11.01.12, 19:21
Siedem złotych i półtorej godziny pracy.
Takim kosztem zbudowałem dom dla wiewiórek i zainstalowałem go na dębie.
Chcieliśmy z Kiciusiem zapewnić sobie miłe i niezbyt gadatliwe sąsiedztwo na hacjendzie.
Okazało się jednak, że gotowa skrzynka lęgowa dla wiewiórek kosztuje w firmie internetowej 50 zł plus 25 za wysyłkę.
No to ja Jurek zawziąłem się, kupiłem surową deskę w składzie budowlanym, wziąłem piłę wiertarkę i gwoździe - i zbudowałem. Wyścieliłem wnętrze sianem - i na drzewo. I nawet udało mi się nie spieprzyć z drabiny.
Ha!
Zalecam chętnym takie budowle, bo wkrótce pora lęgów wiewiórzastych.
Wymiary to 30x20x15 cm, otwór 5 cm.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/dh/ra/wrav/AxWuN6JGBULfIwPBpB.jpg
Obserwuj wątek
    • gat45 WIEWIÓRZASTA !!!!!!! Cho no tu ! 11.01.12, 19:28
      Masz chatę rozwojową !

I Panu ToJemuJurkowi grzecznie podziękuj. O.
      • dzidzia_bojowa Mnie ciekawi 11.01.12, 19:47
        być może naiwnie, skąd wiewiórka będzie widziała, że to dla niej? A jak się wprowadzi do tej chatki taka na przykład sikorka to co będzie?
        • sclavus Re: Mnie ciekawi 11.01.12, 20:30
          ... to wiewiórka odda sprawę do komornika... :P
          • ave.duce Re: Mnie ciekawi 11.01.12, 20:32
            A nie do sądu najpierw?
            • ploniekocica Re: Mnie ciekawi 11.01.12, 21:22
              Kurczę nie widzicie, że tam jest napisane, że niewiewiórzastym wstęp bron pod karą administracyjną. A w razie czego ToOnJurek będzie SZCZelał na postrach, coby niewiewiórzaste się nie panoszyły na nieswoim.
            • sclavus Re: Mnie ciekawi 11.01.12, 22:13
              a cóż tam jakieś sądy wiewiórkom skoro sprawa ewidentna... :)
    • ave.duce 0 11.01.12, 19:47
      No to się zabieram do roboty, deskę mam, więc...
    • olga_w_ogrodzie Re: 7 11.01.12, 21:08
      buda fajna i podoba się mi, że za 7 zł.

jak Dzidzia, ciekawam skąd wiecie, że wiewiórki te skapną się, iż to dla nich.
      • sclavus Re: 7 11.01.12, 22:12
        Podejdą, obmacają, obwąchają, poszeptająsobie cóś do uszek i stwierdzą zgodnie: to na pewno dla nas... fajny tentojajurek...
        • olga_w_ogrodzie Re: 7 11.01.12, 22:36
          i będą uroczo i psio ogonkami machać na widok ToJaJurka ?
          • sclavus Re: 7 11.01.12, 22:50
            No przecie!!!!
          • tojajurek Re: 7 11.01.12, 22:56
            Wiewióry wiedzą tak jak jaJurek z literatury fachowej, że wejście do domku musi być spore, a wnętrze przestronne jak dlanaprzykładu dziupla. A jak im się wpierniczy jakiś intruz, to wyfukajom albo i wygryzom.
            A insze ptactwo wie, że kaliber dziury musi być dopasowany i jak najmniejszy, żeby drapieżnik jakowyś nie wlazł nocką ciemną. Tylko ptasi przygłup osiedli się za pięciocentymetrową dziurą wejściową. No chyba, że jakiś naprawdę duży ptak, ale i takiego zły wiewiór wygoni.
            Ważne tylko, żeby się wiewiórom wystrój rezydencji spodobał. Ale wrzuciłem do środka orzechowy poczęstunek na powitanie. Będę obserwował co się dzieje.
            • tojajurek Komunikat nr 2 12.01.12, 18:33
              W domku wiewiórzastym cicho. Może cosik i było, ale nie dało znaku życia.
              Ale za to przypełzło cóś ciekawskiego i siem patrzy:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/dh/ra/wrav/xiyvWJFbdBDzpr7tJB.jpg
    • tw_wielgus Re: 7 12.01.12, 18:55
      Wiewióry to te rude, tak?
      • magdolot Re: 7 13.01.12, 02:32
        Rudy ojciec, rudy dziadek,
        rudy ogon to mój spadek.
        A ja jestem wiewiór Jurka,
        spierdzielajcie mi z podwórka!

Piękna budka dla wiewiórkuf drogi Panie Tojajurku! I w dodatku żadnych wiórkuf, kokosowych, badylowych, sam drewienko bardzo zdrowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka