Dodaj do ulubionych

No-spa-jak cukierki???

24.07.09, 00:01
Czytam sobie forum eksperckie "Ciaza bez leku" i w jednej z odpowiedzi pani dr
pisze,ze No-spe "kazda ciezarna powinna miec w torebce"...I jestem w
szoku.No-spa to niby jakis lek na kady problem w ciazy???Bez sensu,przeca im
mniej lekow,tym lepiej,szczegolnie w ciazy...
Obserwuj wątek
    • cosa_nostra_77 Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:04
      bp w Polsce nospa to lek podtrzymujacy ciazetongue_out na ktorego
      opakowaniu jest napisane,ze kobiety w ciazy moga uzywac go tylko po
      konsultacji z lekarzem;-D cala ciaze nie zazylam ani pol tabletki i
      przezylam
      • bryanowa-1 Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:07
        ja prócz vitamin tez bez tabletek
      • dragica Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:10
        Ja zazywalam po mniej wiecej 10 tabletek dziennie od 2 trymestru /bo
        musialam/,ale to nie byla No-spa-tu gdzie mieszkam tego leku nie ma, a
        podobnych w dzialaniu nie daje sie w ciazy.Dalej nie moge uwierzyc,ze lekarz
        zaleca samowolne branie medykamentu w ciazy.
        • dragica Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:12
          Nerki i watroba z pewnoscia mi sie niedgys odwdziecza za czas ciazysmile
    • deela Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:06
      ja tam w pierwszej ciazy bralam dwa razy (zeby sprawdzic czy to JUZ) w drugiej
      ani razu
      mam takie samo zdanie jak ty
      kazdy lek to LEK
    • edycja_kopiuj_wklej Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:24
      Nie podalas linku do dokladnej wypowiedzi, ale z fragmentem, ze kazda ciezarna
      powinna miec w torebce to ja bym sie zgodzila. Posiadanie w torebce przeciez nie
      znaczy, ze ma sie lykac po 10 dziennie. Jak nosze apap w torebce to nie znaczy
      ze musze zjesc od razu cale opakowanie, tylko, ze uzywam jak mnie glowa boli.
      Ja wlasciwie zaluje, ze lekarz ginekolog prowadzacy moja ciaze nie powiedzial
      mi, ze jak mam meczace skurcze topowinnam zwiekszyc dawke magnezu i
      zapobiegawczo brac no-spe. Ostatecznie skonczylam na silnych lekarstwach
      (fenetrol), kiedy po calonocnych silnych skurczach przepowiadajacych pojawily
      sie problemy w 24 tygodniu ciazy.
      Zobacz, ze spora czesc wczesniakow to wlasnie moglaby sobie posiedziec w
      brzuszku, gdyby ich matki wczesniej wyciszyly skurcze przepowiadajace.
      • dragica Re: No-spa-jak cukierki??? 24.07.09, 00:31
        Zaraz zalinkuje.
        No-spa nie powstrzyma p.przedwczesnego,tylko tokoliza-fenoterol i podobne
        leki.No-spy sie nie uzywa w kazdym kraju,a liczba p.przedwczesnych wcale nie
        jest mniejsza niz w Polsce.
        Np-przyz niewydolnosci szyjki no-spa nie pomoze,bo pomoc moze jedynie szew albo
        pessar.
      • dragica Aha 24.07.09, 00:33
        BTW-zwiekszenie dawki magnzeu moze spowodowac upierdliwa biegunke.
        • edycja_kopiuj_wklej Re: Aha 24.07.09, 00:51
          Po pierwsze, u mnie szyjka byla mocna i nawet ladnie sie trzymala do konca
          ciazy, za to skurcze byly bardzo mocne i bolesne. I no-spa pomagala przy
          skurczach, na wlasnym przykladzie moge potwierdzic. A fenetrol to naprawde silny
          lek i nawet isoptin nie zawsze pomagal wyciszyc to kolatanie serca. Zreszta nie
          mozna go przyjmowac do konca ciazy, a przeciez te ostatnie tygodnie to tez
          trzeba jakos przezyc bez wycia z bolu.
          A nie wiem co z tym rozwolnieniem po magnezie, bo jakos na mnie nie dzialalo, a
          szkoda, bo w tamtym okresie to duzo musialam sie najesc dodatkowo sliwek suszonych.

Czyli co, wedlug ciebie, to jak kobiete mecza skurcze, to ma zacisnac zeby i
          wargi liczac ze jednak czeste skurcze nei rozwala jej do konca szyjki? Nie wiem,
          dlaczego no-spy nie polecaja w innych krajach (moze maja inne zamienniki -
          podobny sklad pod inna nazwa)
          • dragica Re: Aha 24.07.09, 00:53
            Nie,nie maja zaciskac zebow i cierpiec-nie chodzi o nie uzywanie No-spy,chodzi o
            jej NADUZYWANIE.U mnie zamiennikow/typu Buscopan/nie podaje sie w ogole w
            ciazy,podaje sie Gynipral albo Cordafen od 2 trymestru.Wczesna ciaze podtrzymuje
            sie progesteronem albo nie utrzymuje sie jej wcale-zalezy od podejscia lekarza.
          • dragica Re: Aha 24.07.09, 00:53
            Nie,nie maja zaciskac zebow i cierpiec-nie chodzi o nieuzywanie No-spy,chodzi o
            jej NADUZYWANIE.U mnie zamiennikow/typu Buscopan/nie podaje sie w ogole w
            ciazy,podaje sie Gynipral albo Cordafen od 2 trymestru.Wczesna ciaze podtrzymuje
            sie progesteronem albo nie utrzymuje sie jej wcale-zalezy od podejscia lekarza.
            • edycja_kopiuj_wklej Re: Aha 24.07.09, 01:24
              Hmm, ale chyba zauwazylas, ze podane przez ciebie leki maja silniejszy i
              bardziej szkodliwy sklad niz no-spa?
              Nigdzie nikt nie mowi, zeby jesc no-spe cale opakowanie dziennie. Jest mowione
              wylacznie o stosowaniu ich wylacznie przy skurczach przepowiadajacych zbyt
              silnych na odpowiedni cykl ciazy, ale jeszcze nei na tyle tragicznie, zeby brac
              silne leki.
              Skurcze maja to do siebie, ze jak sa lekkie to mozna latwo je wyciszyc i sie
              uspokoja. Natomiast jesli we wczesnej fazie sie nie wyciszy to maja tendencje do
              "rozkrecania sie". Staja sie coraz mocniejsze, potrzebne sa silniejsze leki, a
              jak sie ich nie dostanie (bo wizyta gina za 2 tygodnie jak u osoby ktora pyta
              sie) to moze spowodowac skrocenie szyjki macicy, rozpulchnienie i pozniejsze
              problemy.
              To jest zapobieganie a nie czekanie az bedzie problem.
              Dlatego jako element zapobiegania wliczylabym tez wlasnie zwiekszenie magnezu bo
              to przewaznie jego brak i ogolnie zachwiana rownowaga mikroelementow w
              organizmie jest przyczyna czestych skurczy (nie tylko osob w ciazy). A
              rozwolnienie to chyba drobiazg przy ewentualnym przyszlym zagrozeniu ciazy.
              Wiec dalej cie nei rozumiem, dziewczyna zaczyna miec dokuczyliwe skurcze, w 17
              tygodniu ciazy, czyli ma przez najblizsze 2 tygodnie nic nie brac, a pozniej w
              19 tygodniu wyladowac w szpitalu?
              Oczywiscie ja bym jej radzila wczesniejsza wizyte u gina, a nie konsultacje na
              forum...
              I wogole nie rozumiem twojego negatywnego nastawienia, przeciez sama mialas
              problemy w ciazy wiec wiesz, ze sa sytuacje, kiedy lekarstwa trzeba brac. A nie
              sadze, ze 2 tabletki no-spy bardziej zaszkodzily, niz przyjmowanie przez polowe
              ciazy silnych nifedipinow
    • dragica Link 24.07.09, 00:32
      No-spa
      w torebce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka