mandziola 19.08.09, 13:04 Czy z mydła w kostce mozna zrobić mydło w płynie? Któras próbowała? Mam od groma kostek, ale nie lubimy ich używac wolę żel pod prysznic i mydło w płynie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellious Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 13:05 uu to chyba jakas wyzsza szkola jazdy jest Odpowiedz Link
semida Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 13:07 Mandziola co będziesz topila.Daj mi te mydełka Odpowiedz Link
mandziola Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 13:10 Jak nikt nic nie wymysli, to zapakuję w paczkę i Ci wyslę) Na razie wrodzone skąpstwo każe mi liczyć na to, że jednak znajdzie się sposób Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczę wówczas na alkohol niskoprocetowy) Odpowiedz Link
tabakierka2 mandziola 19.08.09, 13:14 a Ty z tym skąpstwem z Poznania czasem nie jesteś? Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: mandziola 19.08.09, 13:21 mandziola napisała: > Nie) Mazowszanka ze mnie rodowita. nadałabyś się w Wielkopolsce z tym zmysłem do oszczędzania Odpowiedz Link
cafe_tee Re: mandziola 19.08.09, 13:28 ja z zapasów mydła zrobiłam płatki mydlane. Starłam je na tartce - w robocie kuchennym typu: Kasia Część starłam na grubej tartce, a część na drobniutkiej. Takie płatki fajna rzecz. Na przykład możesz zwykłe pranie w nich zrobić - albo wygotować. albo do kąpieli dorzucić garstkę wiórków. Albo dodać do pot purri. Namówiłam koleżanki i teraz wszystkie tak robią - nawet w siateczkę wrzucają i w szafę wkładają.A jak zwietrzeje - do prania. Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 14:13 nie da sie ze zwykłego mydła zrobic mydła w płynie.mydła te róznia sie od siebie prawie wszystkim i maja inne emuglatory. Odpowiedz Link
panna.migotka777 Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 14:55 Mydła w kostce to sole sodowe wyższych kwasów tłuszczowych a mydła w płynie to sole potasowe tychże kwasów. Nie zmienisz w domowych warunkach składu chemicznego. Lepiej zetrzyj na wiórki i używaj do prania Odpowiedz Link
dlania Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 18:15 A jakby tak wrzucic te mydła do wrzatku, dodac cukru, sody oczyszczonej i kreta? Coś by chyba wyszło Odpowiedz Link
panna.migotka777 Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 18:18 Wyszedł by z tego doskonały środek unicestwiający wstrętne teściowe Odpowiedz Link
mandziola Re: Mydło z mydła;) 19.08.09, 21:06 No teściowa mam nie najgorszą)Ale pomysł z wiórkai fajny. Wykorzystam) Natomiast serio - nie wiedziałam, że aż tak różnią się składem chemicznym) Ale dzięki za rady Odpowiedz Link