99venus 24.11.17, 20:29 "Hmmm może wzorem ustawy dezubekizacyjnej w przyszłości odebrać emerytury wszystkim posłom, którzy głosowali za ewidentnie niekonstytucyjnymi zmianami w sądownictwie???" JESTEM ZA Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-kosa Re: Robert Biedroń proponuje: 25.11.17, 08:34 Gdzieś jest napisane "OKO ZA OKO" i wśród posłów zabrakło spostrzeżenia, że narodził się Żyd, który powiedział, żeby NASTAWIĆ DRUGI POLICZEK. Mało tego mówił o PRZEBACZANIU, że 77 razy przebaczyć trzeba. Podobno jesteśmy katolickim krajem :( aga Odpowiedz Link
scoutek Re: Robert Biedroń proponuje: 25.11.17, 12:29 Znowu Kaczyńskiemu, Ziobrze i Macierewiczowi przebaczać? Odpowiedz Link
99venus Re: Robert Biedroń proponuje: 25.11.17, 12:40 Podobno tak ale prawda wygląda inaczej.Ja bym raczej mówił o polskim katolicyzmie panującym w Polsce a to zupelnie coś innego od katolicyzmu. Nie widzę najmniejszego powodu do nadstawiania policzka i do przebaczania.Wprost przeciwnie-kaczyzm winien zostać wypalony rozżarzonym żelazem.Do dna. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Robert Biedroń proponuje: 25.11.17, 22:40 Zgadzam się z tym, że łamiących konstytucję kaczystów należy ukarać z całą surowością, ale nie na zasadzie rewanżu. Odpowiedz Link
ave.duce ... bowiem złamali wielokrotnie 26.11.17, 08:25 ślubowanie: Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej podobnie jak Du.a: Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę strzegł niezłomnie godności Narodu, niepodległości i bezpieczeństwa Państwa, a dobro Ojczyzny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 26.11.17, 08:47 Ave.duce, i dodał PAD na końcu: Tak mi dopomóż Bóg. Po co Pana Boga wmieszał. aga Odpowiedz Link
99venus Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 26.11.17, 09:21 To nie jest sprawa rewanżu tylko przepisów kodeksu karnego. Odpowiedz Link
ave.duce Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 26.11.17, 10:00 W propozycji Biedronia - jak najbardziej jest. Odpowiedz Link
99venus Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 26.11.17, 18:48 Uważam,że nie.Tym bardziej,że bedzie można w tym celu wykorzystać ustawę uchwaloną przez PiS. A tak między nami to rewanż im się należy. Odpowiedz Link
ave.duce Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 28.11.17, 07:26 Wypowiedź Biedronia nie powinna zawierać stwierdzenia: "wzorem ustawy dezubekizacyjnej" i wtedy byłaby ok. I to by było na tyle. Odpowiedz Link
99venus Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 28.11.17, 10:30 Właśnie twierdzę,że powinno się do tego celu wykorzystać ustawę dekomunizacyjną ponieważ PiS to partia bolszewicka i działa bolszewickimi metodami. Odpowiedz Link
ave.duce Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 28.11.17, 12:29 W dalszym ciągu nie rozumiesz, o co mi chodzi, a ja nie potrafię jaśniej wytłumaczyć... więc kończę temat. Odpowiedz Link
99venus Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 28.11.17, 12:58 Ja uważam,że przestępcy,w łamanie konstytucji jest przestępstwem MUSZĄ ponieść odpowiedzialność karną za swoje działania. A poza tym Madame,starość mnie dopadła. Odpowiedz Link
ave.duce Re: ... bowiem złamali wielokrotnie 28.11.17, 13:11 Uważam tak samo. Natomiast wypowiedź Biedronia uważam za niefortunną. A poza tym: e tam, e tam... Odpowiedz Link
magdolot Re: Robert Biedroń proponuje: 28.11.17, 13:54 O ile przytoczony fragment nie jest wyrwany z kontekstu, to tytuł wątku nie jest najszczęśliwszy. Ja widzę jednak dość wyraźną różnicę między propozycją a zadawaniem pytania. Pytanie albowię prowokuje do samodzielnego przemyślenia sprawy. Każdego jednego, takiego posła też i może w nim zasiać coś, co bym nazwała przyjemną niepewnością. Of kołz przyjemną dla zdradzieckiej mordy mej. Czasem warto przemyśleć niuanse. Ostatnio przyjaciółka się na mnie oburzyła, gdyż jej granica obniżania przez państwo emerytur kończyła się na ubekach i policji nie dotyczyła, a mój chamski brak takich granic korzystny dla złych ubeków był. Bo moja granica w sprawie "prawo nie działa wstecz" nie pozwala państwu na niewywiązywanie się z umów zawartych z [jakimikolwiek, dobrymi czy nie] obywatelami i na nagłe wymiksowywanie się z nich. Nie pozwala, gdyż dla mnie wartością nadrzędną jest zaufanie do państwa, a żeby je mieć, trza na słowu danym przez państwo polegać jak na Zawiszy. Tym Czarnym, z Garbowa. Dlatego platfusie zapędy odbierania emerytur ubekom mi się nie podobały tyż i fcale nie z sympatii dla owych ubeków. To trudne i czasem mocno frustrujące, ale słuszne moim zdaniem jest. Dyskusja Wodzowej z Venusem wypączkowuje mi nowe pytanie, czy użycie pisich ustaw na pisich, żeby odpisić kraj na zasadzie "popróbujcie swoich pięknych pomysłów, misie, na własnej skórze" i późniejsze odkręcenie prawa do stanu przedpisiego, przywracają aby to zaufanie do prawa i do państwa? Dla mnie albo coś jest konstytucyjne albo nie jest i absolutnie nie ma znaczenia KTO to robi, ani KOMU. Sorko. Właśnie to bierzemy wraz z POPiS-em i od dwóch lat oglądamy, jak kolejne furteczki uprzejmie pouchylane przez PO, PiS wyważa taranem, jak odwraca kota ogonem bardziej niż. A mnie się rozchodzi o brak kota odwracania. O prawo, którego się nie daje obejść, czy nagle wyobracać i dać nim komuś z rozmachem przez łeb tylko dlatego, że się go nie lubi i ma na celowniku. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Robert Biedroń proponuje: 28.11.17, 15:42 "Bo moja granica w sprawie "prawo nie działa wstecz" nie pozwala państwu na niewywiązywanie się z umów zawartych z [jakimikolwiek, dobrymi czy nie] obywatelami i na nagłe wymiksowywanie się z nich. Nie pozwala, gdyż dla mnie wartością nadrzędną jest zaufanie do państwa, a żeby je mieć, trza na słowu danym przez państwo polegać jak na Zawiszy." Ano. I dlatego - pomimo wszystko i jako obywatelka niezainteresowana osobiście - byłam przeciwko temu, co zrobił kredytobiorcom, zwłaszcza prywatnym, Balcerowicz. Odpowiedz Link
99venus Re: Robert Biedroń proponuje: 29.11.17, 20:20 "dać nim komuś z rozmachem przez łeb tylko dlatego, że się go nie lubi i ma na celowniku."A jednak jest istotne KTO robi,co robi i KOMU robi. Mówimy o konkretnym przypadku kiedy grupa dewiantów zorganizowana w partię i mająca poparcie pospólstwa i gawiedzi obala konstytucję w imię swoich szalonych poglądów,fobii i manii działając na szkodę państwa,kraju i społeczeństwa. PiS powinien być rozliczony w skrajnie represyjny sposób nie dlatego,że są ludzie,którzy PiS nie lubią i mają tę przestępczą organizację na celowniku tylko dlatego,że PiS obala porządek prawny państwa i dokonuje zamachu stanu. Nie wiem czy oglądałas sprawozdania z obrad komisji sejmowych i patrzyłaś na uśmiechnietą,obleśną mordę towarzysza prokuratora?Jeżeli oglądałaś czy w dalszym ciągu jesteś zwolenniczką dzielenia włosa na cztery czy wycięcia gangreny skalpelem?PiS nie dywaguje i nie filozofuje,PiS rżnie bez litości. PiS jako organizacja przestępcza musi być zdelegalizowany a członkowie rozliczeni przy pomocy przepisów kk. Odpowiedz Link
99venus będą siedzieć 29.11.17, 22:56 "Dnia 9 marca 2016 r. Trybunał Konstytucyjny procedował w sprawie ustawy o zmianie Ustawy o Trybunale Konstytucyjnym i tego dnia do Rządowego Centrum Legislacji wpłynęło to orzeczenie. To była sprawa głośna, medialna, budząca liczne kontrowersje. Tego dnia osobiście rozmawiałam z Prezesem Rady Ministrów Panią Beatą Szydło i podczas tej rozmowy Pani Premier poleciła mi, abym nie kierowała sprawy do zredagowania i ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Polecenie takie od Pani Premier otrzymywałam każdorazowo, przy okazji wydania przez Trybunał Konstytucyjny kolejnych orzeczeń, aż do 16 sierpnia 2016 roku. Można zatem powiedzieć, że w okresie od 9 marca 2016 r. do 16 sierpnia 2016 r. Pani Premier przejęła osobiście kompetencję zawiązaną z wyrażeniem dyspozycji o skierowaniu orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego do publikacji." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22715872,szydlo-stanie-przed-ts-hfpc-udostepnia-dokumenty-ws-odmowy.html#MT Odpowiedz Link
ave.duce Robert Biedroń proponuje: 25.01.19, 07:17 emeryturę obywatelską dla wszystkich w wysokości 1600 zł. - Żeby wyrównywać szanse. To minimalna emerytura, jaką każda Polka i Polak będą dostawali. Sprawi też, że oszczędzimy, bo to będą oszczędności na lepszym życiu, na większym komforcie Polek i Polaków na emeryturze. Mniejsze kolejki do lekarzy, mniej na leki, szczęśliwsi seniorzy. Mamy wyliczenia i źródła finansowania, które będziemy pokazywali. To są realne oszczędności, które przyniosą seniorzy państwu... Czy ci, którzy dostają emeryturę z tytułu swojej pracy, będą dostawać 1600 zlp dodatkowo czy zamiast (a wtedy: co z różnicą?)? Oj, Biedroń, Biedroń. Ze względów ambicjonalnych trzeba aż zakładać nową partię? Wstąp do "Razem"... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Robert Biedroń proponuje: 03.02.19, 19:58 Mam nadzieję, że minimalna emerytura oznacza tyle, że to podstawa, a powyżej to, co się dotąd samemu uskładało, w przeciwnym razie powiedziałby: to maksymalna emerytura, na jaką liczyć mogą Polacy ;) Niepokoi mnie natomiast to zdanie: Sprawi też, że oszczędzimy, bo to będą oszczędności na lepszym życiu, na większym komforcie Polek i Polaków na emeryturze. Że jak? To w końcu emerytom się polepszy, czy pogorszy? I jeszcze to: Mniejsze kolejki do lekarzy - jaki wpływ na długość kolejek ma mieć taka wysokość świadczeń emerytalnych? Mniej na leki - czyli dzięki kilku stówkom emeryci - wrróć: szczęśliwsi seniorzy od razu przestaną cierpieć na: cukrzycę, nadciśnienie, choroby stawów, oczu, uszu i całą resztę, a gdyby nawet chorowali, to leki w cudowny sposób potanieją? No kurde: raj. Wytłumacz się, Panie Biedroniu, bo na razie jeszcze Ci kibicuję. Odpowiedz Link
ave.duce Wiosna 03.02.19, 16:44 Biedronia. Utopijny idealizm do entej potęgi. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24425788,konwencja-nowy-rozdzial-robert-biedron-oglosi-nazwe-i-program.html#s=BoxOpImg2 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,24425593.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Wiosna 03.02.19, 21:18 No właśnie, strasznie utopijny. A przecież polityka, to wicie, znacie, takie absolutnie realistyczne i nieutopijne przepychanki pomiędzy funkcjonariuszami różnych działów naszej korporacji, pardon, między działaczami partyjnymi. Tymczasem taki bezczelny Biedroń przychodzi z jakimiś ideami. Np. chce zlikwidować górnictwo węglowe, a przecież, wicie, towarzysze, no to nawet kilkadziesiąt tysięcy głosów. Albo domaga się dostępu kobiet do normalnych ginekologów, a przecież, niech będzie pochwalony, to się biskupowi nie spodoba. No jak on tak może, przecież powinien się układać ze Schetyną, z Lubnauer, z epidiaskopem - a nie tak bezczelnie pokazywać jakieś idee, do których realizacji będzie dążyć. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wiosna 03.02.19, 21:37 Czy Biedroń zna Konstytucję? I "możliwości" TS? ps. ile będzie kosztować wiosenny program? pps. odpowiesz na wątpliwości Trusii? Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Wiosna 03.02.19, 22:20 A ile będzie kosztować program KO? Wiem, nic, bo go nie ma. Cały program Schetyny & Co to "teraz my, nie oni", a to samo w sobie nic nie kosztuje. Jak szybko da się ten program zrealizować? Nie wiem, nie jestem specjalistą. Ale wiem, jakie są jego cele. Nad nimi też można i trzeba dyskutować. "Byle nie PiS" to jest bezdyskusyjne, a mi jest potrzebna odpowiedź na pytania "To co po PiS?". Jeżeli odpowiedź ma być "Będzie tak, jak było za Kopacz" to ja dziękuje, PO przez to przegrało wybory i słusznie. Zapewne w różnych detalach zrealizowanie programu Biedronia w krótkim czasie roku czy czterech to utopia, ale w dłuższym czasie? Ma przypomnieć, jak PO zapewniało ze na pińcet plus nie ma i nie będzie pieniędzy? A są i PO obiecuje go rozszerzyć na pierwsze dzieci. Plan rządu na następny rok musi być bardzo realistyczny. Ale musi on prowadzić w kierunku idei wyrażonych w programie. www.youtube.com/watch?v=VOgFZfRVaww Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wiosna 03.02.19, 22:27 Nie jestem wyborczynią PO i nie zamierzam nią być. Powtarzam pytanie: Czy Biedroń zna Konstytucję? I "możliwości" TS? Odpowiedz Link
magdolot Re: Wiosna 04.02.19, 03:17 Czy sugerujesz, że tej kaczej bandy nijak się nie da przed TS, bo Konstytucja nie pozwala? Liczba głosów w sejmie? Czy to znaczy, że sądzisz że "totalna opozycja" będzie ich własną piersią bronić w głosowaniu? Czy też sugerujesz, że PiS będzie miał większość parlamentarną do usranej śmierci? Bo nie wiem. Ale jeśli to ostatnie, to może lepiej rzeczywiście niczego nie próbować i się od razu zastrzelić? Biedroń spisał postulaty swoich potencjalnych wyborców w program. Mądrze, bo ja pamiętam taką dyskusję na FK o JOW-ach, w której w nad podziw uczciwie wzięli udział przedstawiciele różnych światopoglądów i im równiutko wyszło, że JOW-y są do dupy. To się odbyło w zimie pół roku przed wyborami lub zgoła półtora. A ja wtedy zrozumiałam, że PO popłynie w wyborach, bo jedno mi się rzuciło w oczy: poczucie bezradności dyskutantów. Frustracja, że nic od nich nie zależy, nie mają wpływu na rzeczywistość, że ich głosami podciera się tyłek i tyle. Albo ktoś zdoła to ruszyć i zmienić, albo będę forsować takie rozwiązanie by władze państwa wybierać totolotkiem spośród ogółu obywateli z tego prostego powodu, że zawodowi i profesjonalni politycy sięgnęli dna i pięciu metrów mułu, gdyż się byli na ament zadryblowali. I chyba nie tylko we mnie, zuej symetryście, rzęzi o kogoś spoza tego sporu. Bo nikt weń zamieszany paxu nie zaprowadzi. Pax to chyba jest za duże słowo, ale rozejm już nie. Póki co mi jednak powiało nadzieją i czekam na nowe sondaże. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wiosna 04.02.19, 10:34 magdolot napisała: > Czy sugerujesz, że tej kaczej bandy nijak się nie da przed TS, bo Konstytucja > nie pozwala? Liczba głosów w sejmie? Konkretnie chodzi o "zwykłego p/osła bez żadnego trybu" i o konkretne artykuły w Konstytucji. Dzisiaj jest gdzieś o tym na Gazecie.pl. > Biedroń spisał postulaty swoich potencjalnych wyborców w program. Niedawno to samo robił, zdaje się, Petru, kiedy zakładał .N. Nihil novi. > Póki co mi jednak powiało nadzieją i czekam na nowe sondaże. To już nie "Razem"? Odpowiedz Link
ave.duce ps. 04.02.19, 10:39 zaproszenie "z mety" wdowy po Pawle Adamowiczu do "Wiosny" - jakby coś przypominało, nie sądzisz? Odpowiedz Link
magdolot Re: ps. 05.02.19, 00:06 Hurtem. Nie oglądałam konwencji, czytałam programowe postulaty. Bardzo dużo może się jeszcze przetasować do jesieni i gdybanie nie bardzo ma sens. Bym ja lubiła Zandberga zwąchanego z Biedroniem. Patrząc po postulatach pana B, to co może B. od tego powstrzymać, to raczej robótka liberalnej prasy, która przyprawia Razemom trockistowską gębę od samego początku. Biedroń się może zwyczajnie tej gęby przestraszyć. Bo on postulatów socjalnych ma sporo, ale nie mówi wyraźnie skąd na nie weźmie kasę. Być może słusznie, bo my ciągle tkwimy w środku schiza, albowię łakniemy socjalu, pomocy i poczucia bezpieczeństwa jak kanie dżdżu, ale na myśl o wyjściu poza ultraliberalny katechizm ciągle ze strachu moczymy się w nocy. Może więc lepiej powoli i po troszku uświadamiać sobie pewne rzeczy. Na przykład takie bzdety jak świetnie działają na klimat sturbiony kapitalizm i rozszalała konsumpcja i co wkrótce zrobi automatyzacja z rynkiem pracy. Jeżeli Biedroniowi pójdzie obiecująco a nie zwącha się z Razem, to będę w rozkroku. Odebranie waaaadzy rodzinie Pisrano jest priorytetem, zdecydowanie wolę jednak głosować na takich, którym jeszcze o coś dodatkowo chodzi i mają odwagę pomyśleć do przodu. Jeżeli taka Gdula tfierdzi, że Polakom w Razemach przeszkadza brak lidera, górskie buty i permanentny brak garniaka, to ja to mogę spróbować zrozumieć. Biedroń posiada garniak niejeden, od liderowania się nie odżegnywa apage. Ma wizerunek miłego i pracowitego faceta, dobrego gospodarza, który jakieś konkrety już zrobił, faceta znającego bolączki Polski powiatowej, a na dodatek unoszącego się ponad rodzimą wojenką, chcącego naród godzić. To naprawdę sporo. I bardzo bym chciała, żeby mu wyszło. Znowu widziałam nagłówek, że sobie zaczęliśmy wymierać intensywnie nad wyraz. I dziwnym trafem akurat za dobrej kaczej władzy, co ma tak czułe serduszka dla prostego ludu... tylko wytwarza przy tym taką atmosferę, że żyć się odechciewa. Nadziei nam trzeba. Strasznie. Czytam ponure profesjonalne prognozy na przyszłość, dzielące skórę na niedźwiedziu we przyszłym parlaaamęcie i marzę, żeby je wszystkie nagłym szlagiem strzeliło coś niespodziewanego, czego ani ciut nie widać zza biurek. Czekam na wiatr co rozgoni ciemne skłębione zasłony... bo straszno i smutno. Tu dobra rozmowa z Matyją, choć cokolwiek dołująca, a w niej passus o niewiadomych w kwestii partii Biedronia, co ona komu odbiera w różnych konfiguracjach wyborów [z KO, poza KO] - o braku badań na temat partii drugiego wyboru: krytykapolityczna.pl/kraj/pis-wybory-zwyciestwo-rafal-matyja-rozmowa/ Na Krytyce właśnie doczytałam o konwencji Biedronia, punktują go w innych sferach niż chęć zostania spadkobiercą Adamowicza. krytykapolityczna.pl/kraj/konwencja-wiosna-robert-biedron-komentarz-sutowski/ krytykapolityczna.pl/kraj/korolczuk-biedron-wiosna-emocje-nadzieja/ Odpowiedz Link
ave.duce Re: ps. 09.02.19, 21:56 Program Biedronia skojarzył mię się z wypowiedzią niejakiego Du.y A. (po spotkaniu na szczycie NATO z Macronem): "Ale kampania jest kampanią - powiedzmy sobie to otwarcie. My, politycy, do kampanii nie przywiązujemy takiej wielkiej wagi." Odpowiedz Link
man_sapiens Re: ps. 11.02.19, 20:33 Rozumiem, że według Ciebie w kampanii można mieć tylko poglądy, które są popierane przez domniemaną większość w parlamencie. Czyli wicie, znacie, ma być tak jak nasza kasta polityków zawodowych obecnie blisko władzy pomiędzy sobą i z biskupami poukładała. I takie poglądy, które są niesprzeczne z aktualną konstytucją. A jeżeli w konstytucji są błędy albo niedopatrzenia, to tak już zostanie. Bo inaczej my, politycy zawodowi, nie wiedzielibyśmy, jakie mamy mieć poglądy i programy. Odpowiedz Link
magdolot Re: Wiosna 08.02.19, 16:39 Czy Biedroń zna Konstytucję? I "możliwości" TS? Konkretnie chodzi o "zwykłego p/osła bez żadnego trybu" i o konkretne artykuły w Konstytucji. Dzisiaj jest gdzieś o tym na Gazecie.pl. --------------------------------------------------------------------- Nie wiem czy Biedroń. W najnowszej "Polityce", tej z kaczymi drapaczami na okładce, obok artykułu Krasnowskiej "Biedny prezes" jest krótka wypowiedź prof. Ryszarda Piotrowskiego "Granice biznesu" i fragment przepiszę, bo nie chce mi się rozbijać za linkiem. Cytuję: "Konstytucja mówi że parlamentarzysta nie może prowadzić działalności gospodarczej, osiągać korzyści z majątku Skarbu Państwa lub majątku samorządu terytorialnego ani też nabywać tego majątku. Ustrój Rzeczypospolitej uniemożliwia tego rodzaju prywatyzację państwa. Za naruszenie tego zakazu przewidziana jest odpowiedzialność przed Trybunałem Stanu." Z tego wynika, że jak Kaczuch osłabnie na tyle, że będzie się dało, to jest za co. Pozostaje pytanie, czy warto robić zeń "męczennika"... Chyba lepiej by było znaleźć taką formułę, która by pozwoliła wyraźnie pokazać ludziom, że tym razem waaadza trzymała nam nabity i odbezpieczony rewolwer przy naszych lokatach i naszych skarpetach... i tylko cudem zeń nie wypaliła. A cud polegał na tym, że w stolycy wyborów nie wygrała. Formułę, która dokładnie narysuje tło - nacjonalizacja banku, który zamierza wziąć na siebie ryzyko budowy, rozkład KNF, lex deweloper. Polak nie jest aż tak tępy, żeby nie zrozumieć, bo sam kombinuje na vacie, fakturach, jeździ samochodem "na działalność gospodarczą", dostaje pensję pod stołem itd. Wystarczy żeby dobrze dotarła różnica skali. Trzeba pokazać jak działa osławiony "układ" i gdzie on się naprawdę zalągł. Tak żeby człek zrozumiał JAK oni chcieli nas wszystkich podle orżnąć na kasę. Gdyby taka Komisja Prawdy i Pojednania dobrze pomaglowała Pana Kaczucha, to można by go odesłać na emeryturę do willi na Żoliborzu bez kajdan na łapach, a jak se naprawi to biedne kolano, to będzie mu łatwiej ścierać kurze w Izbie Pamięci Brata. Tylko kasiorę im trzeba odebrać i w tej jednej sprawie by można użyć kaczej specustawy o wzięciu w komis przez państwo majątku, który jest podejrzany. Bo zgodnie z oną ustawą nawet jak Kaczuch nie wiedział, że ktoś tu robi przekręt, to można go za to ukarać i to chyba nawet przepadkiem owego mienia. A Kaczuch to bardzo dobrze wiedział i każdy głupi to z taśmy usłyszał. I trzeba ten majątek publicznie prześledzić przez lupę od zarania dziejów. Pokazać puchnięcie ośmiornicy. Pokazać KTO woła łap złodzieja! i... dlaczego tak głośno. Trzeba najzwyczajniej położyć nacisk na aferę finansową. Niech takie duperele jak trójpodział władzy, niezależność sądów i instytucji finansowych same wyjdą przy okazji ordynarnego grubego przekrętu na kasę. Zawłaszczali sądy, żeby nie beknąć za ciemne interesy. Robili to wszystko żeby żyć jak pączki w maśle na nasz koszt, a bidnego obywatela ciągać po sądach za gupie pińć zootych! I chcieli się tak urządzić po wiek wieków! A obywatelu rzucili ochłapa, żeby se sam ukręcał bat na własną dupę! I jeszcze śfiętoszkufff rżnęli! I jeżeli ktuś zdoła to tak pokazać, to pisia "identyfikacja" z suwerenem nagle pierdolnie z dużym hukiem i obróci się przeciwko niemu. Nagle zwykłemu szaremu człekowi zacznie bardzo przeszkadzać, że się pod niego tak niecnie podszywali nosząc jak on stare buty i udając że są tacy sami, żeby ich tymi ręcami spracowanymi u jakiegoś Janusza pchał na te salony w przekonaniu, że są tacy sami jak on, a oni wcale nie są, tylko podle udawali żeby go zrobić w konia. Tak mi się wydaje. Trzeba podążać tropem "matek z NBP", bo ich pensje Polaka znacznie bardziej niż łzy prof. Rzeplińskiego wkurwiają. Odpowiedz Link
log24 Re: Wiosna 08.02.19, 21:35 Boże ty zawsze tyle piszesz?Grażynko tego forum.Marsz mi do kąta i na grocha klęczeć za swoje bezeceństwa. Odpowiedz Link
magdolot Re: Wiosna 08.02.19, 22:17 Nie wzywaj nadaremno Boga, bo On Ci wyrwie z dupy noga! I nie zadzieraj ze Grażynką, bo skończysz razem z kocią szczynką. Zresztą... i tak masz już zapewnione miejsce w kuwecie historii na zbrylonym żwirku. :-) Odpowiedz Link
tojajurek Re: Wiosna 08.02.19, 23:52 Kuweta Historii - to przepiękna inwektywa. Kupuję od razu. Buziak tojajurkowy za polot magdolotny. Odpowiedz Link
magdolot Re: Wiosna 09.02.19, 02:55 Wylazł z nory! Hurra! Jakiś ogon się za mną z FK przywlókł. A miał maszerować do Szachermachera z meldunkiem, że jest przeciwskuteczny i szkoda na niego kasy. Nawet takiej z przekrętów. Wielki buziak magdolotowy zwrotny! Odpowiedz Link
erte2 Re: Wiosna 04.02.19, 19:23 man_sapiens napisał: Tymczasem taki bezczelny Biedroń przychodzi z jakimiś ideami. Tak Ci nieśmiało przypomnę że taka wspaniała idea "Liberte, fraternite i egalite" zaowocowała rozgrzanymi do czerwoności gilotynami, a przedwojenni rosyjscy komuniści od tych idei aż kipieli, czego rezultatem były gułagi, masowy głód na Ukrainie i kazamaty NKWD. I dołóż sobie do tego Rewolucję Kulturalną czy Pol Pota że o idei czystości rasowej nie wspomnę. Mając to wszystko na uwadze jak słyszę słowo "idea" czy "ideologia" to zapala mi się czerwone światełko, a im ta idea jest bardziej wyrazista i silniej motywowana to owo światełko świeci coraz jaśniej. Pewnie Cię nieco zdenerwuję, ale dla mnie dziś (po doświadczeniach "realnego socjalizmu w którym przeżyłem większą część życia) jedyną ideą do przyjęcia i zaakceptowania jest ta która mówi o "ciepłej wodzie w kranie". Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Wiosna 10.02.19, 12:43 Aha, czyli mam mieć ideę "Teraz, sakra, my". A co będziemy robić jak już dojdziemy do władzy, to będzie zależeć od układów - z Rydzykiem, z biskupami, z Gazetą Wyborczą, z dużymi koncernami, z małymi a aktywnymi firmami itd. Damy radę się poukładać. Czyli tak, jak to robił PiS, AWS, SLD, PO. Znane, wypróbowane. Nie głosować na partię jako reprezentantkę konkretnego programu (czyli idei) ale na reprezentantkę takiego a nie innego układu. Otwarłeś mi oczy. Do tej pory nie dostrzegałem tego, co może się dziać, gdy dojdzie do władzy polityk, który ma poglądy i je pokazuje: biskupi ścinani gilotynami albo wieszani na latarniach, obozy koncentracyjne dla pisowców pilnowane przez homoseksualnych strażników, hłodomor na Śląsku... Jeżeli twoim problemem z bolszewickim ustrojem były socjalne hasła bolszewickiej propagandy - to gratuluję. Dla mnie akurat faktyczna likwidacja analfabetyzmu czy "mieszkanie dla wszystkich" (szkoda, że 9m2 na osobę) albo darmowe leczenie dla wszystkich (szkoda, że jeszcze za Gomułki bez rolników) to jest duży problem, bo działa jako okoliczność łagodząca dla bolszewizmu. Odpowiedz Link
magdolot Re: Wiosna 10.02.19, 14:08 Żółwik. :-) Jak hołodomor, to chyba jednak na Podkarpaciu... A paradoks polega i na tym, że ciepła woda w kranie jest OK i właściwie to my im płacimy właśnie za takie usługi i ta banda powinna to sobie dobrze zakarbować. Ale sama ciepła woda w kranie to za mało. Natomiast ciepła woda w kranie połączona z paternalizmem po prostu wychodzi nosem. I ja rozumiem taką ideę, że naród się po troszku emancypuje i to i owo się zmienia. Pisał o tym konserwatysta kuty na 8 łap Bierzyński już bardzo dawno temu: Platfusy mogły światopoglądowe referenda rozpisywać i to by je wyciągnęło z moralnego rozkroku, by miały wygodną podkładkę prosto od suwerena. Mogły i tego nie robiły, ale mi brzdękło na ament dokładnie w momencie, kiedy zamiast do mnie tracące władzę Platfusy zgłosiły się po poparcie do episkopatu. I tutaj jest prosta piłka: to niech episkopat se na nie głosuje, bo ja już nie będę. I jeszcze jedna rzecz mi przeszkadza w całym POPiSie - pogardliwy stosunek do wyborców, ich sądów i ich problemów. TO jest symetryczne, tylko czym innym maskowane. I jeszcze jeden detal, taki dość kardynalny: jeżeli czegoś nie zrobimy z rozpasanym liberalizmem gospodarczym i to raczej szybko, to kawał który ostatnio okropnie mi się spodobał nie będzie ani trochę śmieszny. Dziecko pyta rodziców: - Czy wy kiedyś umrzecie? - Tak. - A ja kiedyś umrę? - Ty raczej wyginiesz. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Robert Biedroń proponuje: 11.02.19, 20:44 Trzymam kciuki, żeby Biedroń zdobył więcej głosów niż PO pod wodzą Schetyny. (wiem, że to mało prawdopodobne, ale...). I żeby to Schetyna miał wybór - być Gowinem w rządzie Biedronia albo Gowinem w rządzie Morawieckiego. Według ostatniego sondażu IBRIS gdyby Wiosny nie było, to na Poschetynę głosowałoby 27,4%. Z Wiosną do wyboru na PO głosowałoby o 5,6% mniej (21,8%) a na Wiosnę 16,2%. Czyli tylko 1/3 prawdopodobnych głosów Biedroń zabiera PO. Odpowiedz Link