pati.kowalska1 27.03.09, 22:55 laski jakich tematów dotyczących dzieci brakije Wam w necie? o czym chciałabyście poczytać, albo czego wg Was jest niewiele? pytam, musze napisać kilka tekstów, a większosć w sieci się mocno powtarza. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga9001 Re: tematy 28.03.09, 06:13 Mi osobiście brakuje tematów pokazujacych, że nie każda matka jest idealna. Tak naprawde poza forum KMW i teraz tu nigdzie nie zauważyłam tego. A może, źle szukałam I nie chodzi mi tu o patologie, ale normalne sytuacje. Np. Ja wróciłam bardzo szybko do pracy, bardzo bardzo i wszysycy na mnie patrzyli jak na ufo. Ale widocznie należę do tego typu kobiet, które tego bardzo potrzebują. I w sumie wyszło to dla mojego dziecka na dobre bo nie była sfrustrowana. W niewielu miejscach się mówi, że to normalne, że dziecko mnie wkurza (czasami rzecz jasna) i dlaczego tak sie dzieje itp. Odpowiedz Link
dlania Re: tematy 28.03.09, 08:20 Popieram Agę - wg "fachowej" prasy i na stronach www jak dziecko wkurza to znaczy że matka sie do leczenia nadaje. A to gówno prawda. Ja bym chętnie poczytała też jak sobie radzić z nadmierną rywalizacja miedzy rodzeństwem - kiedy sie piorą, napuszczaja na siebie nawzajem itd.. Wiem że jest jakaś dobra ksiązka na ten temat, ale jakos nie moge sie zebrac do jej zakupu. Odpowiedz Link
matysiaczek.0 Re: tematy 28.03.09, 09:50 a ja poczytałabym mądrości co robić jak dzieć nie słucha, w sensie zapatrza się i dopiero za 10 razem jak już krzyknę, to dociera, a małż wtedy: "nie krzycz na nią". I jeszcze jak radzić sobie z notorycznym "nie". Tzn, żeby coś zrobiła, a ona nie chce. Ale to takie drobiazgi, szczególiki, a tak w ogóle, to relacje między mama i jej 5-letnią córką o! Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: tematy 28.03.09, 09:59 matysiaczek.0 napisała: > a ja poczytałabym mądrości co robić jak dzieć nie słucha, w sensie zapatrza się > i dopiero za 10 razem jak już krzyknę, to dociera, Żadnych mądrości nikt w tej kwestii nie napisał Znam ludzi, u których niesłuchanie utrzymuje sie do wieku starczego, hehehe... Odpowiedz Link
pati.kowalska1 Re: tematy 22.04.09, 22:00 podbijam wącik bo podupadł a mi dalej pomysły potrzebne aga, własnie się przymierzam do napisania o tym, co Ty zasugerowałaś. dziś już nawet miałam to pisać, ale jak zwykle: zaraz mi cos po drodze do głowy przychodzi... no i dziś, zamiast "matkę nieidealną' napisałam to: www.matkapolka.com.pl/zwiazki/kobieta-vs-mezczyzna.html ale obiecuję, że jak coś wysmażę dla Ciebie to zalinkuję a teraz poproszę o propozycje Odpowiedz Link
pati.kowalska1 Re: tematy 22.04.09, 22:03 aaa, zapomniałam, że oprócz tematów dzieciowych mogą być też związki (ludzkie, nie chemiczne;P) Odpowiedz Link
fajka7 Re: tematy 22.04.09, 23:04 Mnie sie wydaje, ze wszystkiego jest od cholery, a jak rzeczywiscie szukam konkretnej wiedzy, to nie moge znalezc nic poza ogolnikowym belkotem. Ale najbardziej interesuja mnie rzetelne artykuly z elementami psychologii - cos jak mozna poczytac w "Charakterach" o relacjach miedzyludzkich, zaleznosciach i uczuciach zarowno u doroslych jak i dzieci. Odpowiedz Link
exotique Re: tematy 22.04.09, 23:12 a ja bym chciala (choc teraz dla mnie to po jablkach) poczytac, ze macierzynstwo nie jest takie slodkie. Ze pierwszy miesiac przy pierwszym dziecku to kurwa jakis koszmar, ze jak slaby zwiazek to sa duze szanse na to ze sie rozpizdzi, ze sie nie ma czasu do kibla pojsc, zjesc, ze nie ma sie ochoty mowic jak jest pieknie (bo nie jest), ze wkurwiaja idealne mamy idealnch dzieci co zapomnialy co to jest- i sie nigdy nie zdecydowaly na nastepne dziecko, ale rady wyjebane z kosmosu daja, ze ciezko jest funkcjonowac spiac 45minut na dobe... Zycie po prostu a nie slodkopierdzace opowiastki Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: tematy 23.04.09, 00:01 o właśnie, za mało jest tematów dzieciowo- związkowych. No bo się utarło, że dziecko cementuje związek. Co , proszę??? Według mnie dziecko nie rozwali tylko bardzo dobrego, opartego na przyjaźni, zrozumieniu i wzajemnych kompromisach związku. Bardzo dużo moich znajomych i znajomych znajomych porozstawało się po urodzeniu dziecka. Bo kobieta albo w domu i pełna pretensji do małża, a ten ucieka coraz częściej z domu, albo kobieta wraca do pracy, a po pracy jeszcze dziecko i jest przemęczona i pretensje do męża, a on ucieka wieczorami z domu.... Odpowiedz Link
bernimy temat? że nie zawsze jest słodko po porodzie 23.04.09, 09:17 Na 100% brakuje na temat pierwszych tygodni/miesięcy po porodzie i od strony tej nie wyidealizowanej: czyli różne dolegliwości u kobiet, ból kręgosłupa, problemy z karmieniem, niezidentyfikowane płacze dziecka, niewyspanie, brak sił, w końcu rosnąca agresja do partnera bo mało pomaga/bo pracuje itd. My to wspominamy jako koszmar, koszmarny koszmar! Pierwszy raz krzyczałam wtedy o rozwodzie! Powinien powstać artykuł o tym, że nie zasze jest tak cudnie i słodko jak na zdjęciach. I to wcale nie wtedy kiedy kobietę ciąża zaskoczyła (my czekaliśmy 5 lat) i nie wtedy kiedy jest depresja, nie. Nie wiem dlaczego i kiedy, ale na pewno wtedy gdy są jakieś traumatyczne przeżycia przy porodzie, stres a potem ciągły strach o życie dziecka!!! Odpowiedz Link
1aanna Re: temat? że nie zawsze jest słodko po porodzie 23.04.09, 09:28 Ja nie znlazłam też ani słowa o tym co robić, żeby nie zwariować, kiedy z braku innej opcji trzeba siedzieć z dzieckiem w domu do czasu aż pójdzie do przedszkola. O tym co robić kiedy brak kasy na rozrywki dla dziecia, siebie itd. a jakoś czas trzeba zorganizować, jak uzyskać wsparcie i pomoc, kiedy druga strona uważa, że siedzenie w domu z dzieckiem to istny raj, ciągły relaks i zero zmartwień. I że czasem można mieć tego serdecznie dość i po prostu brakuje już sił i co najgorsze chęci, żeby kolejny dzień uśmiechać się i odpowiadać na miliony pytań swojemu(jakby nie było najukochańszemu) dziecku... Odpowiedz Link
czarnataka Re: tematy 23.04.09, 09:32 O tym jak wychować faceta, znaczy mnie to nie potrzebne ale jak widze moje nieporadne koleżanki... Odpowiedz Link
pati.kowalska1 Re: tematy 23.04.09, 11:27 czarna, o wychowywaniu jest tu (nie mojego autorstwa): www.matkapolka.com.pl/zwiazki/wychowywac-czy-tresowac.html Odpowiedz Link
pati.kowalska1 Re: tematy 23.04.09, 11:37 wiem, i dlatego zaznaczyłam, ze to nie moje ale ponieważ generalnie temat już jest to na razie nie mogę napisać nowego. za jakiś czas wystartuję z propozycją Odpowiedz Link