Dodaj do ulubionych

25 lat wolności

04.04.14, 10:07
ciekawe, kogo typujecie na ludzi wolności

tak naprawdę to w pierwszej chwili przychodzi mi na myśl tylko Jerzy Owsiak

reszta.... muszę pomyśleć
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: 25 lat wolności 04.04.14, 10:17
      Barbara Labuda.
      • scoutek Re: 25 lat wolności 04.04.14, 10:24
        ave.duce napisała:

> Barbara Labuda.

pewnie, że tak, Ave

i najbardziej oczywisty Jacek Kuroń
        • ave.duce Re: 25 lat wolności 04.04.14, 10:45
          I Bartoszewski (pomimo "wpadki" z LOTem ;)
    • lodziarek Re: 25 lat wolności 04.04.14, 10:18
      O Rydzyk:)
    • damakier1 Re: 25 lat wolności 04.04.14, 11:00
      Adam Michnik.

Ale moja lista kandydatów jest spora. Jeszcze do niej wrócę. Ale teraz lece rehabilitować sobie kolana.
      • scoutek Re: 25 lat wolności 04.04.14, 11:28
        Michnik i Bartoszewski też
        Mazowiecki i Geremek
        • erte2 Re: 25 lat wolności 05.04.14, 20:58
          scoutek
          Niedokładnie przeczytałaś. Organizatorom (akcji ? plebiscytu ?) chodziło o ludzi żyjących (a niestety ani Geremka, ani Mazowieckiego, ani Kuronia już nie ma wśród nas), i raczej nie polityków. To drugie kryterium jest zresztą dość niejednoznaczne, bo o ile Owsiak politykiem na pewno nie jest, to już Adam Michnik...?
          • scoutek Re: 25 lat wolności 06.04.14, 09:43

erte2 napisał:

> scoutek
            > Niedokładnie przeczytałaś

nie tak
            przeczytałam dokładnie dlatego rzuciłam Owsiaka
            ale potem tutaj, na FzD zaczęły padać nazwiska z pogranicza polityki i uznałam, że można zrobić nasz forumowy plebiscyt, bez tych polityczno-żyjących ograniczeń, dlatego dorzuciłam innych

gdybym źle przeczytała moim pierwszym i jedynym kandydatem byłby Jacek Kuroń
            • gat45 Re: 25 lat wolności 06.04.14, 10:13
              Czyli trzeba zmienić pytanie. Może na takie : kto dla ciebie stoi na czele listy osób, symbolizujących 25 lat wolności.

Już-już mi się pomyślało, że takie sformułowanie to łatwizna i że trzy osoby będą się ścigać o palmę pierwszeństwa (JK, TM, WB), ale od razu mi się zaciukało : czy Jacek Kuroń zasłużył na to, żebym go obarczała odpowiedzialnością za wszystkie przez te ćwierć wieku popełnione wypaczenia ? Albo premier Mazowiecki ? Więc jednak wracam do Michnika, bo on mi pasuje i do początku - wybuchu - wolności i na dalsze lata. Tylko w bardzo nielicznych przypadkach nie zgadzałam się z jego odczytem sytuacji w wolnej Polsce, a i to była to niezgoda w szczegółach, nie zasadnicza. We własnoręcznie przerobionym plebiscycie głosuję na Michnika.
              • scoutek Re: 25 lat wolności 07.04.14, 10:57

gat45 napisała:

> Czyli trzeba zmienić pytanie. Może na takie : kto dla ciebie stoi na c
                > zele listy osób, symbolizujących 25 lat wolności.

masz rację
                Kuroń i Michnik
    • humbak Re: 25 lat wolności 04.04.14, 11:11
      Nikogo. Nie widzę sensu.
    • widz102 Re: 25 lat wolności 04.04.14, 12:25
      Leszek Balcerowicz - uruchomił rynek

Jerzy Owsiak - uruchomił kapitał społeczny
      • scoutek Re: 25 lat wolności 04.04.14, 12:32
        właśnie, Balcerowicz też.....

lista robi się długa
    • man_sapiens Re: 25 lat wolności 04.04.14, 23:58
      Nieznany przedsiębiorca.
      Nie rzemieślnik w jednoosobowej firmie ale też nie Kulczyk, Krauze czy Solorz. Przedsiębiorca, który zaczynał z zero kapitału, doświadczenia i wzorów a dzisiaj daje pracę kilku czy kilkunastu osobom. Niestraszny mu US z ZUSem, PIP, UC, SANEPID, banki, związki zawodowe, konkurencja uczciwa i nie, przekupni i formalistyczni urzędnicy. Nawet wyrwy, które w jego własnym zdrowiu pozostawia bezustanny stres.
      On daje radę - dla siebie i dla swoich pracowników.
    • dystans4 Re: 25 lat wolności 05.04.14, 10:32
      Nie typuję. Bo albo ludzie nie ci, albo lista niepełna... (kilka nazwisk można podać, zawsze wiele się pominie).
      • ave.duce Re: 25 lat wolności 05.04.14, 15:18
        I Ty, i Humbak macie rację. Typowanie w tym przypadku to dość niewydarzony pomysł.
    • scoutek Re: 25 lat wolności 02.06.14, 08:45
      no i wygrani:
      kategoria społeczeństwo: Jerzy Owsiak (tak tak, wyszło na moje, to był mój typ)
      biznes: Solange i Krzysztof Olszewscy, twórcy firmy Solaris, producenci autobusów
      nauka: prof. Henryk Skarżyński, wybitny lekarz
      sport: Adam Małysz (kto jak nie on, też mój typ)
      sztuka: Krystyna Janda (też mój typ, choć wahałam się między nią a Agnieszką Holland)
      no i człowiek 25 lecia - Lech Wałęsa
      • damakier1 Re: 25 lat wolności 02.06.14, 10:31
        tak mi się podoba ten wybór, aż zaczynam podejrzewać, że sfałszowany ;)
      • tojajurek Jak zwykle... 02.06.14, 11:13
        Szukam dziury w całym.
        Całkowicie popieram wybór i sposób uhonorowania naszych wybitnych rodaków.
        Aliści pachnie mi ten jubel z daleka nachalną propagandą sukcesu, a zwłaszcza koturnowe zadęcie zawarte w określeniu "Ludzie Wolności".
        Może "Wybitni Ludzie Sukcesu" 25-lecia - proszę bardzo.
        Ale tylko Owsiak i pp. Olszewscy mogą kojarzyć i zawdzięczać swoje sukcesy odzyskanej przez Polskę 25 lat temu wolności (cokolwiek to znaczy). Reszta wyborów nijak się nie ma do etykietki. W PRL-u, nawet głębokim, mieliśmy wybitnych i zasłużonych (także dla Partii) sportowców, naukowców-lekarzy czy aktorów.
        Fanfary - owszem, ale może więcej sensu i zrozumienia używanych pojęć, choć wobec polityków to zapewne zbyt wielkie wymagania.
        Tak właśnie sobie zgryźliwie myślę.
        • ave.duce Re: Jak zwykle... 02.06.14, 13:39
          Człowiek Wolności - Krystyna Janda? A kiedy Janda była zniewolona? Że się czepnę ;)
        • scoutek Re: Jak zwykle... 02.06.14, 13:42

zapominasz ToTyJurku, ale nie tylko Ty, większość tak ma, że Janda to nie tylko aktorka
          to także pierwsza polska powolnościowa twórczyni prywatnych teatrów
          i w tym sensie właśnie bardziej od reszty nominowanych w tej grupie przystaje do tego miana Człowieka Wolności
          skorzystała z szansy, zaryzykowała wszystkim, także osobistym majątkiem, i wygrała

Skarżyński i Małysz - robili co do nich należy, tylko bardziej
          i pewnie dlatego odstają od reszty peletonu
          • ave.duce Re: Jak zwykle... 02.06.14, 13:59
            Nietrafione nazewnictwo - na fali trwającej deprecjacji.
        • damakier1 Re: Jak zwykle... 02.06.14, 14:55
          A po co nam dziury w całym szukać? Jak jest się z czego cieszyć, a jest, to nad dziurami nie ma co się zastanawiać, bo jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakiejś dziury nie było.
          • magdolot Re: Jak zwykle... 02.06.14, 16:30
            A ja nie tylko sobie dziury szukam, ale i drążę ją odruchowo jusz od 5 lat, bo te Platformiarze ni kija gospodarskiego pomyślonku nie majo. Wiecznie tych samych pińć sztuk na ołtarzach, a naród cięgiem zefrustrowany na cacy i ma się z autobusem Solaris utożsamiać, marmurem z Jandy, czy z wąsem przez płot?

Już pięć lat temu było w każdej jednej dziurze bilborda ustawić, a na nim dwie fotki owej, AD 89 i świeżynkę. I ja to pisałem już ftedy. A szanowne elyty cięgiem durne jak cepy, po salonach te medale przywieszajom, a potem popłakujom, że naród niewdzięczny jak łoś się z nimi zuośliwie ni w kij nie utożsamia [i ich medalami] i ze państwem też i ciągle paskudnie mówi o nich "oni" i się wyraża o Polsce "w tym kraju"...

A było posłuchać Sapiensa, kurna mania, nieznanemu przedsiębiorcy pomnika postawić, jak raz! Abo to jedna Janda majuntek zaryzykowała? Taki Sapiens, idąc do skarbufki, by chyba wolał Jandą być, lub choć blondynką taką [jak ze snu mego], by urzędasy na jego widok ze stołkuf spadały i mu jadły z rąk...

A ilu u nas jest cudownych ludzi najróżniejszych profesji co ponad średnią przecudnie wysterczają tym, że se na ambit wzięli być dokładnie tak samo profesjonalnymi, jako tzw. reszta świata i jej nie ustępować ani na krok? A często "układy i układziki" ich przyduszajom, sławy i srawy obmedalowane na glanc... By medal zrobić takim i ich, kurcza, obwiesić nim. Szkodzi?

A pomnik dobrego, uczynnego dla petęta urzędnika, też nie?

I tak to, kurcza, dumę narodowę zawdzięczamy jeno ościennym konusom i to jest błąd, co przy wyborach się zemści pełnymi gaciami.
            Znuf zacytuję na dowód:

wlek
            wczoraj

Oceniono 18 razy 18

Putin, Ty głupi baranie. Zamiast się zabrać sam z całą Rosją 25 lat temu za reformy i pracę od świtu do zmroku żyłeś w mrzonkach przegniłej mocarstwowości. Spojrzyj na mój kraj, wiele razy mniejszy od Rosji, który nie ma gazu, Syberii z jej diamentami, ropą i złotem, którego eksport do Niemiec przekracza eksport twojego kraju, który te wszystkie dobra ma. Który z powodzeniem produkuje i eksportuje do twojego kraju żywność, którą twój kraj mógłby produkować i eksportować na cały świat. Gdyby mu się chciało.
            • gat45 Re: Jak zwykle... 02.06.14, 17:00
              Magdolotu, zańrzyń na gazecianą pocztę, proszszsz
              • magdolot Re: Jak zwykle... 02.06.14, 19:35
                Byuem tam sto lat temu :)))
    • mariner4 Na przykład Olszewscy, 02.06.14, 17:16
      twórca PESA i podobni. Ja wiem, że w Polsce małpa tańcząca na drucie ku uciesze gawiedzi, czyli byle celebryta ma więcej szacunku, niż autentyczni twórcy postępu. a jak który jeszcze sukces odniesie, to go zadeptać. Niech ma!
      Taki kraj....
      • ewa9717 Re: Na przykład Olszewscy, 03.06.14, 19:53
        A Jerzy Giedroyć?
        • ave.duce Re: Na przykład Olszewscy, 03.06.14, 19:56
          Ale to mieli być żywi, o ile się nie mylę ;)
          • ewa9717 Re: Na przykład Olszewscy, 03.06.14, 20:23
            No po Kuroniu i Mazowieckim się ośmieliłam ;)
    • qqazz Ś.p. Stefan Kisielewski 04.06.14, 21:32
      a zaraz za nim Janusz Korwin Mikke i Stanisław Michalkiewicz.
      Propozycje ludzi którzy wolnoscia sobie buty wycierają i traktuja ja instrumentalnie uwazam za niepoważne.
      Inna sprawa, ze wolnośc rozumiem tradycyjnie, wedle tego co Leon XIII ujął w encyklice "Libertas" i nie utożsamiam jej ze swawolą jak to jest powszechnie czynione i co uważam za jej najwieksze wypaczenie.
      www.nonpossumus.pl/encykliki/Leon_XIII/libertas/

pozdrawiam
      • ave.duce Re: Ś.p. Stefan Kisielewski 05.06.14, 08:51
        Co do Kisiela - pełna zgoda, ale dlaczego dodałeś mu do towarzystwa dwóch mądrych inaczej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka