09.09.11, 20:35
Tydzień temu spędziłam przedłużony weekend tu...

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/S6ze4DNIzdboeu07SX.jpg

I za sprawą tej wycieczki nie zdążyłam pewnej Damie złożyć właściwych gratulacji tytułem pewnego szlema. Co czyniąc zapraszam jdnocześnie szanowne "dworostwo" na króciutką wyprawę po Wileńszczyźnie. fotoforum.gazeta.pl/a/61247.html

Język litewski jest jedynym ze znanych mi języków który opanowałam w stopniu mnie niezadowalający . Ja go zwyczajnie nie słyszę. Ale ponieważ mam przyjaciół wyłącznie wśród Litwinów lub "mieszańców" wielu nacji zamieszkujących te ziemie to Oni dla mnie nauczyli się sprawnie posługiwać językiem polskim.
Obserwuj wątek
    • damakier1 Re: Remanent 09.09.11, 21:21
      Bardzo piękna przechadzka. Warto była na szlemowe gratulacje poczekać, by móc obejrzeć te piękne zdjęcia. Wielkie dzięki.

PS. Kaczki szczecińskie pozdrawiają kaczli trockie!
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/va/ph/itjd/FuTu0FNmTFqBaxnmgB.jpg

-----------------
      "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
      (aut.: ToJaJurek)
      • inna57 Re: Remanent 10.09.11, 12:35
        Piękne te szczecińskie kaczki i jak widać bardzo towarzyskie. W Trokach ledwie jeden kaczor wdzięczył się do fotografii reszta kaczego towarzystwa gdzieś się zapodziała.
    • mambaker Re: Remanent 09.09.11, 22:05
      Polska język też trudna język.

inna57 napisała: Język litewski jest jedynym ze znanych mi języków który opanowałam w stopniu mn
      > ie niezadowalający
      • inna57 Re: Remanent 10.09.11, 12:31
        Tak wpadłaś tylko przyczepić się literówki ?
    • ka.mu Re: Remanent 10.09.11, 12:58
      Super ta Wileńszczyzna!
      Zabytki jak to zabytki, szczególnie te niespecjalnie wychuchane (takie najfajniejsze) urokliwe są. Jestem wielką amatorką. Prowincja francuska też obfituje w takie bez ceregieli traktowane. I podobno Italia też ma i takie i te wymuskane, ale dawno byłam i już mi się wspomnienia zamgliły.

A pejzaż wileńskich okolic bardzo swojski dla kogoś takiego jak ja, co kocha Suwalszczyznę.
      Zazdroszczę wycieczki :-)
      • inna57 Re: Remanent 10.09.11, 13:26
        To fakt że krajobraz Wileńszczyzny i Suwalszczyzny są bardzo podobne z jedną różnicą. Litwa to praktycznie pusty kraj. W Polsce wioska wyrasta na wiosce, na Litwie czasem po horyzont widzisz jedynie lasy i łąki rozpostarte na pagórkach i tysiące mniejszych lub większych jezior (jest ich tu ponad 3000). Woda tu czysta, trawa zielona, ludzie przyjaźni choć niechętni obcym. Litwini jak wiele innych nacji niechętnie zapraszają do swoich domów, brak im tak charakterystycznej dla Polaków otwartości. Szczęśliwie mamy tam wielu prawdziwych przyjaciół dzięki czemu możemy zawsze wpaść na kilka dni żeby choćby wykąpać się w prawdziwej bani.

Tym razem "zwiedzanie" Wilna było bonusem dla przyjaciół z Polski którzy pierwszy raz mieli okazję odwiedzić Litwę i przyznali że nawet nie podejrzewali że tuż za miedzą mamy tak urokliwe miejsce.
    • duala Re: Remanent 10.09.11, 14:55
      jak rozumiem, zamieściłaś swoją fotę?
      • inna57 Re: Remanent 10.09.11, 15:54
        To jest jedna z rzeczy których unikam jak ognia. Fotki robię samodzielnie ale te prywatne mam wyłącznie w prywatnym zbiorze niedostępnym w sieci. Natomiast główną postacią na zdjęciu jest ta o której pisał wieszcz Adam w "Inwokacji".
        • duala Re: Remanent 10.09.11, 17:11
          no patrz, a ja myślałam, że Tyś jest ta Ciemnolica
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka