Dodaj do ulubionych

Rosja się budzi.

10.12.11, 19:28
... Około 25 tys. ludzi - a według niektórych źródeł nawet 40 tys. - przyszło na Plac Bołotny,
w centrum Moskwy, aby zaprotestować przeciw sfałszowaniu wyborów do Dumy Państwowej
...

W innych miastach

Również w innych miastach Federacji Rosyjskiej odbyły się podobne protesty. Wzięły w nich udział setki osób, a gdzieniegdzie - tysiące. Fala protestów przetoczyła się m.in. przez Władywostok, Chabarowsk, Tomsk, Nowosybirsk, Omsk, Czytę, Krasnojarsk, Irkuck, Uljanowsk, Kemerowo, Jekaterynburg, Czeboksary, Iżewsk, Kazań, Wołgograd, Perm, Murmańsk, Pietrozawodsk, Psków, Włodzimierz, Woroneż, Kaliningrad i Petersburg. W tym ostatnim demonstrowało ponad 10 tys. osób.
Obserwuj wątek
    • damakier1 Re: Rosja się budzi. 10.12.11, 20:07
      To rzeczywiście wygląda na przebudzenie, ale droga do celu jeszcze przed Rosjanami długa i wyboista. Tym bardziej, że tak ogromne manifestacje udało się zebrać nie dzięki istnieniu zorganizowanej opozycji, a raczej dzięki możliwościom, jakie daje internet. Ale jest nadzieja, że to, co sie własnie dzieje da podwaliny do mozolnej pracy organizowania się od podstaw.
      Zwłaszcza, że jak widać świadomość konieczności takiej pracy jest:
      Z kolei redaktor naczelna niezależnego tygodnika "New Times/Nowoje Wremia" Jewgienia Albac zaapelowała do zebranych, aby "ta para nie poszła w gwizdek". - Władzy, która kradnie nasze głosy mówimy - nie! Trzeba tworzyć komitety obywatelskie. Zbierać podpisy pod żądaniem unieważnienia wyborów oraz dymisji Putina i (Dmitrija) Miedwiediewa. To dopiero początek - wskazała.
      • ave.duce Re: Rosja się budzi. 10.12.11, 20:30
        To takie pomruki, ale na pewno na Kremlu je słyszą. I... boją się.
        • witekjs Re: Rosja się budzi. 11.12.11, 13:52
          ave.duce napisała:

> To takie pomruki, ale na pewno na Kremlu je słyszą. I... boją się.

Chyba trzeba z pewnym niepokojem patrzyć na to, że ich premier, może się bać...

Bywały już u nich bardzo niebezpieczne, nie tylko dla Rosjan napięcia polityczne, również po upadku ZSRR.
          Myślę, że od wielu lat, większość z nas z uwagą patrzy na to, co dzieje się w Rosji.

wyborcza.pl/1,97737,9324060,Stalin_i_pisarze__Krotki_kurs_miazdzenia_kregow__lamania.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,89226,129237311,131457375,Geniuszy_dziela_genialne_Mistrz_i_Malgorzata.html

• iza.bella.iza Niewielu Rosjan się budzi. 12.12.11, 00:08
      To jest na razie garstka bardzo odważnych ludzi. Czy obudzą następnych - oto jest pytanie.
      • witekjs Wielu Rosjan się budzi :-) 12.12.11, 07:15
        Chyba wydarzyło się coś niezwykłego !
        Rosjanie są oburzeni i chcą zmian, ogromne rzesze odważnych, dzielnych ludzi wyszło na ulice.
        Miejmy nadzieję, że nie spotkają ich represje.
        Życzę Im Wszystkiego Najlepszego !

Pomyślności :-)

Witek

Bunt, który się nie śnił Puszkinowi
        Wacław Radziwinowicz, Moskwa
        2011-12-12,

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,10799121,Bunt__ktory_sie_nie_snil_Puszkinowi.html#ixzz1gIX6huuo

/.../
        Tylu niezadowolonych z władz nie gromadziło się w Moskwie od 20 lat. Co najmniej 40 tys. przyszło na plac Błotny, choć jeszcze w poniedziałek i wtorek policja lała ich pałami i zamykała.

O takim tłumie nie można już powiedzieć, że zbiera się za brudne dolary od Hillary Clinton, jak premier Władimir Putin usiłował ostatnio wmawiać rodakom.

W sobotę manifestanci zobaczyli też, że policjanci i żołnierze potrafią zachowywać się normalnie, tzn. nie bić, nie gonić, a nawet umieją pomagać. Po wiecu dziękowali im za to oklaskami.

Demonstranci pokazali też, że wbrew temu, co pisał Puszkin, "ruski bunt" nie musi być bezmyślny i bezlitosny. 40 tys. ludzi i ani jednej wybitej szyby, ani jednego siniaka./../

Słowo "Putin" dla telewizji pozostaje tabu. A na demonstracjach to ono pada najczęściej, przede wszystkim w haśle "Rosja bez Putina!".

Jeśli protest będzie trwał - a jego uczestnicy są na to zdecydowani - władze będą musiały reagować. Gdy Putin został kiedyś zapytany, dlaczego przywrócił hymn ZSRR, odparł ponuro: - Jaki naród, takie pieśni. Teraz widać, że naród inny, to i "pieśń" powinna być inna./.../

Rosjanie mają powiedzenie, że czeka ich albo koszmarny koniec, albo koszmar bez końca. Ostatnie wydarzenia pokazały, że w tym społeczeństwie są ludzie, z którymi można przeprowadzić zmiany bez koszmarnego krwawego końca. I którzy nie godzą się na koszmar bez końca, czyli stagnację pod rządami putinowskiej Jednej Rosji.

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,10799121,Bunt__ktory_sie_nie_snil_Puszkinowi.html#ixzz1gIWstuU8

• zapijaczony_ryj Re: Wielu Rosjan się budzi :-) 12.12.11, 07:23
          Jakich wielu,? Tam żyje ponad 140 milionów ludzi. Te 20 tys protestujących to igła w stogu siana
          >

>
          >
          >
          >
      • ave.duce Powolutku, ale... 12.12.11, 11:07
        ... Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku ...
    • zapijaczony_ryj E tam 12.12.11, 07:19
      Rosjanie muszą być trzymani za mordę, bo inaczej gotowi zrobić głupstwo!
      Trzymał ich za mordę car, trzymał Lenin, Stalin i Breżniew, a teraz trzyma Putin i Oni za to go kochają, bo poddaństwo względem wodza mają w genach!
      Amen!
      • gat45 Ryju, 12.12.11, 09:02
        Taka "genetyka narodowa" to strasznie niebezpieczna zabawa. Nie powielaj takich opisów, proszę, bo to jest równanie do poziomu Suskiego (albo i gorzej). Przepraszam, że tak ostro, ale jestem na ten temat wyjątkowo wyczulona.

• zapijaczony_ryj Re: Ryju, 12.12.11, 10:17
          gat45 napisała:

> Taka "genetyka narodowa" to strasznie niebezpieczna zabawa. Nie powielaj takich
          > opisów, proszę, bo to jest równanie do poziomu Suskiego (albo i gorzej). Prze
          > praszam, że tak ostro, ale jestem na ten temat wyjątkowo wyczulona.
          >

Byłem osobiście kilkanaście razy w tzw. Związku Radzieckim jeżdżąc tranzytem w celach "turystycznych" do Wiednia, byłem tez raz tzw "Pociągiem przyjaźni". Widziałem na własne oczy, rozmawiałem z mieszkającymi tam ludźmi, bardzo dużo czytałem w tym temacie i mam takie zdanie jak napisałem.
          Moze z jednym masz rację, że słowo genetycznie powinno być zastąpione jakimś innym, ale generalnie zdania nie zmienię.
          Uważam, ze Rosjanie sami nie zdają sobie z tego sprawy, ze lubią być trzymani za mordę!
          Stąd takie poparcie dla Putina!
          • witekjs Re: Ryju, 12.12.11, 11:17
            zapijaczony_ryj napisał:

> gat45 napisała:
            >
            > > Taka "genetyka narodowa" to strasznie niebezpieczna zabawa. Nie powielaj
            > takich
            > > opisów, proszę, bo to jest równanie do poziomu Suskiego (albo i gorzej)
            > . Prze
            > > praszam, że tak ostro, ale jestem na ten temat wyjątkowo wyczulona.
            > >
            >
            > Byłem osobiście kilkanaście razy w tzw. Związku Radzieckim jeżdżąc tranzytem w
            > celach "turystycznych" do Wiednia, byłem tez raz tzw "Pociągiem przyjaźni". Wid
            > ziałem na własne oczy, rozmawiałem z mieszkającymi tam ludźmi, bardzo dużo czyt
            > ałem w tym temacie i mam takie zdanie jak napisałem.
            > Moze z jednym masz rację, że słowo genetycznie powinno być zastąpione jakimś i
            > nnym, ale generalnie zdania nie zmienię.
            > Uważam, ze Rosjanie sami nie zdają sobie z tego sprawy, ze lubią być trzymani z
            > a mordę!
            > Stąd takie poparcie dla Putina!

To bardzo smutne, że w Naszym Forum ktoś tak pisze o Rosjanach, jak Ty Ryju.
            Byłem w ZSRR / w różnych republikach/ pięć razy, nie były to wyjazdy "turystyczne", w związku z czym obracaliśmy się w innych środowiskach...
            Spotykałem tam zawsze, bardzo ciekawych ludzi, niezwykle zainteresowanych i przyjaźnie do Polski i Polaków nastawionych.
            Z kilkorgiem zaprzyjaźniłem się.
            Chyb nie chcesz wiedzieć, jak wiele Rosjanie wycierpieli w czasach komuny i potem też.

Witek

• ave.duce Re: Ryju, 12.12.11, 11:17
            zapijaczony_ryj napisał:

> Byłem osobiście kilkanaście razy w tzw. Związku Radzieckim jeżdżąc tranzytem w
            > celach "turystycznych" do Wiednia, byłem tez raz tzw "Pociągiem przyjaźni".

To kiedy to było?

> Wid
            > ziałem na własne oczy, rozmawiałem z mieszkającymi tam ludźmi, bardzo dużo czyt
            > ałem w tym temacie i mam takie zdanie jak napisałem.

ROZMAWIAŁEŚ?
            I jesteś pewien, że - widząc Cię pierwszy raz na oczy - opowiadali Ci wszystko jak na spowiedzi...

> Moze z jednym masz rację, że słowo genetycznie powinno być zastąpione jakimś i
            > nnym, ale generalnie zdania nie zmienię.

Nie zmieniaj, nie ma to, jak trwać przy swoim. W końcu Polacy to "naród wybrany", co tam jacyś Rosjanie przy nas.

> Uważam, ze Rosjanie sami nie zdają sobie z tego sprawy, ze lubią być trzymani z
            > a mordę!

Wow! Coraz lepiej. Proponuję, żebyś im to uświadomił.

> Stąd takie poparcie dla Putina!

No, proszę: i wszystko jasne.
    • witekjs Ile kosztuje odwaga cywilna w Rosji... 12.12.11, 15:17
      Musiałem wyjść i nie zdążyłem podać, jak mi się wydaje ważnego linku.
      Myślę, że nie wszyscy wiedzą, ile kosztuje odwaga cywilna w Rosji...
      Wiedza o tym Ci wszyscy Rosjanie, którzy decydują się na protesty.
      Nie ma wątpliwości, że należy odnosić się do Nich dużym szacunkiem.

Witek

en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia
    • tw_wielgus Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 17:21
      Następna rewolucja?
      • ave.duce Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 17:53
        Ale w odwrotną stronę.
        • tw_wielgus Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 17:57
          Czyli kontrrewolucja. To też już było. Nihil novi sub sole.
          • ave.duce Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 18:13
            ... Wszystko już było - rzekł Ben Akiba -
            A gdy nie było - śniło się chyba.
            Trzeźwi, urżnięci i rak, i ryba.
            A świat się w kółko kręci, świat się w kółko kręci:
            Hopaj siup! hopaj siup! hopaj siup! hopaj siuuuuuup! ...
            • tw_wielgus Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 18:17
              Nic z tego nie będzie.
              • ave.duce Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 18:20
                Coś tam będzie.
                • witekjs Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 18:42
                  ave.duce napisała:

> Coś tam będzie.

Też tak myślę. Internet działa cuda...
                  Co się już się stało w Chinach, ostatnio w krajach arabskich, nawet Libii, a teraz Syrii.
                  Tego już chyba, nie są w stanie zatrzymać, jak jeszcze niedawno.
                  Z pewnością wymaga to czasu.
                  Ludzie mają już dość KGB-owskiej demokracji.

Witek
                  • ave.duce Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 18:47
                    Trzymam za Rosjan mocno kciuki.
                • tw_wielgus Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 19:03
                  Dokładnie nic. Większość Rosjan w nosie ma demokratyczne wybory jeżeli ich skutkiem są rządy nieudaczników klasy Jelcyna. Dobrze pamiętają tą lekcję z historii. Putin przywrócił im narodową dumę. Znowu poczuli że mają cara, który sprawuje pieczę nad mateczką Rosją.

ave.duce napisała:

> Coś tam będzie.
                  • ave.duce Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 19:06
                    Pożyjemy, zobaczymy.
                    • tw_wielgus Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 19:30
                      może zobaczymy. Któż to może wiedzieć.
                      • witekjs Re: Rosja się budzi. 12.12.11, 21:43
                        To jest bunt rosyjskich białych kołnierzyków
                        Wacław Radziwinowicz, Moskwa
                        2011-12-12
                        /.../
                        W Moskwie mówi się, że sobotnia demonstracja nie była wiecem tłumu, lecz osobowości, manifestacją najbardziej twórczej części młodego pokolenia, które nie chce pogodzić się z perspektywą stagnacji, czyli dalszymi rządami Putina.

Pytałem polityków, którzy organizowali wiec, czy uważają postulaty za realne. Czy naprawdę liczą, że Kreml zgodzi się na powtórzenie wyborów, a jeśli nawet, to czy władza nie wpadnie wtedy w ręce komunistów i nacjonalistów.

- To musi być robione po kolei. Nowe wybory można rozpisać dopiero wtedy, gdy władze zarejestrują ugrupowania prawdziwie opozycyjne. My, demokraci, liberałowie, nie mamy partii dopuszczonej do udziału w wyborach. Mogą działać tylko ugrupowania, które występują przeciw abstrakcjom: "korupcji", "złodziejstwu", "nepotyzmowi". Ci, którzy tym abstrakcjom nadają właściwe imię, czyli "Władimir Putin", nie mają wstępu na scenę polityczną. Jeśli się na niej znajdą, wyborcy pójdą za nimi - uważa Borys Niemcow, były wicepremier, jeden z przywódców nie zarejestrowanej partii PARNAS.

Zdaniem politologa Dmitrija Orieszkina powtórki wyborów parlamentarnych nie będzie. - Władze będą o tym może rozmawiać, przeciągać sprawę, lecz na to nie pójdą. Ale to nie jest ważne. Ważne jest to, że przy takich nastrojach społecznych ważniejsze wybory, czyli prezydenckie w marcu, może będą uczciwsze. Ci, którzy przyszli na Błotny, chętnie zostaną obserwatorami na wyborach prezydenckich. I wszystko, co się będzie dziać w lokalach wyborczych, będą rejestrować i pewnie transmitować. Jeśli jeszcze uda się ukarać choć kilku, którzy fałszowali wybory 4 grudnia, to w marcu władzy będzie trudno znaleźć chętnych do tej brudnej roboty - mówi Oreszkin. - A jeśli wybory prezydenckie będą pod okiem obserwatorów, kamer i bez fałszerstw, to Putin nie zatriumfuje w pierwszej turze. Tym młodym ludziom nie chodzi o rewolucję, lecz o to, by Rosja była uczciwa. Wierzą, że mają prawo do uczciwej Rosji i że uczynią ją taką bez przemocy - zapewnia.

Więcej... wyborcza.pl/1,75477,10798877,To_jest_bunt_rosyjskich_bialych_kolnierzykow.html#ixzz1gM4w9TEY
                        • witekjs Rosja się budzi. - niedziela 25 grudnia 2011 25.12.11, 20:36

en.ria.ru/society/20111225/170479276.html
                          www.dailymirror.lk/news/15674-tens-of-thousands-rally-in-new-election-protest-in-russia.html
                          en.rian.ru/russia/20111225/170484361.html
                          www.businessweek.com/news/2011-12-25/putin-faces-more-mass-protests-kudrin-warns-of-revolution.html
                          www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/8977487/Vladimir-Putins-advisers-dismiss-Russian-Christmas-Eve-protests.html
                          www.thejakartaglobe.com/international/tens-of-thousands-challenge-putin-in-new-russia-protest/486854

thelede.blogs.nytimes.com/2011/12/24/video-of-protests-in-russia/
    • iza.bella.iza Bunt młodych i wykształconych z wielkich miast. 12.12.11, 22:48
      wyborcza.pl/1,75248,10798877,To_jest_bunt_rosyjskich_bialych_kolnierzykow.html
      • ave.duce Re: Bunt młodych i wykształconych z wielkich mias 12.12.11, 23:05
        Chyba to lepsze niż NIC.
    • ave.duce Rosja się budzi... 25.12.11, 08:43
      ... Tysiące wściekłych Rosjan wyszło na ulice ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10869928,_Dla_Rosji_bez_Putina___Dziesiatki_tysiecy_Rosjan.html
    • mariner4 W dobie internetu coraz trudniej jest 25.12.11, 11:50
      okłamywać własny naród. Bliski wschód, teraz Rosja i pewnie wszystkie totalitarne reżimy w końcu padną. A u nas Kaczor marzy o zamordyźmie.
      M.
      • ave.duce Re: W dobie internetu coraz trudniej jest 25.12.11, 17:47
        Marzą mu się z mety Chiny z ostrą cenzurą netu ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka