Dodaj do ulubionych

Stasiuk w Trójce

17.12.13, 21:53
znakomita audycja.inteligentni ludzie,mądre,dowcipne rozmowy,znakomite tło muzyczne.
zupełnie inny świat.
i tylko ten dysonans:2 ulubione słowa Stasiuka:o Jezu,kurwa.czy już wszyscy muszą używać słow gimnazjalistek-mam na myśli drugie słowo.
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Stasiuk w Trójce 18.12.13, 01:33
      Taką historyjkę słyszałam ja kiedyś, że Bieńczyk [pisarz, tłumacz, eseista i teoretyk literatury w jednym] rozmawiał sobie z pisarzem stylistą Stasiukiem o jego pisaniu i zaobserwował on w nim fachowo okcydentalizm i na fragmencie ukazał. Na co Stasiuk zareagował tak: Jaki okcydentalizm?! Tutaj jest krowa, a tam jest druga krowa!

I słysząc tę historyjkę gwałtownie pożałowałam [swój, kurwa, chłop], że przez wiele lat kategorycznie odmawiałam zawarcia znajomości ze Stasiukiem, albowiem na propozycje "Chodź, Żyrafa, pójdziemy se do Świni do Wołowca" z uporem maniaka odpowiadałam "Do Świni nie bede szła!"
      • 99venus Re: Stasiuk w Trójce 18.12.13, 20:36
        nie znam Stasiuka osobiscie ale ponieważ teraz mieszka w Wołowcu a jeszcze wcześniej kręcił się po okolicy gdzie i ja bywałem Łosie,Ujście Gorlickie,Gorlice więc widzę go w tym terenie a przecież Beskid w tych okolicach jest bardzo ładny o każdej porze dnia i roku.
        audycja była bardzo ciekawa i na pewno jest w internecie więc możesz wysłuchać.
        bezpośredniość Stasiuka może być czasami męcząca ale słucha się go z przyjemnością.jego opisy wschodu Europy a może i czasami zachodu Wschodu są bardzo nowatorskie i myślę,że przydałoby się aby przeczytało je kilku prawdziwych patriotów.może by im to pomogło.zacząłem czytać teraz Niemen-Uwe Rada,niemieckiego dziennikarza piszącego o Niemnie i okolicach jako miejscu wspólnej pamięci narodów tam mieszkających.też ciekawe ale język Stasiuka zdecydowanie lepszy.
        pozdrawiam.
        ps.cierpisz na bezsenność?
        • magdolot Re: Stasiuk w Trójce 19.12.13, 09:45
          Kiedyś ja sobie Stasiuka poczytam do syta. Póki co wreszcie posiadłam Bieńczyki. "Miasto ryb" Natalki Babinej mi bardzo podeszło - brawurowa powieść białoruska. Miejscem stawał mi w oczach fragmencik "Całego zdania nieboszczyka" z fściekłą kobitką goniącą auta bandytuf ze tłuczkiem do mięsa, a miejscem ten Bug za drutami...
          Tęsknię za naszymi smaczkami, górkami i błotkiem. Choć Grosse Wannsee z oświetlonymi wieczorem przystaniami jest piękne, tu jest okrrropnie płasko. A Słowiance duszą bliżej do Brazylijczyków.
          Se myślę jak to jest być Marinerem zamieszkałym w górach...
          Bezsenność? To w Polsce. Tu zmora nocy się miesza ze zmorą dnia i mi się ostatnio kumpletnie przestawiło. Spoglądam po nocach w lustro szukając uszuf od fenka po czaszce.
          A dzisiaj się odkręcam, bo jutro zaczynam zmieniać kraje i miejsca jak rękawiczki.
          Jak dobrze fstać skoro śfit, jutrzenki blask duszkiem pić! Do pakowania odmaszerować.
          Miłego, Venusie!
          A potem ich fszystkich załatwimy na cacy. O.
          • 99venus Re: Stasiuk w Trójce 19.12.13, 11:13
            mieszkać w Berlinie?nie wiem czy bym potrafił.generalnie mieszkanie w miescie męczy.
            jak już świąteczno-noworoczne zamieszanie minie to polecam lekturę Bogusława Deptuły-Literatura od kuchni.
            a tymczasem zmieniaj kraje,baw się dobrze,nabieraj kondycji.zwyciężymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka