tym08 Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 17:33 masaze, odpowiednia postawa ciala, dieta, doraznie masci przeciwbolowe Odpowiedz Link
aga9001 Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 17:35 Zalezy w ktorym miejscu, zależy jak boli, zalezy jak długo boli ...Zależy od kiedy boli, czy pierwszy raz... Tak czy inaczej na kregosłup najlepsze są cwiczenia. A doraźnie leki od lekarza... bo samemu strach sie leczyc. Odpowiedz Link
annabetka Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 17:58 Jeśli nie jest to trwałe schorzenie,a np.tylko przeciążenie kręgosłupa przez dźwignięcie czegoś,nadmierny wysiłek itp.To pomagają w domowych warunkach leki na bazie ibuprofenu np: Nurofen forte,ibum i te inne ..koniecznie w składzie z ibuprofenem(żadne apapy,paracetamole Napisz dlaczego Cię boli? cały kręgosłup? jakiś odcinek? ból promieniuje na nogę?rękę? może dopadła Cię tak jak mnie(nie życzę!) rwa kulszowa? Odpowiedz Link
alika06 Re: Bóle kręgosłupa 01.09.09, 22:09 Witam.Mam bardzo dolegliwy bol kregoslupa w okolicy odcinka piersiowego.Wydaje mi sie ze zaczelo sie od momentu, kiedy to ktoregos dnia podnioslam cos ciezkiego i poczulam lekkie uklucie w tamtym wlasnie miejscu.Potem odczuwalam bol przez kilka dni, ale jak troche odpoczelam to przeszlo.A teraz wrocilo i czuje w pewnym miejscu (to jest tak jakby obok samego kregoslupa a nie na nim) jakbym miala siniaka.Bardzo boli przy dotykaniu i ogolnie odczuwam bol w pracy.Co to moze byc i co mi moze przyniesc ulge? Do jakiego lekarza mam sie z tym zglosic, a moze do kregarza? Dziekuje za odpowiedz ... Odpowiedz Link
viola01 Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 21:17 Mnie jak boli kręgosłup to tylko wtedy jak mi kręg wypadnie, a wtedy muszę czekać aż sam wskoczy/nastawianie mi odradzono/. Ostatnio przez 2 tygodnie tak mnie bolało że szok. Aż przez przypadek siadłam na podłodze przed telewizorem, oparłam sie o łóżko i odruchowo ręce do góry by się przeciągnąć...i jak mi łuuupło.. kręg wskoczył i po bólu. Odpowiedz Link
aga9001 Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 21:28 Kiedys sam moze nie wskoczyc i bedzie przepuklinka Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 21:30 wszystko zalezy jaki to bol, od czego i jak dlugo Odpowiedz Link
mathiola Re: Bóle kręgosłupa 27.08.09, 21:34 Rehabilitacja? Właśnie dziś zaczęłam działania w tym kierunku Odpowiedz Link
lelieb Re: Bóle kręgosłupa 28.08.09, 13:15 Kręgoslup boli mnie od dawna (okresowo).Przez kilka lat temu pracowałam głównie na siedząco (więc tym to tłumaczyłam).Później pracowałam stojąco-podnosząco,wiec myślałam,ze to przez wysiłek.Następnie ciąża (co dało dodatkowe kilogramy),a teraz noszenie dziecka na rękach 9bo sporo waży).Najbardziej dokucza mi odcinek na wysokości pasa.Przy dłuższym staniu,zmywaniu naczyń-daje o sobie znać. Odpowiedz Link
lelieb Re: Bóle kręgosłupa 28.08.09, 13:16 Pisałam szybko,nie wiem czy ktoś się doczyta o co loto Odpowiedz Link
aga9001 Re: Bóle kręgosłupa 28.08.09, 13:41 Doczyta - to sa bóle lędzwiowe. Najważniejsze aby nigdy ci sie nie wysunął dysk. Najlepiej byłoby aby jakis rehabilitamt dobral ci odpoweidnie cwiczenia , a ty potem systematycznie bys cwiczyła. Podnoszac dziecie nie schylaj sie a kucaj. Do zmywania i prasowanie stawiaj sobie mały stołeczek na ktory postwisz nogę - pomaga. Odpowiedz Link
sebaga Re: Bóle kręgosłupa 01.09.09, 22:31 tez tak mam niestety. Chodziłam jakiś cas temu do kręgaża, genialny facet, dał mi zestaw ćwiczeń, dzięki którym wyszłąm na prostą. Jedyny problem , ze trzeba ćwiczyć codziennie, a ja odpuściłam w ciąży i teraz często mam silne bóle Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Bóle kręgosłupa 01.09.09, 22:37 ale co Cie boli i jak Nie czytalam wszystkich postow Czy boli Cie szyja czy ledzwie Czy bol jest bardziej miesniowy, chroniczny, czy przeszywajacy Czy jest zlokalizowany miejscowo, czy promieniuje na konczyny i jak promieniuje ? Doraznie: cieple oklady, pozycja odciazajaca, cwiczenia izometryczne Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Bóle kręgosłupa 01.09.09, 22:45 zapomnialam dodac, ze jezeli bole sa chroniczne (tzn dluzej niz miesiac) to konieczne przeswietlenie czynnosciowie i przekrojowe tego odcinka kregoslupa w dobrym laboratorium potem dobra diagnostyka jeszcze potem dobry rehabilitant zeby ustawic cwiczenia aby odciazyc, wzmocnic, rozciagnac poszczegolne partyie miesniy masaz albo terapia manualna, potem duzo regularnej pracy w domu, uprawianie sportu np plywanie - ale regularne ......i zadnego odpuszczania niektore tutaj wiedza, ze mam klopoty wynikajace glownie z zaniedban. Musisz przeciwdzialac juz teraz, inaczej Twoj kregoslup podziekuje Ci tak, ja moj mnie - a to nic smiesznego. Odpowiedz Link