homeryckie.gadanie 23.08.09, 13:53 www.makenoiseforfreechoice.eu/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Podpisałem poprzednią, podpisalem i ta 23.08.09, 16:15 mój angielski nie używany ze 30 lat, ale o ile zrozumialam chodzi w skrocie o legalną aborcje, tak? Odpowiedz Link
nietoperz_dworski Trzeci świat czy czwarty? 23.08.09, 16:23 Tak. www.makenoiseforfreechoice.eu/images/makenoisemap.gif?1243716315 Odpowiedz Link
humbak Re: Podpisałam, bo warto 23.08.09, 20:38 Ja tylko pokręcę głową wirtualnie, co by zasygnalizować że nie zgadzam się z takim stawianiem sprawy. I tyli. Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj_23456789_12345 Re: Podpisałam, bo warto 23.08.09, 20:44 ja też- bo naprawdę warto. Kobieta, to też człowiek, a nawet więcej, bo ...tak jest i tyle Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Podpisałam, bo warto 25.08.09, 17:23 no ale tam 5 osób tylko z Polski (?) a w tym 3 z Germanii :-)) - podpisałam jako Ala Odpowiedz Link
ave.duce Re: Podpisałam, bo warto 25.08.09, 18:22 Szanowna p.a.d.a.l.c.o.w.O! Piękny nick, piękny wiek! :) :p Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Podpisałam, bo warto 24.08.09, 00:28 Mam ambiwaletne odczucia w tej sprawie. Tak samo jak ws eutanazji. To jest kij -nawet nie o dwóch końcach, lecz o trzech co najmniej... Mam wątpliwości. A skoro je mam, to nie podpiszę dopóki ich nie rozwieję. Odpowiedz Link
ave.duce Nie podpisałaś? Twoje PRAWO! 24.08.09, 08:24 To tak, jak z aborcją i eutanazją: to PRAWO do, a nie PRZYMUS. :p Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Nie podpisałaś? Twoje PRAWO! 25.08.09, 18:16 ave.duce napisała: > To tak, jak z aborcją i eutanazją: to PRAWO do, a nie PRZYMUS. Oczywiście, że prawo. Jednakże mam obawy co do poczynan ludzkich w pelni świadomych w róznych skrajnych zyciowych sytuacjach. A wszystko wynika z doświadczenia. Znam przypadek, dosyć mi bliski, kiedy dziewczyna po strasznym wypadku (z winy kierowcy) praktycznie od pasa w dól była zmiażdżona. Kiedy jej matka dostala telefon i przyleciala do szpitala, ze dziecko jest na OIOmie - okazalo się, że dziecko bylo juz szykowane do pobrania narządów. Tak jej powiedziano przez telefon - że nic sie nie da zrobić. Jako to w Polsce wtedy obowiązywało - domniemana zgoda i czy matka sie zgadza. Matka, na szczeście dla dziecka, jest lekarką - więc postawila na nogi pół Polski jeśli nie calą aby 18 letnią dziewczynę ratować. Jakby lekarką nie była - to to dziecko nie mialo by żadnych szans. Miednicę zlozyli, nogi zlozyli - wszystko. Dziś dziewczyna jest szcześliwą matką dwójki dzieciaków (po zmiażdzonerj miednicy!), jedenyny "defekt" który jej został po wypadku - to brak łzawienia w jednym oku, więc musi się ratować non stop kroplami. Do czego to mówię. Mówię to w kontekscie slabej, albo - zadnej- świadomości ludzi. Tu - zgoda domniemana na pobranie narządów, tu zgoda domniemana - na eutanazję, a tu też aborcja na życzenie, jak cukierki w sklepie. A ja się pytam - gdzie jest PRAWO? Nie kościelne, nie koniukturalne, tylko - ludzkie? Wywalczenie aborcji na żądanie może skutkować kolejnymi procederami o podlożu kryminalnym, jak handel zarodkami, narządami itp. Ludzka chciwość bowiem i wyobraźnia nie zna granic. Jednakże najpierw wolałabym znać rzetelne prawo zabezpieczające np. skutki aborcji na żądanie, eutanazji - przed zachowaniami patologicznymi strony trzeciej. A mając to twarde i konkretne prawo - jak najbardziej bym się zgodziła i podpisała pod takim ww. apelem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nie podpisałaś? Twoje PRAWO! 25.08.09, 18:29 A ja chciałabym mieć prawo do eutanazji, aborcji, in vitro, oddania narządów > nie jestem "ciemną masą" i nie życzę sobie, aby ktoś (Państwo, kk, itp.) mnie tak traktował. :p Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Nie podpisałaś? Twoje PRAWO! 25.08.09, 18:50 ave.duce napisała: > A ja chciałabym mieć prawo do eutanazji, aborcji, in vitro, oddania narządów > 62; > nie jestem "ciemną masą" i nie życzę sobie, aby ktoś (Państwo, kk, itp.) mnie > tak traktował. > > :p A ja chciałabym aby bylo takie prawo, ktore zabezpieczy mnie skutecznie przed kryminałem - w kontekście eutanazji, aborcji, in vitro i czegokolwiek, co mialoby wpływ na moje zdrowie i życie. Aby nikomu nie przyszlo do glowy mnie rozczłonkować póki zyję. Tylko tyle oczekuję od Panstwa. Co do samego faktu o mozliwości podjęcia decyzji o eutanazji, aborcji, narządów itp - wolę decydować o sobie sama. ps, ale ja jestem ciemną masą, więc spoko. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nie podpisałaś? Twoje PRAWO! 25.08.09, 18:55 Czyli obie chcemy mieć PRAWO na podstawie PRAWA ;) :p Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Nie podpisałaś? Twoje PRAWO! 25.08.09, 19:29 ave.duce napisała: > Czyli obie chcemy mieć PRAWO na podstawie PRAWA ;) > > :p Tak, chcę miec moje PRAWO, w oparcui o rzetelne prawo funkcjonujące w tym państwie, a nie na zasadzie anarchii. Odpowiedz Link
homeryckie.gadanie Prawo? Hmm... 26.08.09, 07:37 www.polityka.pl/badania-prenatalne-nakazac-zakazac/Lead33,1137,300015,18/ Można je omijać. Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Prawo? Hmm... 26.08.09, 18:59 homeryckie.gadanie napisała: > > Można je omijać. Parafrazując - prawo jest po to, by je omijać?? Polactwo? :-/ ps. wolałabym jednak żyć w innym warunkach czyli w praworządnym państwie. Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Podpisałam, bo warto 28.08.09, 16:33 www.youtube.com/watch?v=wiI8f8yKwlA&feature=related Odpowiedz Link