grave_digger 15.10.13, 15:27 zbierać? zostawić niech zmarznie? zalać spirytusem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: tym razem aronia 15.10.13, 15:34 zbieraj!! rób soki i tylko soki-dżemy też są niezłe ale soki najlepsiejsze i wyślij mi Odpowiedz Link
grave_digger Re: tym razem aronia 15.10.13, 15:41 dobra to teraz daj sprawdzony przepis na sok, jak masz do piwa się nada? Odpowiedz Link
mruwa9 Re: tym razem aronia 15.10.13, 17:13 ja nie zbieram. Zostawiam ptakom na pozarcie. Duzo zabawy, pieprzenia sie, pradu, cukru, a soku nikt pic nie chce. Aronia jest IMHO zupelnie bez smaku, mozna ja stosowac jako wypelniacz do przetworow z innych owocow (czarnej porzeczki, borowek, wisni, co kto lubi). Ostatnio znajomy sobie nazbieral na nalewke. Odpowiedz Link
guderianka Re: tym razem aronia 15.10.13, 17:17 jaki przepis?wsadzasz w sokownik i sam się robi, potem cukrzysz i już Odpowiedz Link
aqua48 Re: tym razem aronia 15.10.13, 18:26 To zasyp cukrem. A potem możesz zalać spirytusem Odpowiedz Link
arkanna Re: tym razem aronia 15.10.13, 22:08 rób, rób 1. ok 2 kg aronii zalej 0,5 l wódki i tyle samo spirytusu i zostaw na dwa tygodnie, potem zlej % i dodaj cukier ok 400 g i tez na 2tyg. Potem owoce won a sok z % polącz i odstaw na jak najdłuzej jak ci sie uda. 2. aronia plus cukier gotujemy i mamy pyszny sok. Jak mamy za duzo soku to robimy naleweczki takie ciut słabsze, czyli dodadajemy % tyle aby nam smakowało. Smaczego ps. warto dodac liscie wisni lub malin,bo zabijają goryczkę. Odpowiedz Link
maja-02 Re: tym razem aronia 15.10.13, 22:17 moja mama robi marmoladę/dżem z aronii z dodatkiem jabłek albo gruszek - jest genialny jako nadzienie do ciast zwłaszcza do pleśniaka (nawet moj pies wciąga pleśniaka jak guuupi, mimo ze dżemu jako takiego normalnie by nie tknął ) Odpowiedz Link