kkokoszkaa Re: Kkokoszkaa 14.08.09, 20:08 sooory zaspałam cóś wiec tak podstawą jest harissa -ja kupuje tunezyjską- myśle ze piotr i paweł albo bomi powienny mieć . pół filzanki farissy pół fil zmielonych pomidorów w puszce albo jak nie ma nic innego to koncentrat - a jak koncentrat to tez sok pominorowy by za gęste nie było Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: Kkokoszkaa 14.08.09, 20:18 wiec tak podstawą jest harissa -ja kupuje tunezyjską- myśle ze piotr i paweł albo bomi powienny mieć . pół filzanki farissy pół fil zmielonych pomidorów w puszce albo jak nie ma nic innego to koncentrat - a jak koncentrat to tez sok pominorowy by za gęste nie było do tego w osobnej filizance w zalezności od nastroju do 1/5 filizanki oliwy (ale nie musi być jak któraś dba o linie lub nie lubi dajemy bezposrednio do sosu) dodajemy od 2 do 5 ząbków czosnku od pół do łyzeczki papryki słodkiej do smaku jak ktos lubi suuper ostre chili pieprz sól można bazylie tymianek oregano - ale ja daje rzadko jak któż lubi można dac wegete ja nie przepadam m zawsze sobie dodaje te oliwe z czosnkiem i przyprawami mieszamy odczekujemy az przyprawy nasiakna czosnkiem i oliwa i po np 110 min mieszamy z czerwonym sosem Jeśli ilośc harissy jest za bardzo łupiaca i gały wychodza na wierzch rozcienczamy koncetratem i dodajemy sól lub wegete konsystencja keczupu lub rzadsza ale tak by nie skapywała z czipsa sos ma ładnie oblepiac cienka warstwa czipsa Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: Kkokoszkaa 14.08.09, 20:19 harissa oczywiście maiło być i nie 110 min a 10 min Odpowiedz Link
olinka20 Re: Kkokoszkaa 14.08.09, 20:25 Dziekuję pieknie W przyszłym tygodniu spróbuje. Odpowiedz Link