dlania 12.08.09, 20:21 Pierwsze: duże, a łazienka mała. Drugie: od dziecka mam schize, bo nam w rodzinnym domu wiecznie ten junkers wybuchał Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Bojler czy junkers 12.08.09, 20:29 zdecydowanie junkers/brotje/czy inne piece gazowe, które dają gorąca wodę na bieżąco, w przeciwieństwie do boilerów, które mają ograniczoną pojemność i jak gorącą wodę wykorzystasz (rano przy myciu na przykład) to następna osoba albo na ciepła wodę musi poczekać, albo myc się w zimnej. prawidłowo zamontowany, prawidłowo eksploatowany, prawidłowo przeglądany piec rzadko kiedy wybucha. to już nie te czasy. imho boiler zabiera więcej miejsca niż piec. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Bojler czy junkers 12.08.09, 20:45 dlania, toż to stare junkersy wybuchają tudzież wybuchały tylko. mam nowy (5-letni ) śmiga ino szum - cichutko i zgrabnie. moja babcia ma bojler, jak się kuzynka za długo kąpała to mi ciepłej wody nie starczało no wypłukanie szamponu z włosów Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Bojler czy junkers 12.08.09, 21:13 Dlania a nie da się przepływowego podgrzewacza zamątować, o coś takiego mi chodzi, www.allegro.pl/item711347659_podgrzewacz_przeplywowy_wody_kde_ 15kw_kospel.html Ja mam ( innej firmy co prawda) i jestem zadowolona. Mój się mieści w narożnej szafce kuchennej nad zlewem, mam gorącą wodę w kuchni i łazience. Odpowiedz Link
jajks Re: Bojler czy junkers 12.08.09, 21:16 Wiesz mój M robi w tym temacie, jak chcesz to go zapytam. Odpowiedz Link
fajka7 Re: Bojler czy junkers 13.08.09, 00:56 Tez nie znosze piecykow gazowych przez to wybuchanie, ale racjonalnie musze przyznac, ze te nowoczesne, to zupelnie inna liga i nie ma sie czego bac. Dlania - z budynku gazu nie usuniesz, wiec pozbycie sie gazu z mieszkania da Ci tylko zludzenie zmiany, a prad jest bardzo drogi i coraz drozszy w dodatku. Zeby nie brakowalo cieplej wody, szczegolnie, gdy trafia sie goscie, musielibyscie miec taka bekę ze 300L chyba. Strzelam z glowy, ale mam miec w domu 400L, ale kurcze w kotlowni, a nie w lazience. Jednak gaz wg mnie. Albo ten podgrzewacz - ale na tym sie nie znam. Odpowiedz Link
figrut Re: Bojler czy junkers 13.08.09, 01:12 Zdecydowanie junkers, jeśli oczywiście można. Nowoczesne junkersy nie wybuchają. Mam ogrzewanie gazowe na całą chałupę z takiego pieca gazowego i od prawie 8 lat nic nie wybuchło Prąd jest bardzo drogi, a po za tym w bojlerze masz ograniczoną ilość wody. Jak rodzina się zacznie kąpać, to dla następnego w kolejce wody może zabraknąć. Odpowiedz Link
dlania Re: Bojler czy junkers 13.08.09, 09:47 Bojlery są tez gazowe - taki mamy, niby tylko na 80 litrów, ale beka na pół ściany. Ale juz zdecydowałam, jednak junkers - mały, zgrabny, no i mam nadzieje bezpieczny. Co do kuchenki jeszcze nie wiem Musze sie dowiedziec o mozliwości doprowadzenia tej trójfazy czy jak jej tam. Dzieki, dziewczyny. Odpowiedz Link