07.01.16, 20:59
Nils Muiznieks, komisarz Praw Człowieka Rady Europy, zaapelował do prezydenta Andrzeja Dudy, aby nie podpisywał ustawy medialnej. Równie dobrze mógłby zaapelować do Księżyca, żeby psy do niego nie wyły.

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o radiofonii i telewizji. Poinformowała o tym podczas briefingu w Pałacu Prezydenckim minister Małgorzata Sadurska, Szef Kancelarii Prezydenta RP. Prezydent z troską odnosi się do tego, żeby media publiczne cechowały się wiarygodnością, rzetelnością, obiektywizmem – podkreśliła minister Sadurska.

Dzisiaj, 7 stycznia 2016 roku p.rezydent Duda podpisał sześć ustaw:
1. Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niektórych innych ustaw.
2. Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji.
3. Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej.
4. Ustawa z dnia 29 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw.
5. Ustawa z dnia 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o służbie cywilnej oraz niektórych innych ustaw.
6. Ustawa z dnia 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o radiofonii i telewizji.
Obserwuj wątek
    • 99venus Re: PodPiSane 07.01.16, 21:03
      Prezydent z troską odnosi się do tego, żeby media publiczne cechowały się wiarygodnością, rzetelnością, obiektywizmem......
      mój boże!oniemiałem z podziwu.
      • oby.watel Re: PodPiSane 07.01.16, 21:14
        A rozmontowanie służby cywilnej nie napawa Cię optymizmem? Parafrazując znane powiedzenie nieważne czy urzędnik jest głupi czy niekompetentny, ważne, żeby był z PiS-u.
    • aga-kosa Re: PodPiSane 07.01.16, 21:29
      Nie tylko podpisane, ale już WYDRUKOWANE i obowiązuje od jutra.
      aga
      • damakier1 Re: PodPiSane 07.01.16, 22:31
        Tak się właśnie zastanawiam - to szaleńcze tempo, podpisane i opublikowane zanim jeszcze atrament zdążył wyschnąć... Po co? Co by się praktycznie zmieniło, gdyby z opublikowaniem poczekano choć do jutra? Pomijając treść i sens tych wszystkich ustaw, to sposób, w jaki są procedowane i wprowadzane w życie najwyraźniej jedno tylko mają zadanie: upokorzyć nas jak najbardziej dobitnie pokazać - mamy waaadze, możemy wszystko!
        • magdolot Re: PodPiSane 08.01.16, 01:51
          Urzędując w ten sposób i dokładnie w tym stylu pisi sami se wyrządzają niedźwiedzią przysługę. Bardzo szybko uzyskają poparcie własnego twardego elektoratu. Jedynie i li.
          To pewien plus, ale...
          Czytałam sobie w wannie "Politykę" z Kaczerem na okładce i nie mogę się opędzić wrażeniu, że nad wyraz rozmyślnie jednej oczywistej rzeczy w niej nie dopowiadają - tej właśnie, że gdyby chodziło o jakąkolwiek "dobrą zmianę", jej początek który właśnie oglądamy byłby zupełnie inny. I że nie dopowiadają tej myśli w trosce o to, co może się stać, tylko leją pracowicie oliwę na fale, duuużo oliwy.
          Kijowski ostatnio mówi dość wyraźnie o wyciąganiu ręki na drugą stronę ulicy - do zwykłych wyborców PiS. KOD ma być ruchem obywatelskim pilnującym prawa do podmiotowości każdego jednego obywatela i niedzielenia na sorty.
          Jak się popatrzy na radosne harce waatcuniuf na tle owym, to się robi niedobrze. Balanga pod wulkanem...
          • magdolot Re: PodPiSane 08.01.16, 02:25
            Auć.
            krystynakofta.natemat.pl/167581,rozpirzyc-polske

Idę spać, kurna mania.
          • oby.watel Re: PodPiSane 08.01.16, 11:26
            Od kiedy reżimy totalitarne przejmują się wielkością poparcia? Niedługo zresztą problem zniknie, bo pracownie badające opinię publiczną również mają zostać naprawione.
    • man_sapiens Re: PodPiSane 08.01.16, 14:48
      Plan Słońca Narodu Polskiego jest oczywisty, będzie jak na Węgrzech - Duda z plasteliny podpisze ustawę o zmianie ustawy o ordynacji wyborczej.
      - Część okręgów wyborczych (nie wszystkie!) zostanie zmieniona i podzielona na JOWy. Tak, żeby maksymalizować ilość miejsc w Sejmie dla Partii.
      - W czasie kampanii wyborczej artykuły na tematy związane z wyborami, wystąpienia polityków itd. będą mogły publikować media publiczne. Pardon, media Narodowe.

A media Narodowe już od dzisiaj są kur..skie.
      • oby.watel Re: PodPiSane 08.01.16, 14:56
        - Część okręgów wyborczych (nie wszystkie!) zostanie zmieniona i podzielona na
        > JOWy. Tak, żeby maksymalizować ilość miejsc w Sejmie dla Partii.

JOW- niczego nie gwarantują. Więc bez obaw, nie zostaną wprowadzone. Chyba, że do wyboru będą wyłącznie kandydaci jednej partii. Ale wtedy obecna ordynacja zdecydowanbie lepiej się sprawdzi.
    • oby.watel Niech żyje prezes, gwarancja równowagi! 08.01.16, 14:54
      Jacek Kurski został prezesem Telewizji Polskiej. Nominację od ministra skarbu odebrał kilkanaście godzin po wejściu w życie nowej ustawy medialnej.

- Podpisałem dokument, który przekazuje prezesurę telewizji w ręce pana Jacka Kurskiego. Jestem z tej decyzji zadowolony, bo to gwarancja przywrócenia równowagi w mediach publicznych. Telewizja potrzebuje rzetelnego i obiektywnego dziennikarstwa, które pokazuje rzetelnie racje wszystkich uczestników życia publicznego - poinformował minister skarbu Dawid Jackiewicz.
    • oby.watel Kamil Dąbrowa zwolniony 08.01.16, 22:54
      Kamil Dąbrowa został zwolniony z funkcji dyrektora I Programu Polskiego Radia. Nieoficjalnie mówi się dlatego, że sprzeniewierzył się zasadzie "Nie będziesz nadużywał hymnu państwowego nadaremno".
    • iza.bella.iza Re: PodPiSane 08.01.16, 23:43
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,160060572,160060572,Dlaczego_Kurski_zostal_prezesm_TVP_.html
      • oby.watel Re: PodPiSane 09.01.16, 01:19
        Bardzo celna analiza i wielce prawdopodobna.

Buńczucznie brzmią słowa nominata: Wiem, że pamiętają mnie państwo jako ostrego, wyrazistego, twardego polityka. To prawda. Ale właśnie dlatego, że takim politykiem byłem, a jednocześnie rozumiem świat mediów i jestem silnym człowiekiem, jestem gwarantem tego, że będę umiał uchronić niezależność i wolność telewizji publicznej od zagrożeń ze świata polityki. Telewizja Polska była dla mnie zawsze wielką miłością. Zostawiłem tutaj kilka najlepszych lat swojego życia jako jej pracownik. Dlatego powierzenie przez ministra skarbu funkcji prezesa zarządu TVP traktuję jako... [piano]

Kto dziś pamięta równie odważnego i silnego Br. Wildsteina, któremu się wydawało, że ma coś do gadania, a nie miał? Kurski też długo miejsca nie zagrzeje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka