olinka20 11.07.09, 15:50 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,6811144,Szpitale_nie_chcialy_ciezarnej_po_wypadku.html Co o tym myslicie? Ja bym jednak chyba wolala sie zapiac no ale nie mam doświadczenia dlatego pytam jak Wy robiłyście? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajos5 Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 15:59 zawsze zapinam pasy!!! dolny pod brzuchem, skośny nad brzuchem. Ja wiem, przepisy dopuszczają możliwość jezdzenia w ciąży bez pasów ale wystarczy poszperać w internecie żeby znaleźć instrukcję jak to robić prawidłowo i bez szkody dla brzucha. Nie wyobrażam sobie jezdzenia bez pasów. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 16:04 No własnie, kurcze, tez mi sie tak wydaje, ze bym zapinala. Jeżeli będzie wypadek to raczej zgina oboje a gdy kobieta jest w pasach to ma wiekszą szansę przezycia. Odpowiedz Link
clas_sic Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 16:04 Pasy zapinałam zawsze. Nawet na porodówkę wiozłam się z zapiętymi pasami. Lepiej mieć krwiaki i połamane żebra niż nieżywe dziecko. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 16:06 Ja się zapinałam w poprzedniej ciąży i zapinam się teraz. Nie widzę powodu, dla którego miałabym tego nie robić. Odpowiedz Link
jkk74 Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 16:09 Zapinałam, tak w pierwszej jak i w drugiej ciąży. Jak pisała poprzedniczka - wystarczy wiedzieć JAK ułożyć pasy, aby było to z najmniejszą szkodą w razie ew wypadku. Mam na myśli szkodę z powodu pasów, bo szkody powypadkowe to już inna bajka. Odpowiedz Link
prigi Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 16:46 zapinałam się do samego końca. nie widziałam w tym nic skomplikowanego ani nie wygodnego. wręcz odwrotnie- mi bez pasów jest niewygodnie, bo za duzo swobody mam. jestem maniaczką zapiętych pasów- nie ruszę dopóki wszyscy nie mają ich zapiętych. nie podoba się? nikt nie każe ze mna jechać ;p Odpowiedz Link
milva_barring Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 17:10 zawsze się zapinam. Brzuch mi w zapięciu pasów nie przeszkadza. Odpowiedz Link
wespuczi Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 17:41 oczywiscie ze pasy sie zapina, wcale nie trzeba jakis specjalnych - normalny pas nie jest szkodliwy, lepiej byc zatrzymanym przez pas niz pierdzielnac w szybe! az mnie trzachlo jak przeczytalam ze lekarz zabronil zapinania pasow. Odpowiedz Link
eyes69 Ja zapinalam pasy 11.07.09, 17:44 Zeby dac sobie samej szanse przezycia w razie wypadku. Zaden lekarz nie polecil mi, zebym nie zapinala pasow, wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link
agamama123 Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 19:16 Ciekawi mnie tylko ile jeszcze płodów musi się rozmazać na desce rozdzielczej aut zanim mamusie wpadną na cudowny pomysł zapinania pasów??? Nosz kur...... Odpowiedz Link
drosophila.melanogaster Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 19:27 Zawsze zapinalam i nie wyobrazam sobie jak mozna jezdzic bez.W razie wypadku pas nie jest w stanie powaznie uszkodzic plodu ani matki,co nawyzej zlamac kilka kosci.Bez pasow wylatujac przez szybe z ogromna predkoscia mozna zginac na miejscu,wtedy jak to sie mowi-po ptokach Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 19:44 ja też zapinam pasy, ale trochę inaczej. Tzn. zanim wsiądę do auta o zapinam pas, poem wsiadam i przekładam przez siebie tylko tą "pionową" część. Ta część pozioma pasa jest za mną z tyłu. Odpowiedz Link
sylki Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 19:56 Oczywiście, że zapinam i nie wyobrażam sobie by tego nie robić. Bez zapiętych pasów czuję się jak bez częsci garderoby. Zresztą jest przykład tej Pani z wypadku, przecież gdyby miała zapięte pasy, to utrzymały by ją w fotelu i nie wylądowała by na przedniej szybie. Śmieszą mnie też teksty, że nie zapinanie pasów w wielu przypadkach ratuje życie...wielu?? tzn ilu? 10% czy może raczej mniej? a ilu nie przeżyło bo nie miało zapiętych... Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 21:33 zawsze zapinam, więc nie widziałam powodu dlaczego miałam tego nie robić w ciąży. Nigdy lekarz mi nie powiedział, że mam tego lepiej nie robić. To tak samo jak z poduszkami powietrznymi- mogą uszkodzić ciało, ale ratują życie. Odpowiedz Link
irutxeta Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 22:47 kupilam sobie specjalny pas dla kobiet w ciazy, uzywalam go w trakcie obu ciaz - polecam.. www.sillasauto.com/app/media/imagenes/articulos/584cfc66fa365694e519.jpg Odpowiedz Link
osmanthus Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 14:59 asiaiwona_1 napisała: > ja też zapinam pasy, ale trochę inaczej. Tzn. zanim wsiądę do auta o > zapinam pas, poem wsiadam i przekładam przez siebie tylko tą "pionową" > część. Ta część pozioma pasa jest za mną z tyłu. Oszalalas? Odpowiedz Link
ba_warka Re: Pasy w ciaży??? 11.07.09, 22:49 zawsze zapinam-ciąża nie była przeszkodąByle pod brzuchem a nie na nim. Odpowiedz Link
koralik12 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 09:39 Zapinam. Dwa razy przyszło mi do głowy żeby jechać bez pasów ale moje auto wtedy tak upierdliwie piszczy i świeci kontrolką że nie da się tego alarmu wytrzymać. Odpowiedz Link
tysia77 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 10:18 Ja zapinałam,mieliśy wypadek jak byłam w piątym msc.Na moje pytanie czy nie zaszkodziłam dziecku lekraz odpowiedział,że pewnie by mnie teraz nie badał gdyby nie były zapięte... Odpowiedz Link
jowita771 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 10:17 Ja nie zapinałam pod koniec ciąży, bo byłam głupia. W następnej ciąży będę zapinała. Moje życie jest dla mnie więcej warte niż życie dziecka, które jest jeszcze w brzuchu. Odpowiedz Link
antyka Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 13:40 Nie moge znalezc nigdie instrukcji specjalnego zapinania pasow dla kobiet w ciazy. Mozecie podrzucic? Odpowiedz Link
nini6 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 15:30 Zapinasz normalnie, tylko dolny pas dajesz jak najniżej pod brzuch, łatwiej jest w bardziej zaawansowanej ciązy. Tuż nad spojeniem łonowym, jak najniżej. Mozna też kupic adapter który ten dolny pas utrzyma nisko ale ja sobie doskonale radzę bez tego bajeru. Odpowiedz Link
kajos5 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 16:31 np tu: www.ciaza.kobiety.net.pl/72,1,Kobiety-w-ciazy-a-pasy-bezpieczenstwa,871.html Odpowiedz Link
kiniak22 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 21:39 w pierwszej ciazy z glupoty zdarzalo mi sie jezdzic bez pasow w drugiej juz kategorycznie zapinalam pasy bo majac juz jedno dziecie mialam dla kogo zyc za to smieszyly mnie teksty ludzi z ktorymi jezdzilam, jak z wielkim brzuchem zapinalam pas a kazdy mowil: czego zapinasz pas? a jak ci sie cos stanie??? hehe no wlasnie, lepiej sobie siniaka nabic i miec kilka otarc skory niz stracic dwa zycia! Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Pasy w ciaży??? 12.07.09, 21:42 Z pasami i bez pasow zle. Ja do konca ciazy jezdzilam z pasami, lekarz kazali je ukladac pod brzuchem i jakos jezdzilam. Ale w razie wypadku to chyba nie jest dobre rozwiazanie dla dzidzi. Bez pasow tez nie. Odpowiedz Link