              u mnie tak samo, mnóstwo koniczyny i mleczy...
              Wczoraj cale popołudnie spędziłam na wyrywaniu koniczyny, ale chyba nic nie da.
              Dziś jadę po jakąś chemię, jutro ma u nas padać więc w sam raz.
              • dziennik-niecodziennik Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 14:41
                koniczyna to jeszcze pal szec, ale te mlecze!
                patrze z balkonu i widze tylko rozety lisci. trawy juz prawie nie widac. a w zeszłym roku nie bylo nawet polowy tego uncertain
                • opium74 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 14:48
                  walczyc można, co tydzien psikac preparatem na chwasty 2 listne ale jak w sąsiedztwie jest mlecz i koniczyna /sąsiedzi, pola itp/ to jest to walka z wiatrakami
                  • dziennik-niecodziennik Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 15:12
                    aha uncertain mam obok trawnik miejski, koszony w sezonie dwa-trzy razy uncertain czyli pozostaje sie przyzwyczaic?... moja rodzina mnie goni żeby wycinac, noz kurna, po pierwsze toć to robota glupiego, po drugie bede miala same dziury w trawniku....
                    • kolibeer2 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 15:18
                      to kup rodzinie takiego cosia i niech sami wyrywają smile
                      • kolibeer2 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 15:18
                        link sie nie wkleił ..
                        allegro.pl/fiskars-wyrywacz-do-chwastow-139910-i3230641581.html
                    • opium74 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 15:18
                      my mamy gorzej...dokoła nikt nie ma trawnika z prawdziwego zdarzenia big_grin
                      za jednym płotem budowa i ziemia porośnieta chwastami na 1m
                      obok łąka "nieuzytek"
                      obok wybieg dla kur i kaczek - nawierzchnia tez raczej nie przypomina zielonego dywanu
                      Jeden sąsiad kosi raz na tydzien ale tez jest to raczej mieszanka tego co zastał i co przywiało z łąki...
                      Mój mąz kocha swój trawnik i nawozi i kosi i niszczy chwasty i podlewa codziennie itd - ale takie ma hobby to co go będę gonić. grynt że mnie nie zmusza do tych działan big_grin
                      • malgoska34 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 17.05.13, 21:25
                        U nas mąż kupił taki nawóz w granulkach na chwasty i jest idealny smile właśnie na mlecze i na mech też zadziałał. A jak macie mlecze jeszcze kwitnące, to zerwij same łebki 200 szt i zrób dzieciom syrop na kaszel smile Robię co roku smile
    • hamerykanka Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 18.05.13, 01:56
      Kupic preparaty z 2,4-D, ktory zabija wszystko dwuliscienne oszczedzajac jednoliscienne.
      Jak trawnik jest zbyt lysy, gdy dwuliscienne zgina, mozesz w lysinach podsiac nowymi nasionami i dobrze popodlewac. A potem to luz regularnie niestety chemia, bo z miejskiego bedzie sie nasiewac. A wyciagajac recznie raz ze narobisz dziur po drugie i tak beda odrastac.
      • kiecha3 Re: ogrodniczki pomóżcie - trawnik 20.05.13, 20:39
        witam w klubie zachwaszczonych trawników....

mój sposób:
        nożyk albo ostry szpadelek i 2-3 dni wycięte z życiorysu - powycinać dziadostwo...
        regularnie raz na tydzień spacerek z ww narzędziem co by niedobitki usunąć i masz piękny trawnik z dziurami...
      • cudko1 amerykanka 21.05.13, 08:16
        co to jest te 2,3 - D?
        a na ten podagrycznik czy jak mu tam pomoże?
        a jak trawnik jest blisko warzyw? można?
        u mnie miejskiego nie ma, w około raczej zadbane chodniki więc nie byłaby to syzyfowa praca może
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka